Az elmúlt tíz év legfontosabb meccse jön a Slovan ellen!

2020. október 23. péntek 12:30

Jön a szlovákiai örökrangadó a Slovan és a DAC között, és Schäfer András szerint ez most minden korábbinál fontosabb. A csallóköziek magyar válogatott középpályásával beszélgettünk.

“Én nem itt születtem, de itt magyarként abszolút úgy érzem, otthon vagyok. Ez a környék magyar, és mindenki átérzi, mit jelent a Slovan Bratislava elleni mérkőzés” - mondta a MOL Csapatnak Schäfer András, a DAC középpályása két nappal a Slovan elleni csúcsrangadó előtt.

“Játszottam már nagy meccseken, említhetném az MTK-Fradi örökrangadót, vagy hogy pályára léphettem a magyar válogatottban, de ez most egészen más."Dunaszerdahelyen már nyilván mindenki a Slovan elleni meccsről beszél, de ha nem hallanám a hangokat, akkor is tudnám, mekkora rangadó vár ránk a pozsonyiak ellen.”

Az élről várja a rangadót a DAC

Dunaszerdahelyen évek óta egy a jelszó: valahogy meg kell próbálni megelőzni a Slovant. Az utóbbi években folyamatosan a dobogón végző DAC-nak a bajnoki cím csak álom maradt, a pozsonyiak minden évben túl erősnek bizonyultak, idén azonban szorosabb csatát ígér a csallóköziek rajtja. Bernd Storck csapata kirobbant a rajtgépből, tíz forduló alatt aratott kilenc győzelmével kétpontos előnyből várja a Slovan elleni rangadót.

 
Fotó: FC DAC
 

“Már a nyáron is játszottam a Slovan ellen, de az más volt, hiszen úgy kaptunk ki 3-1-re, hogy már a meccs előtt húszpontos hátrányban voltunk velük szemben. Ha jól hallom, tíz éve nem fordult elő, hogy úgy játszottunk volna, hogy mi állunk előrébb a tabellán, de nemcsak emiatt gondolják úgy sokan, hogy az elmúlt tíz év legfontosabb mérkőzése vár ránk vasárnap.”

“Még nagyon a bajnokság elején vagyunk, de úgy gondolom, a bajnoki cím a DAC és a Slovan között fog eldőlni, ilyenformán ez a mérkőzés a szezon első döntője. "Már az első 4-5 forduló után látszott, hogy a két csapat meglép a többiektől, és a mezőnyt elnézve könnyen előfordulhat, hogy kétszereplős versenyfutás lesz a bajnoki címért. Erős a Zsolna is, ezt sajnos ellenünk is bizonyította, de ott nagyon sok a fiatal, valószínűleg lesz némi hullámzás náluk” - jósolta a válogatott középpályás.

 
Fotó: FC DAC
 

“Nagyszerűen rajtoltunk, de azért reálisan nézve látni kell, hogy a legnagyobb esélyes továbbra is a Slovan. A pozsonyiak kerete nagyobb és mélyebb, rengeteg rutinos, kiváló játékosuk van, és a csapat játéka is kiforrott. De vasárnap átnyújthatjuk nekik azt az üzenetet, hogy ha bajnokok akarnak lenni, nekik is mindent bele kell adniuk, mert idén nagyon komoly kihívójuk akadt.”

Storckkal összejöhet a szintlépés

Bernd Storck a tavaszról nyárra halasztott rájátszásban vette át a dunaszerdahelyiek irányítását, és egyből látszott, hogy nagy változások jönnek a csapatnál. A DAC kiválóan kezdte a bajnokságot, zsinórban nyolc meccset nyert, és az Európa Liga selejtezőiben is ment két kört, és ha hozzátesszük, hogy a magyar válogatott középpályás, Kalmár Zsolt vezeti a góllövőlistát, láthatjuk, hogy a DAC valóban uralta a szlovák bajnokság első hónapjait.

 
Fotó: FC DAC
 

“Már a pandémiás időszakban is látszott, hogy fejlődik a csapat, ráadásul sikerült jól erősítenünk is, és Bernd Storck nagyon jól kézben tart mindent a csapat körül. Az első, ami kívülről feltűnhet, az a kiscsapatok elleni mérkőzéseken elért győzelmek. Ez korábban sok gondot okozott, a rangadókon hiába szerepelt jól a csapat, a kötelezőnek mondható győzelmek gyakran elmaradtak. Márpedig aki bajnokságot akar nyerni, annak minden meccsen győzelemre kell játszania.”

“Hogy mi dönthet vasárnap? Mivel most elég közel van egymáshoz a két csapat, a pillanatnyi forma nagyon fontos lesz. Összetett a dolog, mert mindkét csapat inkább támadásban erős, így az sem mindegy, milyen taktikával érkeznek a vendégek. "Ha csak védekezni akarnak, azt köszönjük szépen” - mondta nevetve Schäfer. “Nem számítok sok területre, inkább nagy harc lesz a pályán, ezért nagyon fontos, ki hogy él a lehetőségeivel. Az biztos, hogy egy jó Kalmár Zsoltira nagy szükségünk lesz a győzelemhez.”

 
Fotó: FC DAC
 

“Nyugodtan és türelmesen kell játszanunk, nem szabad, hogy a rangadó hangulat túlpörgesse a csapatot. Egyébként az a furcsa, hogy a DAC szlovák játékosain is azt érzem, hogy nagyon várják már a meccset, pedig Szlovákiában sokszor negatív kontextusban beszélnek a DAC-ról, amelyet egyértelműen magyar csapatnak tartanak."De egy ilyen meccsen semmi más nem számít, csak a győzelem. Ezek miatt a mérkőzések miatt kezdtünk el futballozni” - szögezte le Schäfer.

Bár a szlovák törvények értelmében zárt kapusnak kellene lennie a meccsnek, a DAC-nál mindent megtettek, hogy legalább a bérletesek ott lehessenek a lelátón, ezért a klub ingyenes koronavírus-tesztelésre készült, hogy aki 12 órával a meccs előtt negatív mintát ad, az ott lehessen a stadionban. Be is regisztrált kétezer szurkoló, de végül a szlovák egészségügyi hivatal nem engedélyezte, hogy nézők legyenek a lelátón. A Slovan elleni mérkőzést így nézők nélkül, vasárnap (október 25-én) 16h-kor rendezik. 

MOL Sportágak
MOL Csapat