Egy pillanat alatt veszett oda minden, amiért dolgoztam

2021. április 07. szerda 16:23

Kalmár Zsolt rendkívül szerencsétlen sérülése egy kiemelkedően jól sikerült szezont tör ketté, az Eb-résztvevő, szlovák gólkirályjelölt középpályás mégis próbál pozitív maradni.

Kalmár Zsolt elképesztően peches futballista. Miután lemaradt a magyar válogatott 2016-os Európa-bajnoki szerepléséről, négy évvel később - hiába volt kulcssszereplője a csapat kijutásának - újra nem lesz ott a csapattal az Eb-n, mert az andorrai vb-selejtezőn súlyos térdsérülést szenvedett.

“Vagy még ezen a héten, vagy jövő hét elején megműtik a térdemet” - sóhajtott nagyot a DAC középpályása. “Aztán kezdődik a türelemjáték, azaz a rehabilitáció, miközben a fiúk már az Európa-bajnokságra fognak készülni” - tette hozzá szomorkásan.

Az áttörés éve lehetett volna

Kalmár Zsolti elképesztően erős szezont fut, a DAC-cal a szlovák bajnoki címért küzd, a magyar válogatottal pedig nemcsak az Eb-részvételt harcolta ki, hanem a Nemzetek Ligájában is feljutott az elitcsoportba, és a vb-selejtezőket is remekül kezdte. Tegyük hozzá, hogy középpályásként vezeti a Fortuna Liga góllövőlistáját, és a válogatottban is fontos gólokkal járult hozzá a csapat eredményességéhez - többek között a bulgáriai Eb-pótselejtezőn.

“Minden, amiért olyan keményen dolgoztam, egy pillanat alatt megsemmisült. Az volt a célom, hogy bajnok legyek a DAC-cal, én legyek a szlovák gólkirály, az Eb-n pedig olyan teljesítményt nyújtsak, ami által egy erősebb bajnokságban is kipróbálhatom magam. Ennek most búcsút mondhatok.”

“A sérülésem utáni néhány nap azzal telt, hogy megpróbáltam feldolgozni a helyzetet, és most már pozitívabban látom a közeljövőt. De nem volt könnyű, hiszen rengeteg munkát tettem ebbe a szezonba, és úgy érzem, sikerült jól teljesítenem. Sajnos a sérülés mindig benne van a játékban, de nekem ez most nagyon rosszkor jött.”

 
Fotó: MLSZ
 

“Kénytelen voltam elfogadni a helyzetet, és most már csak arra koncentrálok, hogy minél jobban menjen a rehabilitáció. Nem szabad másra gondolnom, változtatni már úgysem tudok a mostani helyzeten.”

Az elátkozott dunaszerdahelyi térdek

Nem Kalmár az egyetlen dunaszerdahelyi válogatott játékos, aki súlyos térdsérülést szenvedett, sőt már-már kísérteties, hogy a csapat három magyar válogatottja egyaránt térdsérülés miatt dőlt ki. A DAC csapatkapitánya mellett Schäfer András is kidőlt, Vida Máté pedig lassan egy éve szenvedett súlyos térdsérülést, amiből azóta is lábadozik.

“Máté egyből az andorrai meccs után felhívott, és mondta, hogy ő mit érzett, amikor elszakadt a térdszalagja."Meg is nyugodtam egy kicsit, mert nálam más volt a helyzet, aztán másnap a részletes vizsgálat kiderítette, hogy sajnos nálam is szakadás történt, bár szerencsére nem az első, hanem az oldalsó szalag sérült meg. "Ez is nagyjából féléves kihagyást jelent számomra, de az elülső szalag sérülése sokkal rosszabb lett volna.”

 
Fotó: MLSZ
 

“A térd más, mint a többi testrész. A bokatörésem után is jó néhány hónapot kihagytam, de az egy könnyebben gyógyuló sérülés volt, hiszen míg a csont összeforr, addig a szalag az én esetemben nem, vagy nem jól."

Az orvosokkal arról beszélgettünk, hogy ha 35 éves lennék, nem is műtenék meg, viszont én még szeretnék legalább tíz évig futballozni, ezért meg kellett hoznom ezt az áldozatot, bármilyen fájdalmas is.”

A válogatott középpályás nemcsak az Eb-ről marad le, hanem a DAC - szinte biztosra vehető - európai kalandjának az elejéről is. A selejtezők júliusban kezdődnek, és Kalmár az optimista becslések szerint augusztusban kezdheti el a teljes értékű munkát.

“Erre egyelőre nem gondolok, mindenesetre nem lenne utolsó dolog egy nemzetközi kupameccsen visszatérni. De addig még sok munka vár rám, most csak arra szeretnék koncentrálni, hogy a lehető legjobb formában, egészségesen térhessek vissza, és olyan gyorsan formába lendüljek, mint a bokasérülésem után” - zárta a gondolatait Kalmár.

MOL Sportágak
MOL Csapat