Juhász Roland újra remekül érzi magát a bőrében

2017. augusztus 07. hétfő 15:38

Az Európa Liga-selejtezők első két fordulójára még lehetett legyinteni, ám a Videoton a harmadik körben a Girondins Bordeaux-t verte ki, ami már nemzetközi szinten is fajsúlyos teljesítménynek mondható. A csapat kulcsjátékosával, Juhász Rolanddal beszélgettünk.

“Mi már a bordeaux-i meccsen éreztük, hogy több van ebben a párharcban” - kezdte értékelését a 95-szörös magyar válogatott védő, aki a visszavágón csapata egyik legjobbja volt. “Elérhettünk volna idegenben is jobb eredményt, de a legfontosabb az volt, hogy megéreztük, igenis van esélyünk kiejteni a franciákat.”

 
A Videoton a 2-1-re elveszített bordeaux-i mérkőzésen is jól játszott, pechje volt, hogy nem ért el legalább egy döntetlent, a visszavágón azonban még összeszedettebb, még jobb játékot mutatott, és végül teljesen megérdemelten ejtette ki - pont az idegenben szerzett góljának köszönhetően - a legutóbbi francia bajnokság hatodik helyezettjét.

A Videoton kiverte a Bordeaux-t az Európa Ligában!

Az idegenben elszenvedett 2:1-es vereség után itthon egy 1:0-ás győzelem is a továbbjutást jelentett volna, és az ivószünet miatt 4 percesre nyúlt első félidei hosszabbítás utolsó utáni másodperceiben Stopira egy szöglet utáni kapufás fejessel meg is szerezte ezt az egy gólt.

“Rúghattunk volna még 2-3 gólt, de ami még fontosabb, végig kézben tartottuk a találkozót. Az első mérkőzésből merített önbizalom is sokat segített, hiszen tudtuk, éreztük, verhető az ellenfél” - mondta Juhász, aki végig remekül védekezett, levegőt sem hagyott az ellenfél centerének.

Visszatért az elveszett önbizalom

A Videoton elképesztő körülmények között bukta el a bajnoki címet tavasszal, és Juhász szerint a Honvéddal szemben elveszített versenyfutás nyomot hagyott a játékosok lelkivilágán is. Marko Nikolic érkezésével azonban minden megváltozott.

“Fizikálisan rendben volt a társaság már tavaly is, az önbizalmunkra, a mentális állapotunkra viszont ráfért a javulás. Amikor elkezdtünk együtt dolgozni Nikoliccsal, gyorsan egy hullámhosszra kerültünk, és ennek kézzel fogható jelei is voltak. Remekül sikerült a felkészülés, az egész társaság sikerre éhesen, feltüzelve ugrott neki az új szezon első meccseinek.”

 
Juhász kiemelte, erős közösség kovácsolódott össze Fehérváron, a játékosok hisznek magukban és a csapatban is. A védő nem akart a múlttal foglalkozni, szerinte a kudarcokat már maga mögött hagyta a csapat, és csak az előtte álló feladatokra koncentrál. Nikoliccsal nem is tehetne másként.

“Elemző típusú edző a szerb szakember, aki magával és velünk szemben is maximalista. Rengeteget dolgozik, és nem csak a mi játékunkat igyekszik jobbá tenni, de minden ellenfelet alaposan feltérképez. A Bordeaux elleni párharc előtt olyan aprólékosan elemezte ki a franciák játékát, hogy szinte mindent tudtunk az ellenfélről, amikor pályára léptünk. Mondok egy konkrét példát: Nikolic nagy súlyt fektet a pontrúgásokra, szerinte ezek kulcsfontosságúak a nemzetközi mezőnyben, és a rengeteg gyakorlásnak köszönhetően pont egy szögletből elért góllal biztosítottuk be a továbbjutásunkat.”

Megtalálta önmagát is  

Juhász remekül játszott az Európa Liga-mérkőzéseken, és nem tagadta, újra élvezi a játékot. “Jól érzem magam a bőrömben, megtaláltam magam a csapaton belül, és újra nagyon motiváltnak érzem magam. Korábban megfordult a fejemben, hogy ez lesz az utolsó szezonom, de most úgy érzem, még egy évet ráhúznék” - tette hozzá a védő.

“De nem csak én érzem most jól magam a Videotonban, hanem úgy tűnik, hogy mindenki. Nagyon együtt vagyunk, és mindenkiben dolgozik a vágy, hogy bebizonyítsa, a tavalyi szezon csak kisiklás volt. Tudjuk, érezzük, hogy sok van bennünk.”

Jöhet a Partizan

A főtáblára jutásért a szerb Partizannal találkozik a Vidi, ami több szempontból is érdekes párharcnak ígérkezik. A koefficiensek alapján a lehetséges ellenfelek közül a legkönnyebbet kapták a fehérváriak, ráadásul a szerbek félelmetes szurkolótáborával sem lesz gondjuk, mert a belgrádi mérkőzés zárt kapus lesz. És még ott van az edző, Marko Nikolic személye is, aki tavaly még a Partizant irányította.

“Valószínűleg nincs a világon senki, aki jelen pillanatban többet tud a Partizanról, mint Nikolic, ami nyilvánvalóan előnyt jelent számunkra. Lelkileg biztosan nem lesz könnyű neki egykori csapata ellen játszani, ráadásul nem csak ő van így ezzel, hiszen több játékosunk is ezer szállal kötődik a csapathoz” - utalt több csapattársára Juhász.

 
Nikolic mellett Danko Lazovic háromszor is volt a belgrádiak játékosa, Marko Scepovic a klub nevelése, és három évig játszott a felnőtt csapatban is, számukra tehát különös élmény lesz a Partizan ellen játszani. “Kaphattunk volna nehezebb ellenfelet is, de nem becsülhetjük le a szerbeket. Azt a játékot kell nyújtanunk, amit a Bordeaux ellen, és akkor versenyben leszünk a főtábláért.”

Juhász az Anderlechttel játszott már a BL és az EL csoportkörében is, de egy magyar csapattal még hiányzik neki ez az élmény. “Mindent meg fogok tenni, hogy végre egy magyar klubbal is eljussak egy európai kupa csoportkörébe. Azt hiszem, így pályafutásom végéhez közeledve ennél szebb ajándékot nem is kérhetnék.”

MOL Sportágak
MOL Csapat