Helytálltunk, de kikaptunk az Európa-bajnoktól

2017. szeptember 03. vasárnap 22:43

A magyar labdarúgó-válogatott egy órát emberhátrányban játszva is meccsben tudott maradni Portugáliával, de hiába próbálkozott becsülettel, az Európa-bajnok túl nagy falat volt. A vereséggel eldőlt, hogy a magyar csapat nem jut ki a 2018-as világbajnokságra.

Vb-selejtező, 8. forduló:
MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–1 (0–0)
Groupama Aréna, 22.000 néző. Vezette: Makkelie (holland)
Gólszerző: A. Silva 48.
Kiállítva: Priskin 30.

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Guzmics, Kádár, Korhut – Lovrencsics G. (Varga R., 78.), Pátkai, Elek Á. (Pintér Á., 67.), Dzsudzsák – Priskin, Eppel (Böde, 61.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck

 PORTUGÁLIA: Rui Patricio – Cédric Soares, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrao (Eliseu, 28.) – Gelson Martins (B. Silva, 63.), Danilo, Joao Mário, Joao Moutinho – Cristiano Ronaldo, André Silva (Quaresma, 85.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Bernd Storck néhány komoly változást eszközölt a csapatában a Lettország elleni, csütörtöki győzelem után, igaz, ezek közül néhányat a kényszer szült. A sérült Gera Zoltánhoz és Kleinheisler Lászlóhoz csatlakozott Szalai Ádám is, akit a lettek ellen kellett lecserélni, Bese Barnabás pedig kisárgult a portugálok elleni mérkőzésről.

A kapitány azonban nem csak kényszerű változtatásokat eszközölt, kihagyta ugyanis Nagy Ádámot, és az utóbbi időben megszokottnak mondható 4-2-3-1-es rendszer helyett 4-4-2-es formációban küldte a pályára a csapatát. Ez kockázatos döntésnek tűnt előzetesen, a két csatár (Priskin Tamás és Eppel Márton) kicsit soknak tűnt a pályán, főleg úgy, hogy ezúttal Dzsudzsák Balázsnak középpályást kellett játszania, azaz a védekezésből is ki kellett vennie a részét.

Félelmetesen kezdett az Európa-bajnok

A Groupama Arénát csordultig megtöltő magyar tábor gyönyörű élőképe után jó negyedórának kellett eltelnie, hogy valami szépet mutassanak a hazaiak, ekkor egy szép magyar támadás futott végig a pályán, bár helyzet nem lett belőle. Ezen kívül a zsinórban érkező portugál helyzetek és kapura lövések mutatták, hogy az Európa-bajnoknak is igencsak fontos a mérkőzés.

 
A portugálok az első tíz percben hatszor vették célba a magyar kaput, és bár csak Cristiano Ronaldo volt pontos (a furcsán szitáló labdát Gulácsi Péter simította szögletre a léc alól), jobbára a magyar tizenhatos előtt zajlott a játék, és a levegőben lógott a gól.

Az első negyedóra után rendezte sorait a magyar csapat, és a mezőnyben néhol egész ügyesen passzolgatva tette kigyenlítettebbé a mérkőzést, de mielőtt reménykedhettünk volna, döntő pillanatához érkezett a meccs.

Sajnos jogos volt a piros lap

Egy magas labdára helyezkedve a hátráló Priskin csúnyán eltalálta Pepét a könyökével, Danny Makkelie játékvezető pedig azonnal felmutatta a piros lapot a magyar csatárnak. Pepe szemöldökéből azonnal ömleni kezdett a vér, vélhetően ez is közrejátszott abban, hogy a bíró meghozta a döntését, de ha őszinték akarunk lenni, adható volt a kiállítás.

A magyar csapatot alaposan felpörgette az emberhátrány, komoly energiákat mozgósított, egymást követték a harcos megmozdulások, sőt a Dzsudzsák remek labdájával kilépő Lovrencsics Gergő lövésig is eljutott a portugál 16-oson belül.

 
A portugálok az első félidő legvégén alakítottak ki legközelebb komoly helyzetet, igaz, az már ziccer volt: Silva az ötös sarkáról bombázott Gulácsiba egy szép támadás végén. Az első félidőbe még belefért egy Elek Ákos-sárga, amit ráadásul teljesen feleslegesen kapott reklamálásért, hiszen Korhut Mihály valóban eltalálta az emberét. A szünetben nem sok jót ígértek a statisztikák, szűk 70 százalékban a portugáloknál volt a labda, 17-szer lőttek kapura, és 7 komoly helyzetük volt.

És jött a gól is

A második játékrész elején sajnos gyorsan jött a gól is, Andre Silváról maradt le Korhut, a Milan csatára pedig fél méterről nem hibázott, pedig a védő kis híján lerúgta a fejét. Szép támadás volt, adjuk meg, Ronaldót futtatták lyukra a bal oldalon, pontos centerezése után Silva közelről stukkolhatott a kapuba.

A gól sem törte össze a magyar csapatot, amely nagy szívvel harcolt a második félidőben, de kevés esélye volt még a tudásából elég keveset mutató portugál csapattal szemben is. Storck cserélt, érkezett Böde Dániel és Pintér Ádám, de a játék képe nem változott sokat. 

Meccsben maradtunk a végéig

A magyar csapat próbálkozott becsülettel, a portugálok pedig biztonsági játékra rendezkedtek be, de így is nekik voltak helyzeteik. Ezek kimaradtak, így egészen a végéig meccsben maradt a válogatott, amelynek a végén még egy ordító ziccere is akadt: 

A 93. percben egy előreívelés után Fiola maradt egyedül a kapuval szemben állva, de fejjel rosszul találta el a labdát, amit így könnyen fogott a kapus. A partjelző egyébként lest intett (vélhetően tévesen), így az egyébként is sok megkérdőjelezhető ítélettel fújó játékvezetők megúszták, hogy minden róluk szóljon. 

 
A feltűnően sokat reklamáló magyar játékosok közül ketten, Fiola és Dzsudzsák sem lesz ott Svájc ellen a következő fordulóban, ami azért is bosszantó, mert a védő egy Ronaldóval történt összeakaszkodás után kapta a lapját kakaskodásért, Dzsudzsák pedig megtapsolta a bírót.
A vereséggel eldőlt, hogy a magyar válogatott nem jut ki a 2018-as világbajnokságra. 
MOL Sportágak
MOL Csapat