A notórius túlteljesítő: Marco Rossi útja az Eb-ig

2020. november 13. péntek 12:55

Szerencsés helyzetben van a MOL Csapat, hiszen kinevezése óta folyamatosan kapcsolatban vagyunk Marco Rossival, aki a válogatottnál két és fél év alatt egyszer sem tért le saját ösvényéről.

“Úgy fogok dolgozni a válogatottért, mintha nem a második, hanem az első hazám lenne Magyarország” - szögezte le a frissen kinevezett Marco Rossi 2018 júniusában, amikor első interjúját adta a MOL Csapatnak a magyar válogatott kapitányaként. Eltelt azóta szűk két és fél év, befejeződött egy Eb-selejtező, illetve egy Nemzetek Ligája-sorozat, Magyarország szövetségi kapitánya pedig büszkén állíthatja, teljesítette a rábízott feladatot, és kivezette a mieinket az Európa-bajnokságra.

Marco Rossi magyarországi utazása még 2012-ben kezdődött, ekkor vette át a Budapest Honvéd irányítását, miután több alacsonyabb osztályú olasz csapatnál dolgozott. Nem tudhatjuk, ekkor mit láttak Kispesten Rossiban, talán csak a származása, és futballpedigréje szólt mellette, hiszen egykori Serie A-játékosról beszélünk.

Kapitány a hídon: megalkuvás nélkül építkezik Marco Rossi

"Egyetlen percet sem aludtam. Sőt, amikor a meccs után hazaértem, mondtam a feleségemnek, hogy olyan érzésem van, mintha valami hiányozna. Aztán rájöttem, hogy elfelejtettem enni egész nap" - mondta széles mosollyal Marco Rossi a Puskás Ferenc Stadion parkolójában a Görögország elleni győzelem után alig tíz órával, amikor frissen, üdén kipattant az autójából.

Ezzel kapcsolatban Rossi elmondta, mindig voltak nála technikásabbak, tehetségesebbek, de senki nem akarta nála jobban a sikert, ezért tudott stabil Serie A-játékos lenni abban az időszakban, amikor “az olasz bajnokság a világ legjobbja volt. Nem az első, nem a második, hanem kérdés nélkül az első.”

“Ezt egy dolognak köszönhettem: hogy tudtam, mit akarok elérni, és rengeteg munkát fektettem bele. Óriási bajnokok ellen léphettem pályára, nagy meccseken játszottam, de nem azért, mert annyira tehetséges voltam. Hanem azért, mert képes voltam kihozni magamból a legtöbbet azáltal, hogy rengeteget dolgoztam érte” - mondta a MOL Csapatnak már szövetségi kapitányként Marco Rossi.

Az olasz Mister védjegye lett a túlteljesítés

A Honvédnál érte el első komoly sikerét, miután már 2013-ban a dobogóra vezette a csapatot, 2017-ben bombameglepetést okozva megnyerte a magyar bajnokságot az utcahossznyi versenyhátrányból rajtoló, rengeteg saját nevelésű fiatallal kiálló kispestiekkel. Rossi azzal ünnepelte a bajnoki címet, hogy bejelentette, a dunaszerdahelyi DAC irányítását veszi át - ezzel hivatalosan is belépve a MOL Csapat tagjai közé.

Rossi csak földrajzilag hagyta el az országot, pontosan tudta, hogy a Csallóközben is egy magyar klubnál fog dolgozni. “Természetesen tisztában vagyok vele, mit jelent a mérkőzés a klubnak, a szurkolóknak és a magyaroknak úgy általában” - mondta egy Slovan elleni rangadó előtt a MOL Csapatnak, és természetesen ezúttal sem a levegőbe beszélt.

 
Kalmár itt is, ott is kulcsjátékosa volt (Fotó: DAC)
 

Az olasz szakember a Honvéddal elért óriási bravúr után Dunaszerdahelyen is alaposan túlteljesített. “Ha valaki azt mondja nekem a szezon elején, hogy nemcsak a felsőházba jutunk, de 23 forduló után a második helyen fogunk állni, ráhívom a mentőt” - mondta első szezonja hajrájában, és bár a második hely végül nem jött össze, hosszú idő után dobogóra vezette a felvidéki csapatot, amellyel elindult az Európa Ligában is.

"Az álmom, hogy történelmet írjunk Dunaszerdahelyen. A klubnak van egy Csehszlovák Kupa-győzelme, és végzett a harmadik helyen a csehszlovák, majd a szlovák bajnokságban is. Mi ezeket az eredményeket szeretnénk túlszárnyalni."Célokat nem úgy tűz ki maga elé az ember, hogy figyelembe veszi az összes negatív tényezőt, hanem úgy, hogy megfogalmazza, mi a maximum. Én még akkor is utálok veszíteni, ha a fiammal kártyázom, úgyhogy annyit biztosan ígérhetek, a végsőkig fogunk küzdeni.

A Honvédnál és a DAC-nál zsinórban szállított bravúrok felkeltették az MLSZ érdeklődését is, ám Marco Rossi kapitányi kinevezése nem ment éppen simán. De lehet, hogy a szövetségnél is tudták: minél nehezebb helyzetből rajtol az olasz, annál biztosabb, hogy szállítja a bravúrt.

Egyből a mély vízbe vetette magát

Miután a válogatottat a 2016-os Eb-re vezető Bernd Storcknak távoznia kellett (három évvel később a német szakember éppen a DAC-ot irányítva vezeti a szlovák bajnokságot), a szövetségnél felmerült ugyan Marco Rossi kinevezése, de végül a prezentációjával a lábáról mindenkit levevő Georges Leekens lett a befutó.

A belga kapitány elherdálta a Nemzetek Ligája-csoportkör előtti felkészülési meccseket, és amikor a szövetség végül elküldte Leekenst, és kinevezte Rossit, az olasznak egyből tétmeccsen kellett bemutatkoznia a válogatott kispadján. “Ebből az egészből csak annyit hallok meg, hogy egy ennyire nehéz feladatra is megfelelő embernek láttak a szövetség vezetői, és ez csak még büszkébbé tesz” - intézte el egy vállvonással a kimaradó felkészülési meccseket Rossi.

Marco Rossi: Korai még a csapat formációjáról beszélni

Marco Rossi hazatér. Nem mi fogalmaztunk így, hanem az olasz kapitány, aki az egyik MOL-csapatot, a dunaszerdahelyi DAC kispadját cseréli fel egy másikra, a magyar labdarúgó válogatottéra. Az olasz szakember elmondta, második otthonának tekinti Magyarországot, és reméli, nem okoz csalódást azoknak, akik bíznak benne.

“A magyar csapat helyzete különösen izgalmas feladatot ró rám, hiszen elsősorban nyilván eredményesen szeretnénk szerepelni már az őszi tétmeccseken, viszont közben fiatalítani is kell a csapatunkon, és le kell rakni a következő generáció által képviselt magyar válogatott alapjait” - mondta kinevezése után a kapitány a MOL Csapatnak.

 
Fotó: MLSZ
 

A helyzet távolról sem volt egyszerű. A 2016-os csapat gerince visszavonult, a következő generáció pedig részben kiforratlan, részben rutintalan, és mindenek előtt rendkívül kevés sikerélményt maga mögött tudó csapatot alkotott. Storck utolsó éve, illetve a Leekensre elpazarolt bő fél év után egyáltalán nem néztek ki jól a dolgok a magyar válogatottnál, a 2020-as Eb-szereplés fontos, de inkább álomszerű cél volt csupán.

Mihez kezd a helyzettel az új kapitány?

Rossi - miután elhessegette a háromvédős rendszerre vonatkozó kérdéseket - már az elején leszögezte, nem taktikai sémákban, hanem stratégiában gondolkodik. Az első kapitányként adott nyilatkozatában a MOL Csapatnak elmondta, világos, mindenki számára érthető és követhető alapköveket kíván a csapat alapjátékába építeni, és egy-egy rosszabb napot hajlandó elfogadni a játékosaitól, de az alapjátékhoz mindig, minden körülmények között ragaszkodni kell.

 
Fotó: Neo Interactive
 

Rossi először négyvédős rendszert alkalmazott, de egy-egy meccsen, illetve rövidebb periódusokban már felbukkant az a háromvédős rendszer, amivel a Honvédnál és a DAC-nál is komoly sikereket ért el. Látszott, hogy ez lesz a végcél, de nemcsak taktikai szempontból hozott újdonságokat az olasz kapitány, hanem a válogatott harci kedve, elszántsága és győzni akarása is szemmel láthatóan megugrott.

“Azt akarom látni, hogy a játékosaim a pályán vannak. Hogy jelenlétük van, és meg akarják mutatni az ellenfélnek, hogy mindent bele kell adnia, ha le akarja győzni őket. Akarom látni a tüzet a szemükben, amikor kifutnak a pályára, és legfőképpen azt, hogy bíznak magukban” - mondta az Eb-selejtezők előtt.

 

És amikor végül a háromvédős rendszer végleg a válogatott alapjátéka lett, a kapitány lerántotta a leplet az átállási folyamat lényegéről. “Bár a játékosok közül nem mindenki volt meggyőződve arról, hogy képesek leszünk jól játszani a háromvédős rendszerben, szép lassan bebizonyítottuk mindenkinek, hogy tudjuk ezt is. Ez elsősorban azért volt fontos, hogy ne legyünk könnyen kiismerhetőek, azaz képesek legyünk többféle felállásban is játszani, sőt akár meccs közben formációt váltani.”

A Nemzetek Ligája volt a kulcs

Rossi ugyan vereséggel rajtolt el Finnországban, sőt az egész Nemzetek Ligája-sorozatban nyeretlen maradt idegenbeli meccsein (a kapitány az Észtországban elért 3-3-at nevezte a legnagyobb kudarcnak, a görögök és a finnek otthonában belefért egy-egy szűk vereség), ugyanakkor hazai pályán mindhárom meccsét megnyerte. A görögök ellen kiválóan játszott, és szép gólokat lőtt, az akkor már csoportelső finneket pedig simán verte, és csoportja második helyén végzett, ami a többi eredmény függvényében akár Eb-pótselejtezőt is érhetett.

Legyőztük a finneket, a második helyen zártunk a NL-ban

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport: Magyarország-Finnország 2-0 (2-0)Groupama Aréna, 9200 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén) gólszerzők: Szalai (29.), Nagy Á. (37.) sárga lap: Baráth (42.), Lang (75.), Kalmár (78.), illetve Granlund (17.), Lod (86.) Magyarország: Gulácsi Péter - Baráth Botond (Lang Ádám, 52.), Willi Orbán, Kádár Tamás (Vinícius Paulo, a szünetben), Korhut Mihály (Holender Filip, 54.)

A kapitány ügyesen lavírozott, a Nemzetek Ligájában sokat kísérletezett, de közben az eredményeket is hozta, így az Európa-bajnoki selejtezőknek már kellő önbizalommal vághatott neki a csapata. Rossi menet közben több fiatalt, köztük Szoboszlai Dominikot is behívta a csapatába, ezzel kapcsolatban akkor így beszélt a MOL Csapatnak.

“A fiatalokkal kapcsolatban sem ugrunk át lépcsőfokokat. Az, hogy valaki fiatal, nem érdem, hanem állapot. Csak olyan játékosokat hívok be, akik meghatározó szereplői a klubjuknak. "Számomra aki tíz percekre beszáll, még nem kész játékos, és nem tud segíteni nekünk. Ahogy korábban is mondtam: a forma és a fizikai állapot a legfontosabb válogatási alapelv” - mondta Rossi, részben választ adva Dzsudzsák Balázs kihagyására is.

 
Fotó: MLSZ
 

A Nemzetek Ligája utolsó fordulójában, a finnek ellen játszott először teljes meccsen át háromvédős rendszerben a válogatott, így ekkor állt össze először az Izland elleni pótselejtezőn is látható Gulácsi-Orbán-Nagy Ádám-Szoboszlai-Szalai tengely (ekkor még Dzsudzsák játszott a salzburgi ifjonc helyén), ám az Eb-szereplésig még néhány fontos áldozatot is meg kellett hoznia a kapitánynak.

“Egyszerűen úgy gondolom, hogy a magyar válogatott játékerejének ez a futballfilozófia biztosítja a legnagyobb esélyt arra, hogy nemzetközi szinten is jó eredményeket érjen el. Ebben a játékrendszerben lehet a leghatékonyabban védekezni, ugyanakkor lehetőséget biztosít, hogy nagy számban érjenek fel a játékosaink a támadásokkal is.”

Rossinak először is el kellett engednie Dzsudzsák Balázst, aki már fizikailag sem volt képes a kellő szinten teljesíteni. Másodszor - és ez itt most csak egy tipp, bár az alapja elég erős - szintén meg kellett válnia a háromvédős rendszert nem érző Kádár Tamástól is. Rossi nem nevesítette a játékost, csak annyit mondott, volt, akiről le kellett mondania, mert nem érezte magát komfortosan a formációban. Ez utóbbi azért fontos, mert a kapitány válogatási elveibe is bepillantást enged: nem a legjobb játékosokat kereste, hanem az általa leghatékonyabbnak vélt rendszerbe legjobban illőket.

Az Eb-selejtezők és az első pofonok

Hogy mennyire került nehéz csoportba az Eb-selejtezőn a magyar válogatott, arról mindennél többet mond, hogy végül négy csapat is ott lesz a tornán a csoportunkból (Horvátország és Wales a selejtezőből, Szlovákia és Magyarország a pótselejtezőből jutott ki). A kapitány nem örült sem a sorsolásnak, sem a meccsek sorrendjének, de elszántan vágott neki a sorozatnak.

“Nem csak simán hinnünk kell magunkban, hanem tudnunk kell, hogy okunk is van bízni magunkban, hiszen az elmúlt időszakban rengeteget fejlődött a csapatunk. Fejben készen kell állnunk, fel kell tudnunk dolgozni a szurkolók, a közvélemény és az eredménykényszer nyomását, és persze közben nem szabad túlpörögnünk sem.”

Marco Rossi: Ne kötelességből higgyünk, hanem mert van rá okunk!

Csütörtökön megkezdődik a nagy kaland: a magyar labdarúgó-válogatott megkezdi szereplését az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. A mieinkkel semmilyen formában nem bánt kesztyűs kézzel a sors, hiszen meglehetősen nehéz csoportba kerültünk, és még a versenynaptár sem a legjobban alakult számunkra, de Marco Rossi ennek ellenére mosolygósan, abszolút bizakodva várta a MOL-csapat kérdéseit, amikor Telkiben leültünk beszélgetni.

Az Eb-selejtezők megmutatták a csapatunk korlátait, akadt kimondottan rosszul sikerült meccsünk is, és maga Marco Rossi is beismerte, ekkora kapta az első igazán nagy pofonját szövetségi kapitányként, mégis sikerült az utolsó játéknapig versenyben maradnunk a továbbjutást érő első két helyért. Ez csak úgy jöhetett össze, hogy a mieink elképesztő bravúrokat is bemutattak a sorozatban.

 
Horvátország: Meghajolt a vb-döntős
 

A vb-döntős Horvátország, illetve a sztárok egész sorát felvonultató Wales legyőzése igazi mestermunka volt. Bravúros pontszerzések, jobb meccsek korábban is akadtak, de ilyen kaliberű csapatokat nem szokott legyőzni a csapat, Rossi azonban ezt is szállította. A reménykedés - amely néha irreális vágyakba csapott át - utáni ébredés azonban keserű lett.

Szlovákia ellen hiába játszott jól hazai pályán a csapat (és szerezte meg első gólját Szoboszlai Dominik), a győzelem a vendégeké lett, és ezzel eldőlt, hogy a csoportból már csak óriási bravúrok árán juthatunk tovább. Ezek végül nemcsak elmaradtak, de mind Walesben, mind Horvátországban bántóan sima vereséget szenvedtünk. Utóbbin annyira simát, hogy Marco Rossi konkrétan kiakadt rajta.

“Sok szempontból megmagyarázhatatlan és érthetetlen volt a horvátországi vereség is, de a legszomorúbb Walesben voltam” - mondta a MOL Csapatnak a kapitány. “Amikor azt láttam, hogy a második walesi gól után a csapatom képtelen reagálni, nagyon dühös lettem. Lehet rosszul játszani, ki lehet fogni rossz napot, de a csapatunk játékának oszlopát képező alapvetésekhez mindig ragaszkodnunk kell, és ez itt teljesen hiányzott."Elveszítettük a hitet, és ez megengedhetetlen” - dohogott Rossi. 

a koronavírus elvett, de adott is 

Az eredmények szerencsés alakulásának köszönhetően a Nemzetek Ligájában elért második helyünknek köszönhetően a magyar válogatott lehetőséget kapott, hogy megküzdjön a helyéért a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, ám a vírushelyzet miatt a márciusi pótselejtezőket elhalasztották. Ez, mint kiderült, nem is jött olyan rosszul a mieinknek.

“Mivel minden mérkőzést az Európa-bajnoki pótselejtezők szemszögéből nézek, a Nemzetek Ligájában lehozott szép eredményekért is elsősorban azért vagyok hálás, mert önbizalmat adtak a játékosaimnak” - mondta Rossi a MOL Csapatnak.

Rossi: Maradandó nyomot akarok hagyni a magyar futballban!

"Bevallom, én magam sem számítottam ilyen nagyszerű eredményekre" - mondta széles mosollyal Marco Rossi, a magyar válogatott kapitánya a MOL Csapatnak alig egy nappal a válogatott káprázatos idegenbeli sorozatának moszkvai lezárása után. Reméljük, az eredményeket tekintve nem ér véget a sorozat, ugyanakkor a következő három meccsét hazai pályán játssza a csapat.

A kapitánynak további Nemzetek Ligája-meccsek álltak rendelkezésére, hogy csiszolja a csapata játékát. Törökországban úgy tűnt, sínen vagyunk, aztán az oroszok Budapesten győzték le a mieinket, így mindehhez hozzátéve a vírushelyzetet abszolút háromesélyes meccsre utazott el a csapat Bulgáriába, az Eb-pótselejtező első körére, ahol végül sima, már-már könnyűnek tűnő győzelmet aratott, pedig súlyos hiányzói voltak a csapatnak.

 
Fotó: MLSZ
 

“Túl azon, hogy hosszú idő után tudtunk újra meccset játszani (ez a probléma nyilván az összes csapatot ugyanúgy sújtotta), azt is hozzá kell tennünk, hogy két abszolút kulcsjátékosunkat is nélkülöznünk kellett több fontos októberi mérkőzésünkön. Szoboszlai Dominik és Sallai Roland az a két játékos, aki technikailag extrát tud hozzáadni a szervezettségre, illetve a csapatunk egyensúlyának megtartására épülő játékunkhoz.”

“Szerintem a bulgáriai egy 50-50-es meccs volt, a legfontosabb pillanatokból mi jöttünk ki jobban, ezért tűnhetett kívülről könnyűnek a győzelmünk. "Nem volt az, és nagyon nem lesz az Izland elleni mérkőzés sem” - mondta a mindent eldöntő pótselejtező előtt a kapitány.

Célba értünk!

A magyar válogatott - egészen elképesztő fordítás után - 2-1-re legyőzte Izlandot, és kiharcolta a szereplést a 2021-re tolt Európa-bajnokságon. Marco Rossi szűk két és féléves munkája meghozta a gyümölcsét, a kapitány legfontosabb tulajdonsága, miszerint mindig, mindenhol túlteljesít, ezúttal sem hagyta cserben.

Őrületes dráma után Eb-résztvevő a magyar válogatott

Eb-selejtező: Magyarország-Izland 2-1 (0-1) gól: Nego 88., Szoboszlai 92. ill. Sigurdsson 11. A találkozón az izlandiak szereztek vezetést a 11. percben, mert Gylfi Sigurdsson könnyen fogható szabadrúgását Gulácsi Péter "bevédte". A 88. percben a csereként beállt Nego egyenlített, majd az Eb-részvételt érő gólt Szoboszlai Dominik lőtte a hosszabbításban, a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba.

Bár nem az Izland elleni volt a Rossi-éra legjobb meccse (sőt, az első félidő kimondottan dadogósra sikeredett), az olasz szakember nem bújt ki a bőréből ezen a mérkőzésen sem. A Szoboszlai nélkül letudott NL-meccseken remeklő Kalmár Zsoltot nem hagyta ki a salzburgi csapattárs visszatérése után sem, hanem mindkét jó formában lévő irányítóját pályára küldte, és a bátorsága kamatozott is: a mieink egyszerűen felőrölték Izlandot, és bár szerencsésnek tűnhet a fordítás a hajrában, 88. percig is keményen dolgozott érte a válogatott.

 
Fotó: MLSZ
 

 A koronavírusos kapitány, aki nem lehetett ott a csapatával a Puskás Arénában (ahol a várakozásokkal ellentétben végül szurkolók sem lehettek), természetesen boldogan nyilatkozott a lefújás után. De nem az örömszavak adják vissza a legjobban Marco Rossi szakmai ars poeticáját, hanem egy olyan nyilatkozata, amit még korábban adott a MOL Csapatnak:

“Úgy gondolom, a magyar szurkolók értékelni fogják, ha azt látják, hogy soha nem adjuk fel, küzdünk, megyünk előre az utolsó percig. Mi ezzel a hozzáállással tudunk sikert elérni, ez soha nem hiányozhat a csapatból, mert nem Olaszország, vagy Németország vagyunk, akik a játékosaik egyéni villanásaival is meg tudnak nyerni egy meccset.”

És milyen az élet: Marco Rossi csapata megalkuvást nem ismerve harcolt Izland ellen, de az olasz kapitány irányítása alatt eljutott odáig is, hogy pont egy (leendő) klasszis villanásával tudta megnyerni a Rossi-éra legfontosabb meccsét.

MOL Sportágak
MOL Csapat