A szerbek is elfogadták a vajdasági magyarok csapatát

2020. július 20. hétfő 13:08

Topolya a vajdasági magyarok futballfellegvára lett, a magyar stábbal és szurkolótáborral nyomuló TSC edzője szép, és roppant ígéretes jövőképet lát kibontakozni a csapata előtt.

A MOL Csapat határon túli futballklubjai egészen parádés szezont futottak, így könnyen előfordulhat, hogy a felvidéki, a vajdasági és a székely csapataink is megmutatják magukat Európában. A feltételes mód csak a Sepsi OSK miatt indokolt (a háromszékieknek az EL-hez még meg kell nyerniük a Román Kupát), a dunaszerdahelyi FC DAC, illetve a vajdasági Topolya már biztosan ott lesz az európai mezőnyben. Míg azonban a csallóköziek már rutinos résztvevőként állnak rajthoz Európában, addig a Topolya története legnagyobb sikerét elérve először állhat rajthoz az Európa Ligában.

A magyar határtól szűk 50 km-re fekvő Topolya a vajdasági magyarság egyik fontos települése, lakosságának mintegy kétharmada magyar. Ami pedig a kisváros futballklubját illeti, itt még erősebb a magyar jelenlét: a TSC-nek magyar az elnöke, a vezérigazgatója, az edzői, és ami a legfontosabb, a szurkolótábora is. A Blue Betyars névre hallgató tábor - hasonlóan a Sepsi és a DAC B-közepéhez - kizárólag magyarul szurkol.

 
Fotó: TSC
 

“Fontos közösségteremtő, illetve azt összetartó erő a magyarságunk” - szögezte le a csapat edzője, Szabó Zoltán, akivel a csapat Vasas elleni, budapesti edzőmeccse előtt beszélgettünk. “Ezért szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a támogatást a MOL-nak, és mindenkinek, aki támogatja a törekvéseinket Magyarországon, mert nélkülük egészen biztosan nem tartanánk itt. A közösségünk erős, de köszönhetően a magyar támogatásoknak most bátrabban tervezhetünk, és merészebb célokat tűzhetünk ki magunk elé.”

A szerbek is örülnek nekünk

Minden határon túli magyar klubbal kapcsolatban felmerül a kérdés, mennyire fogadják el őket a helyiek. Sajnos időről időre felmerülnek problémák Székelyföldön és a Csallóközben is, de Szabó szerint Szerbiában más a helyzet.

“Érdekes dolog, hogy a szerbek nemcsak abszolút elfogadták, de örülnek is a mi helyzetünknek. Nincsenek xenofób hangok, egyszerűen csak örülnek neki, hogy fejlődik az országban a labdarúgás."Hozzáteszem, a mi szurkolóink között is sok a szerb most is, hogy Zentán játsszuk a hazai meccseinket, és ez így lesz akkor is, ha elkészül a topolyai stadion, és végre hazaköltözhetünk” - tette hozzá Szabó.

 
Fotó: TSC
 

Az edző büszkén újságolta, hogy remekül állnak a topolyai stadion építési munkálatai. Bár a pandémia mint minden mást, az építkezést is visszavetette, de Szabó bízik benne, hogy valamikor a következő szezon tavaszi részében sikerül befejezni az eredetileg 2020 októberére szánt létesítményt, és a következő szezont már saját arénájában kezdheti meg a TSC.

“Egy igazi kis ékszerdoboz lesz a stadion, ki merem jelenteni, hogy Szerbia legszebb létesítményét építjük. "Nem lesz nagy, valamivel több, mint négyezer szurkoló fér majd el benne, de nekünk nem is kell több ennél. A többi szerbiai stadionhoz képest egyébként is egy űrhajó lesz” - tette hozzá nevetve Szabó.

 
Fotó: TSC
 

Története első európai menetelését azonban még nem a saját stadionjában kezdi meg a Topolya, amely a legutóbbi szezonban - hatalmas eredményt elérve - a negyedik helyen végzett a szerb Super Ligában. “Az UEFA szabályainak értelmében az Európa Liga selejtezőire megfelelő lesz a stadion egészen a playoffig. Ha odáig sikerülne eljutnunk, vagy esetleg bejutnánk a csoportkörbe, akkor költöznünk kellene, de már ebben az ügyben is voltak tapogatózó tárgyalásaink. Valószínűleg Belgrádban játszanánk, de először jussunk el odáig.”

Mennyire magyar a Topolya SC?

A bácskai klub, ahogy fent is említettük, szinte kizárólag magyar stábbal dolgozik, ahogy a csapat kommunikációs vezetője, Tölgyesi Huba elmondta, még a szerb származású stábtagok között is sokan beszélnek magyarul vegyes házasságoknak köszönhetően. A csapat játékoskeretét tekintve azonban más a helyzet, hiszen a csapatban alig akad magyar játékos.

“Nehéz dolog ez a Vajdaságban, hiába fektetünk komoly energiákat a tehetségkutatásba. A helyzet az, hogy ha rá is akadunk egy ügyes, tehetséges magyar fiatalra, az amint teheti, már költözik is át Magyarországra. A mi célunk az lenne, hogy ne hagyjuk elmenni őket, hanem nálunk, azaz saját vajdasági klubjukban fejlődjenek tovább. Hozzáteszem, a szerb bajnokság nagyon is alkalmas rá, hogy gyorsan és sokat fejlődjön egy fiatal játékos.”

 
Fotó: TSC
 

“A mostani edzőtáborban öt akadémista van velünk, és ez nem véletlen: a szerb szabályozás szerint a most kezdődő szezonban legalább két, 1999 után született játékosnak kell legalább egy-egy félidőt játszania. Ezért kerestünk mi is az utóbbi időben minél tehetségesebb fiatalokat, és szerencsére találtunk is.”

“Az identitásunkat, a magyarságunkat nem fogjuk megtagadni, azt büszkén vállalva szeretnénk minél jobb eredményeket elérni. Nagy céljaink vannak, szeretnénk folyamatosan az európai kupahelyekért küzdeni, talán a dobogót is megcélozhatjuk, bár a tradícionális nagy csapatokat, a Partizant és a [Crvena] Zvezdát nagyon nehéz lesz megelőzni.”

“Vegyes település, vegyes futballklub a miénk, mégis példás az összetartás, és büszkék vagyunk rá, hogy nagyon jó a hangulat nálunk. Pozitív energiát sugárzunk, és éppolyan büszkék vagyunk az akadémiákon nevelkedő szerb fiatalokra, mint a magyarokra. Úgy tekintünk magunkra, ahogy a mi helyzetünkben szükséges: a szerbiai magyarok klubjára” - mondta büszkén Szabó.

Mit várunk a csapattól?

A felkészülési mérkőzések eredményei nem sokat számítanak, mindenesetre a Topolya a Csákvár után a Vasastól is 2-1-es vereséget szenvedett magyarországi túrája második összecsapásán.

 

“Rövid, kilencnapos szünet után kezdtük el a munkát, és alaposan oda is kellett tennünk magunkat, hiszen most először kell háromfrontos harcra készülnünk. Ez persze édes teher, nagyon szeretnénk jól szerepelni az Európa Ligában. Hogy ez mit jelent? Ha két kört tudnánk menni a selejtezőkben, én már nagyon elégedett lennék” - szögezte le Szabó.

“A bajnokságban a tavaly kiharcolt pozíciónk megőrzése lenne a cél, de ez borzasztó nehéz feladat. A Szerb Kupa más dolog, ott nagyon sokat számít a szerencse a sorsolásnál, de természetesen ott is szeretnénk minél messzebbre jutni. "A keretünk abszolút alkalmas a céljaink elérésére, szerencsére a legfontosabb célt teljesítettük, mert nem ment el tőlünk kulcsjátékos, és úgy gondolom, az erősítések is jól sikerültek. Izgalmas, szép napokat élünk mostanság” - mondta mosolyogva az edző.

MOL Sportágak
MOL Csapat