Ismét letarolták a teqball világbajnokságot a magyarok

2021. december 14. kedd 09:56

Az öt számból hármat a mieink nyertek a Gliwicében rendezett világbajnokságon, sőt az összes számban az elődöntőbe jutottunk. Nem csoda, hogy Nagy Zoltán kapitány elégedett.

Nagyon úgy fest, a teqball világhódító útját nem állítja meg semmi. A magyarok (Borsányi Gábor, Huszár Viktor és Gattyán György) által kifejlesztett játéknak egyre többen hódolnak világszerte, a lábtenisz és a pingpong szerelemgyerekének 2017-es, első világbajnokságán már húsz nemzet állt rajthoz, két évvel később - a pandémia előtti utolsó vébén - pedig ötvennyolc ország százhatvan versenyzője állt asztalhoz Budapesten.

 
Fotó: Hungarian Teqball Federation
 

A teqball ősatyjaiként természetesen a magyarok dominálnak, egyedül a 2018-as, Reims-ben rendezett vébén maradtunk érem nélkül, de a páros és egyéni ezüstök egy évvel később újra arannyá változtak: Blázsovics Ádám egyéniben, majd Bányik Csaba párjaként is visszahódította a trónt.

December 12-én ért véget a 2021-es világbajnokság Gliwiczében, amely semmi váratlant nem hozott: Magyarország az éremtáblázat első helyén végzett, Blázsovics harmadszor nyerte meg a férfi egyéni számot, Izsák Anna pedig az első női világbajnok lett. Ehhez a vasárnapi csapatversenyben még hozzátettek egy aranyat vegyes párosban (Janicsek Zsanett, Bányik Csaba) és egy bronzot férfi párosban (Blázsovics, Bányik). Nehéz elképzelni, hogy Nagy Zoltán szövetségi kapitány elégedetlen lett volna.

Az elődöntő volt a minimum

“Az öt kategóriából hármat mi nyertünk, szóval valóban nem lehetek elégedetlen” - mondta a MOL Csapatnak a kapitány. “Fontos célkitűzés volt a címvédés, hiszen Ádám így már háromszoros világbajnoknak mondhatja magát, de nem kisebb boldogság Anna győzelme sem, mert ő lett az első egyéni világbajnok.”

 
Fotó: Jacek Prondzynski (POL)
 

“Természetesen a vegyes győzelem szintén csodás eredmény, és ahol nem sikerült aranyat nyerni, ott is jól szerepeltünk. A férfi párosok versenyében egy tökéletes napot kifogó - és persze rendkívül erős - szerb csapattal találtuk szembe magunkat, és szoros meccsen sajnos nem sikerült a döntőbe jutnunk, de a brazilok ellen a bronz összejött."A női párosunk pedig a negyedik helyen végzett, ami azt is jelenti, hogy az összes kategóriában ott voltunk az elődöntőben” - mondta elégedetten Nagy.

 
Fotó: Wojtek Sebzda (POL)
 

“A két új kategóriában még csak tapogatózik a mezőny, mindenki próbálja felmérni az erőviszonyokat. Az amerikaiak és a brazilok tűntek igen erősnek, és az egyéni versenyben is hasonlóan alakultak az erőviszonyok.”

Viszlát az olimpián, teqball?

A magyar szövetségi kapitány szerint nem csak azért vagyunk ennyire jók teqballban, mert mi találtuk ki a játékot, és felhívta a figyelmet rá, hogy több mint harminc ország képviselői álltak rajthoz a világbajnokságon.

“Fiatal sportág a miénk, de ne gondolja senki, hogy itt csak úgy osztogatják a vb-címeket. Rengeteg erőfeszítés is kell a tehetség mellé, ugyanúgy sok edzés, gyakorlás van a sikerek mögött, mint a többi sportágban. "A szerbek és a románok nagyon jók, ahogy a franciák és a brazilok is, sőt egyre jobban jönnek fel az amerikaiak, akik az első vébéken még ott sem voltak.”

“A teqball az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág, mert egyszerre több vonzereje is van. A profi futballcsapatok, mint például itthon a Mezőkövesd, az edzések utáni levezetésnek használják, de persze a legtöbben a játék öröméért csinálják. A nagy áttörést majd az fogja elhozni, ha sok köztéren lesz elérhető a játék, akkor lesz mögötte igazi tömegbázis.”

 
Fotó: Hungarian Teqball Federation
 

Arról nem is beszélve, hogy a teqball térhódítása nem kerülte el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság figyelmét sem, és Nagy szerint nem kérdés, hogy hamarosan olimpiai sport lesz a játék. “Csak az a kérdés, hogy mikor! Párizsban kevésbé hiszek, és a sportágon belül is a szóbeszéd, hogy 2028 a cél. Az biztos, hogy a NOB előtt van a javaslat.”

Üdv a MOL Csapatban, magyar teqball válogatott! Reméljük, a következő időszakban további zajos sikerekről tudunk beszámolni. Hajrá, magyarok!

Címlapkép: Wojtek Sebzda (POL) 

MOL Sportágak
MOL Csapat