A MOL segítségével utazik a vb-re a magyar csapat

2017. július 14. péntek 20:05

Focirajongó gyermekekért egyesítette erőit a MOL és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat! A MOL támogatásának köszönhetően a Máltai SE U17-es labdarúgó csapata képviselheti Magyarországot a varsói Gyermekotthonok Világbajnokságán. A csapat búcsúztatásán jártunk a Szentendrei úti MOL-kúton.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2013 augusztusában önálló sportegyesületet alapított, mely az országban egyedülálló módon segíti a nélkülöző családok gyermekeit. A kilenc korosztályos csapatban kétszáznál is több igazolt játékos szerepel, akik az ország különböző településeiről érkeznek azért, hogy egy támogató közösségben hódolhassanak közös szenvedélyüknek, a focinak.

Pontosabban a futsalnak, hiszen tulajdonképpen kispályás futballról van szó, csak a kapuk nagyobbak az 5+1-es csapatok között lejátszott mérkőzéseken. Nem véletlen, hogy a korábban a Vasas futsalcsapatánál is edzősködő Tóth Keve lett a szakmai vezetője a Máltai SE-nek.

“Az összes csapatunk alám tartozik, úgyhogy rengeteg utazással jár a munka. Egyik nap Nógrádban tartok edzést, aztán irány Borsod, de úgy gondolom, az egységes képzés nagyon fontos, és ezt így lehet szavatolni. A gyerekek mindenhol ugyanazt tanulják, ugyanazokat a szavakat ismerik meg játék közben, így könnyebb együtt játszaniuk” - mondta Tóth a Szentendrei úti MOL-kúton rendezett búcsúztatáson.

“Én is nehéz helyzetben nőttem fel, így pontosan tudom, mit jelent a foci ezeknek a srácoknak. Itt senkit nem kell noszogatni, mindenki örül, hogy játszhat, mi pedig mindig próbálunk figyelni rá, hogy ne csak futballozni tanuljanak meg tőlünk.”

A Máltai SE a mozgás népszerűsítésén túl speciális szerepet tölt be, és az egyesületben dolgozó önkéntesek feladatai az edzések levezetése mellett a szociális munkát is magában foglalja. A mozgás itt ugyanis nem bemelegítéssel, hanem csoportos étkezéssel kezdődik, mivel sok gyermek a nap folyamán ekkor jut először ételhez. A sport a közösséghez tartozás biztonságát, célt és sikerélményt ad a kallódó fiataloknak.

 
A gyerekekhez hasonló körülmények közül érkezett a csapat lelke, Maka István, azaz Csoki. A vezetőedző roppant büszke rá, hogy a kezdeményezés eljutott odáig, hogy a MOL támogatásával a csapat elindulhat a világbajnokságon, de számára nem ez a legfontosabb.

“Ezek a srácok egytől egyig iskolába járnak. Ahonnan ők jönnek, ott maguk körül azt látják, hogy sokan megelégszenek a nyolc általánossal, de a mi fiaink már mind 9-10. osztályba járnak, vagy szakmát tanulnak. Igyekszünk mindig tudatosítani bennük, hogy mik az igazán fontos dolgok az életben” - mondta a vezetőedző, akit a gyerekek is Csokinak szólítanak.

Az alapító atya áldást kért a csapatra

A búcsúeseményen jelen volt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, Kozma Imre atya, aki a helyszínen áldást kért a csapatra, majd elmondta a gyerekeknek, hogy bár a hazájukat képviselik, ezért mindent bele kell adniuk, de ne csak a győzelem járjon a fejükben, hiszen már az is győzelem, hogy ott lehetnek a tornán.

 
Az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő tornán 24 ország rászoruló gyermekei vesznek részt Thaiföldtől Vietnámon át egészen Franciaországig. Magyarországot 10 tehetséges fiatal képviseli a megmérettetésen, akik a világbajnokság előtt edzőtáborban csiszolják tudásukat. A szakmai munkát Tóth Keve és Maka István végzi. A bajnokságot Varsóban, a Legia Varsó stadionjában rendezik meg július 15-16-án.

A tavalyi évben a Magyarország - Elefántcsontpart EB felkészülési mérkőzésén a MOL jóvoltából a Máltai Szeretetszolgálat halmozottan hátrányos helyzetű gyerekei kísérhették be a magyar válogatottat a Groupama Arénába, ezzel életre szóló élményekkel megajándékozva a kicsiket. (Egy igazi focista kezét foghattam.).

 
„A MOL a magyar sportélet támogatását kiemelt ügyként kezeli, különösen, ha gyermekekről van szó. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Máltai Szeretetszolgálat egyesületének labdarúgó programja kivételes missziót teljesít. Ezért is döntöttünk úgy, hogy vállalatunk finanszírozza a fiatalok utazási költségeit a Gyermekotthonok Világbajnokságára Varsóba, ezzel is hozzájárulva a gyermekek sikeres szerepléséhez.” – összegzi Apáti-Tóth Kata, a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója.

 

MOL Sportágak
MOL Csapat