A Sepsi OSK hőse nem csak az ösztöneire hallgatott

2023. május 26. péntek 09:27

Niczuly Roland a Román Kupa-döntőben hőssé lépett elő, amikor a büntetőpárbajban három 11-est is megfogott, így kulcsszerepe volt a Sepsi címvédésében.

Mivel a Román Kupa döntőjét közvetítette az M4 Sport, Magyarországon is sokan a szívükbe zárhatták a háromszékiek csapatkapitányát, az Universitatae Cluj elleni kupadöntő székely hősét, Niczuly Rolandot. A kapus a rendes játékidőben is több magabiztos védéssel őrizte meg kapuját a góltól, de főszereplővé a büntetőpárbajban lépett elő, ahol három 11-est is hárítva nyerte meg a Sepsi OSK-nak története második kupatrófeáját.

“Sokan veregették a vállamat, kijutott a dicséretből, de a futballban a győzelem, s a vereség soha nem egy emberen múlik. Egyszer a kapus segít a csapatán, máskor a csapat húzza ki a bajból a kapust."Mindenesetre boldog vagyok, hogy jól sikerült minden, és megvédtük a Román Kupa-címünket” - mondta boldogan, de kicsit idegesen a kapus, akit a fogorvosi váróban ért utol a MOL Csapat.

Nem szerencse, felkészülés!

A győztes büntetőpárbajnak általában a kapus a hőse, ám ennek is vannak szintjei. A kézdivásárhelyi születésű kapus azzal helyezte magát a legmagasabb polcra, hogy ezúttal kétszer is úgy kellett beállnia a kapujába, hogy tudta: ha nem védi ki a következő 11-est, elveszíti a finálét a csapata.

 
Fotó: Sepsi OSK
 

“Nem arra készült a csapat, hogy büntetőket fogunk rúgni, szerettük volna a rendes játékidőben megnyerni a döntőt, de mi a kapusedzővel ennek ellenére nagyon alaposan feltérképeztük az ellenfelet. Kétórás videóelemzést tartottunk, így nagyjából tisztában voltam vele, hogy ki hova szereti lőni a büntetőket. Aztán persze ez sem úgy alakult, ahogy terveztük.”

“Már csak azért sem, mert két olyan játékosnak fogtam meg a 11-esét, akikről semmit nem tudtunk, mert nem nagyon lőttek idén büntetőt a bajnokságban” - magyarázta széles mosollyal a kapus. “Ezekben az esetekben a megérzéseimre hallgattam, és szerencsére nem csaltak meg az ösztöneim. Nagyon boldog vagyok, hogy újra megnyertük a Román Kupát!”

Mondjuk ki: ez gyenge volt

Niczuly meglehetősen kritikusan fogalmazott a csapata játékát illetően, és nehéz is vitatkozni vele, hiszen a Sepsi OSK - amely a bajnokság felsőházi rájátszásában vitézkedik - egy alsóházi csapattal találkozott, mégis több esetben csak a szerencse és a kapufa mentette meg a székelyeket a góltól.

 
Fotó: Sepsi OSK
 

“Őszintének kell lenni: sajnos gyenge meccset játszottunk, 120 percig egyáltalán nem tudtuk azt nyújtani, amire készültünk. Nem volt előjele a dolognak, magabiztosan, de alázatosan készültünk a döntőre, tudtuk, mit akarunk csinálni, valahogy mégsem jött ki belőlünk."Ilyen a foci, a döntőben tapasztalható nyomásra sajnos nem lehet edzésen felkészülni, és egy finálé mindig különleges, megjósolhatatlan csata.”

A kapus elmondta, kicsit az egész szezon olyan hektikus volt, mint a kupadöntő, de a kulcspillanatokból jól jött ki a Sepsi OSK, ezért semmiképpen nem lehet azt mondani, hogy ne lett volna sikeres az idény.

 
Fotó: Sepsi OSK
 

“Be akartunk jutni a felsőházi rájátszásba, és meg akartuk védeni a Román Kupa-trófeánkat, és mivel mindkét célt sikerült elérnünk, nehéz lenne elégedetlennek lenni. Az viszont igaz, hogy több periódusban is gyengén szerepeltünk, nem mindig játszottunk úgy, ahogy elvártuk magunktól, de végül csak az eredmény számít, és azokkal nem lehetünk elégedetlenek. Annál is inkább, mert újra kijutottunk Európába” - tette hozzá mosolyogva Niczuly.

“Két éve az első fordulóban estünk, ki, egy éve a másodikban, szóval most elvben a harmadik fordulóig kellene eljutnunk” - mondta a kapus nevetve. “Harmadszor játszottunk kupadöntőt, másodszor nyertünk, és tavaly a Szuperkupa is a miénk lett. Élcsapat vagyunk, és már van annyi európai rutinunk is, hogy tudjuk, mi kell ahhoz, hogy eredményesek legyünk a nemzetközi porondon is. De ez még messze van, most megyünk bulizni a szengyörgyi főtérre - tette hozzá a kupadöntő hőse.

MOL Sportágak
MOL Csapat