Három fejessel tört meg a magyarok idei gólínsége

2017. augusztus 31. csütörtök 21:44

A magyar válogatott jó kezdésével gyorsan előnybe került a vb-selejtezőn, de Lettország az első félidő végén szépíteni tudott, és egészen a hajrá kezdetéig meccsben tudott maradni. A 2017-ben a meccs előtt gól nélkül álló magyarok háromszor is betaláltak, megérdemelten győztek a Groupama Arénában.

Világbajnoki selejtező, B csoport, 7. forduló
MAGYARORSZÁG–LETTORSZÁG 3–1 (2–1)
Groupama Aréna, 20.000 néző. Vezette: Aranovszkij (ukrán)
Gólszerző: Kádár (6.), Szalai (26.), Solovjovs (68. – öngól), ill. Freimanis (40.)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Bese, Guzmics, Kádár, Korhut – Nagy Á., Pátkai – Varga R., Stieber Z. (Elek Á., 74.), Dzsudzsák – Szalai Á. (Böde 66.) Szövetségi kapitány: Bernd Storck

LETTORSZÁG: Vanins – Freimanis, Kolesovs, Gorkss, Maksimenko, Solovjovs – Indrans, Vardanjans, Kazacoks (Visnakovs, 72.) – D. Ikaunieks (Rakels, 72.), Sabala. Szövetségi kapitány: Aleksandrs Starkovs

 

Bernd Storck nagy meglepetéssel nem, néhány azonban kisebbel készült a Lettország elleni vb-selejtezőre. A jobbhátvéd posztján nem a klubjában inkább középhátvédet játszó Fiola Attila, hanem Bese Barnabás kezdett, előtte pedig a Fradiban jól játszó Varga Roland kapott szerepet. Nagy Ádám párja a középpálya közepén a Videoton játékosa, Pátkai lett Gera Zoltán sérülése miatt, a csatár mögötti árnyékék posztot pedig Stieber Zoltán kapta meg.

Remekül kezdte a mérkőzést a magyar válogatott, amely már az első percekben összehozott néhány helyzetet a lett kapu előtt, sőt a 6. percben már a vezetést is megszerezte. Varga Roland ívelt a kapu előterébe, Kádár Tamás nagyszerűen érkezett, és a kapuba bólintotta a magyar válogatott első 2017-es gólját.

 
A magyar csapat támadásban maradt, és a 26. percben Dzsudzsák Balázs szöglete után megduplázta az előnyét. Szalai Ádámot hagyták egyedül a védők, a center pedig szép mozdulattal fejelt a lettek kapujába.

Kicsit belealudtunk a meccsbe

A vezetés kicsit túlságosan is megnyugtatta a csapatot, több könnyelmű labdavesztést is megúszott, nem úgy a 40. percben, amikor Korhut Mihály hibázott óriásit. Az izraeli bajnok légiósa röviden tett haza egy labdát, Gints Feirmanis pedig nem hibázta el a ziccert. Később kiderült, hogy a FIFA hivatalosan Dzsudzsáknak adta a gólt. 

 
A második félidő elején kis híján kiegyenlített Lettország, gyors egymásutánban kétszer is nagy bravúr kellett Gulácsi Pétertől, hogy ne változzon az eredmény. A folytatásban elmaradtak ugyan a lett helyzetek, de a magyar csapat játéka is alaposan visszaesett az első félórában látotthoz képest. A pályán tapasztalható feszültség sem segített a fonal megtalálásában, egy sárgát viszont hozott Szalainak, akit sérülés miatt le is kellett cserélnie Bernd Storcknak.

Hiába érett a negyedik

 

A következő komoly magyar helyzetre a 68. percig kellett várni, igaz ebből egyből gól is született. Dzsudzsák élesen belőtt szabadrúgásába csúsztatott bele szerencsétlenül Aleksandars Solovjovs, a magyar csapat harmadik fejesgólját a lett védő szerezte. 

Egyből a gól után Varga és a Szalai helyére beálló Böde Dániel is helyzetbe került, majd Dzsudzsák hagyott ki ajtó-ablak ziccert. A lettek elfáradtak, a magyar csapat pedig sorozatban alakította ki a helyzeteket, de sem Vargának, sem az őt váltó Lovrencsicsnek nem sikerült betalálnia. A magyar válogatott győzelmével 10 pontos, és életben tartotta halvány vb-selejtezős reményeit. Ahhoz, hogy ez a következő forduló után is megmaradjon, Portugáliát kellene legyőznie vasárnap. 

A csoport további eredményei: 
Portugália-Feröer-szigetek 5-1
Svájc-Andorra 3-0

MOL Sportágak
MOL Csapat