Kalmár szerint szétfeszíti az önbizalom a DAC öltözőjét

2020. szeptember 24. csütörtök 10:33

Elképesztő rajtot produkált a szezonban még 100 százalékos DAC, amely már most komoly előnnyel vezeti a szlovák bajnokságot, az EL-ben pedig a harmadik fordulóra készülhet.

Sejthető volt, hogy Bernd Storck érkezésével a helyükre kerülnek a dolgok a DAC-nál, de a dunaszerdahelyiek rajtja a legmerészebb álmokat is felülmúlta. A pandémia miatt érdemes kontextusba helyezni, mit jelent, hogy a csallóközi csapat utoljára márciusban hagyta el vesztesen a pályát tétmérkőzésen: a DAC hét forduló után 100 százalékos mérleggel vezeti a szlovák bajnokságot, és az Európa Ligában is két sikeres fordulón van túl a csapat.

Bemutatkozó újonca lőtte tovább az EL-ben a DAC-ot

Európa Liga, 2. selejtezőkör FC DAC 1904 - FK Jablonec 5:3 (1:1) Góllövők: 6., 65. Divković, 85., 96. Nicolaescu, 114. Davis, ill. 26. Zelený, 57., 71. Schranz Sárga lap: 62. Fábry, 70. Kružliak, 83. Kalmár, 83. Divković, 87. Ramirez, ill. 67. Podaný, 75.

Nem csoda, hogy egy rendkívül elégedett Kalmár Zsoltit értünk utol a keddi edzés után, aki az eredmények mellett annak is örülhetett, hogy bajnoki duplája után a forduló játékosának választották a Fortuna Ligában.  “Hát, igen, elég jól kaptuk el a rajtot - kezdte vidáman a válogatott középpályás -, élvezzük is a helyzetet. Összeállt most minden, viszi a csapatot a lendület, és nagyon bízunk benne, hogy ez még sokáig így lesz.”

Bernd Storck, a karmester!

“Hogy mi változott, mióta átvette az irányítást Bernd Storck? Röviden: minden. A német mentalitás, az a fajta profizmus, amit Storck minden csapatához hozott, nagyon sokat segített rajtunk."Az első hetekben alaposan meghajtott minket, felmérte a keretet, amihez heti 8-9 edzésre volt szüksége. Látta, hogy erőnlétileg is vannak gondjaink, és gyorsan felhozta a játékosait arra a szintre, amit megkövetel.”

A német szakember nyáron érkezett Dunaszerdahelyre, és nem sok meccs jutott neki az előző bajnokság hajrájában, de már ezeket is jól használta fel. Ahogy azt a MOL Csapatnak elmondta, egy kevés időre szüksége volt ahhoz, hogy saját elképzelései szerint alakítsa ki a csapat játékát, de arra talán Storck sem számított, hogy ennyire gyorsan elkapja a fonalat a DAC.

Storck: Minden adott, csak rajtunk múlik, hova jutunk!

"Hogy rövid volt a vakáció? Nos, aki az én szakmámban dolgozik, az pontosan tudja, hogy nekünk nincs szabadságunk" - mondta Bernd Storck, a DAC vezetőedzője, miután néhány napos pihenő után visszatért Dunaszerdahelyre, hogy megkezdje csapata felkészítését az előttünk álló idényre. "Friss vagyok, és nagy kedvvel vetettem magam a munkába.

“Én korábban már dolgoztam vele, számomra nem volt újdonság, hogy milyen sokat követel. A német edzőnek köszönhetően a játékunk sokkal labdabiztosabb lett, pozícióból játszunk, és a rendszeren belül mindenki tudja, mi a feladata, és hol a helye. Sokkal tudatosabbak vagyunk, határozottan foglaljuk el azokat a pozíciókat, ahonnan a játékunkat felépítjük. Emellett nagyon fontos, hogy komoly önbizalma lett a csapatnak, ami nem független attól, hogy most tényleg mindenki élvezi a futballt” - tette hozzá Kalmár.

Ez már komoly előny!

A DAC állva hagyta a mezőnyt a rajtnál, a hibátlan menetelésnek köszönhetően a dunaszerdahelyik nyolc ponttal vezetnek a - eggyel kevesebb meccset játszó - Slovan Bratislava előtt.

 
Fotó: FC DAC
 

“Ez már komoly előny! Amikor Szenyicén bementünk az öltözőbe a szünetben, és láttuk, hogy 2-2 lett a Slovan meccse, mondtam is a többieknek, hogy az ilyen pillanatokat kell kihasználni, most kell ellépnünk a pozsonyiaktól. Szerencsére senkit nem kellett noszogatni, a második félidőben hármat rúgtunk a Senicának, és megnyertük a meccset.”

Növelte előnyét a megállíthatatlanul nyomuló FC DAC

Fortuna Liga, 7. forduló FK Senice- FC DAC 1904 2:4 (1:1) Góllövők: 44., 72. Malec, ill., 21., 60. Kalmár, 64. Divković, 76. Ramirez Piros lap: 79. Nemec DAC: Jedlička - Blackman, Kružliak, Beskorovainyi, Davis (90. Malý) - Fábry, Schäfer, Balić (81. Bednár) - Divković (67. Nicolaescu), Ramirez, Kalmár (K) (90.

“A nagy rangadók még előttünk vannak, de az már most látszik, hogy ez a szezon különleges. Korábban sokszor előfordult, hogy a gyengébb csapatok ellen pontokat veszítettünk, és így lépéshátrányba kerültünk a tabellán. Most nem így van, hozzuk a meccseket, és jól is megy a játék.”

“A célok már a szezon előtt is bátrak voltak, de most, hogy ennyire jól állunk, tényleg több szó esik arról, hogy történelmi időket élünk Dunaszerdahelyen. Lépésről lépésre kell haladnunk, kemény meccsek várnak ránk, ráadásul két fronton vagyunk érdekeltek” - tette hozzá a válogatott középpályás.

Bajnoki cím vagy Európa Liga-csoportkör?

Az Európa Ligában két fordulót is sikerrel vett a DAC, de a következő fordulóban egy még nehezebb ellenfél vár Kalmárékra. A Jablonecet is hosszabbításban győzte le a csallóközi csapat, kemény ellenfél volt a cseh rivális, de még náluk is erősebb az osztrák LASK.

 
Fotó: FC DAC
 

“Én is azt gondolom, hogy nehezebb dolgunk lesz, mint a csehek ellen. Láthattuk, az utóbbi időben az osztrák csapat olyan hatalmasságokkal is találkozott, mint a Manchester United, szóval azzal nem lesz gond, hogy felvételeket szerezzünk róluk” - mondta nevetve Kalmár.

“Jól kell időzíteni a formát, és nagyon kell koncentrálni, akkor meglehet a bravúr. Ha sikerülne továbbjutni, már csak egy lépésre lennénk a főtáblától, ahol már óriási csapatok várnának ránk. De mondtam, hogy történelmi időket élünk, úgyhogy ez természetes is.”

Nekiszegeztük a kérdést Kalmárnak, hogy mit választana: bajnoki cím a DAC-cal, vagy Európa Liga-főtábla. “Valaki nemrég feltette nekem ezt a kérdést, neki is csak annyit tudtam válaszolni, mint neked: Mindkettő!”

 

MOL Sportágak
MOL Csapat