Csak akkor nehéz a búcsú, ha hiányérzet marad az emberben

2020. június 22. hétfő 14:49

Húszéves pályafutást zár le kedden Juhász Roland, akinek alaposan megkönnyíti a búcsúját, hogy az összes kitűzött célját elérte a labdarúgásban. Köszi mindent, Roli!

Azt mondják, búcsúzni mindig nehéz, de szerintünk ez nem így van. Csak akkor nehéz búcsúzni, ha az embernek hiányérzete van. Bár hozzánk hasonlóan Juhász Roland sem dőlt hátra soha, mindig a következő célt kémlelte (az elmúlt bő hét évben közös célokról beszélhetünk), de talál elmondható, ránk már nem várt semmi olyan, amit ne éltünk volna meg az együtt töltött évek során.

A Vadásztölténygyártól a Parmalaton át a MOL Fehérvárig ívelő, csaknem nyolcvanéves történetben egy rövid pillanatnak tűnik csupán az együtt töltött idő, de Roli klubnál betöltött szerepét nem az eltelt idővel tudjuk a legjobban szemléltetni, hanem a védő nálunk elért címeivel. A Vidi három bajnoki címéből kettőben is kulcsszereplő volt, a két Magyar Kupa-trófeánk közül az egyiket ő emelte a magasba, és a 2000-es években elért két európai csoportkörünk közül a másodikba csapatkapitányként vezetett minket.

Tényleg nem levezetni jött

A magyar futballisták közül nemcsak 2009-ben emelkedett ki Roli - ebben az évben Magyarországon az év játékosának, Belgiumban az év védőjének választották -, hanem az egész pályafutását tekintve is. Egy stabil BL-szereplő csapatnál alapemberként töltött el nyolc évet, ami már eleve nem sok magyar légiósról - hátvédről még kevésbé - mondható el, de Roli valóban nem csak levezetni jött haza, miután elválltak egymástól az Anderlechttel.

A védő Fehérvárra érkezésekor (rögtön azután, hogy első meccsén egyből győztes gólt szerzett) azonnal leszögezte, hogy komoly céljai vannak a Videotonnál. Egy trófea és két élmény nagyon hiányzott még Roli pályafutásából: magyar bajnok ugyan volt az MTK-val, de Magyar Kupát korábban nem nyert, és hiányzott neki a nagy dobás a válogatottal, és egy magyar klubcsapattal is.

 

Roli először a válogatottat érintő álmát váltotta valóra, miután Dárdai Pál, majd Bernd Storck alapembereként kiharcolt a részvételt a 2016-os, franciaországi Európa-bajnokságon, ahol a varázslatos csoportkört teljesítő magyar válogatott csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe.

Két évvel később másodszor is bajnok lett a Vidivel, és - bár nem sok hiányzott a Bajnokok Ligája főtáblájához sem - az Európa Ligában is nagyszerű menetelést mutatott be. A selejtezőkben igazi nagyvadakat ejtett el a MOL Vidi, amely az EL-főtáblán is remekelt, és egészen az utolsó pillanatokig (ez esetünkben a Chelsea elleni 2-2-es döntetlent jelentette) harcban állt a továbbjutásért.

 

Már rutinos veteránként, bőven harmincéves kora után járt sikerrel a harmadik ügyben: 2019-ben, a Honvéd elleni Magyar Kupa-döntőben pont Roli adta a gólpasszt Marko Scepovicsnak, és a MOL Vidi óriási csatában, komoly izgalmak után végül megnyerte a trófeát.

Az utolsó (előtti) mohikán is távozik

Király Gábor és Gera Zoltán után szögre akasztja a stoplist a 2016-ban országos őrületet gerjesztő válogatott utolsó előtti kulcsembere is, szerdától a generáció utolsó tagjaként már csak Dzsudzsák Balázs lesz aktív. Király és Gera pályafutása is szép sikereket hozott, a kapus két topligában is védett, Gera pedig nemcsak két Premier League-klub meghatározó figurája volt, de európai kupadöntőt is játszhatott.

Juhász Roli esete azonban más. Ő ugyanis védő, és ez egészen más helyzet, hiszen a hátvédek, különösen a középhátvédek mindenhol bizalmi emberek. Velük kezdődnek az edzői gondolatai, és csak olyan játékosokban gondolkodnak, akikben tökéletesen megbízhatnak. Roli ilyen volt egész pályafutása során: keveset hibázó, magabiztos és nagyon megbízható játékos, akire ráadásul szabadrúgás-variációkat is bátran lehetett építeni.

 

Boldogok vagyunk, hogy Roli minket választott, amikor hazatért Magyarországra. Büszkék vagyunk rá, hogy hozzásegítettük egymást olyan nagy álmok megvalósításához, mint amilyen a bajnoki cím, a kupagyőzelem, az Eb-szereplés, vagy éppen az Európa Liga-csoportkörben átélt élmények voltak.

Köszönünk mindent, Roli! Jó pihenést, bajnok, rászolgáltál!

MOL Sportágak
MOL Csapat