Kapitány a hídon: megalkuvás nélkül építkezik Marco Rossi

2018. szeptember 13. csütörtök 10:34

A magyar válogatott kapitánya helyszíni szemlét tartott a Puskás Ferenc Stadionban, és közben stratégiáról, filozófiáról és önbizalomról mesélt a MOL-csapatnak.

“Egyetlen percet sem aludtam. Sőt, amikor a meccs után hazaértem, mondtam a feleségemnek, hogy olyan érzésem van, mintha valami hiányozna. Aztán rájöttem, hogy elfelejtettem enni egész nap” - mondta széles mosollyal Marco Rossi a Puskás Ferenc Stadion parkolójában a Görögország elleni győzelem után alig tíz órával, amikor frissen, üdén kipattant az autójából.

Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter
 
A kapitány örömmel tett eleget a meghívásunknak, annál is inkább, mert nem csak a MOL-csapat stábja várta az épülő nemzeti stadionban, hanem az aréna építését felügyelő mérnökök, építészek és munkások is. Az olasz szakember örömmel állt oda egy-egy közös képre a vállát veregető építési stáb tagjaihoz, számolatlanul írta alá a munkavédelmi sisakokat, és fogadta a gratulációkat a görögök legyőzése után.

Rossi alig várja, hogy lássa a telt házas stadiont

Marco Rossit lenyűgözte a Puskás Ferenc Stadion, miközben a műszaki vezető idegenvezetésével végigsétáltunk az épülő stadion tetőszerkezetének alján található skywalkon (jelentjük, a kapitánynak nincs tériszonya), Rossi többször is elmondta, alig várja, hogy szurkolókkal telve lássa az arénát.

Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter
 
“Edzőként is volt szerencsém a régi Puskásban szerepelni, a Honvéddal a Fradi ellen játszottunk itt, amíg épült a Groupama Aréna. De nem felejtem el azt sem, amikor 2012-ben egy hollandok elleni válogatott meccsen voltam itt. A felső karéj akkor már le volt zárva, de 22 ezer néző volt, és soha nem felejtem el azt a hangorkánt, ami a magyarok egyenlítésekor kitört. Ha jól emlékszem, végül a hollandok győztek [így van, 4-1-re - a szerk.], de a hangulat elképesztő volt.

Itt viszont csaknem 70 ezer néző szurkolhat majd nekünk. A gondolattól is libabőrös vagyok” - mondta Rossi.

Kapitány a hídon

Az 54 éves olasz szakember edzői pályafutása legnagyobb sikerének tartja, hogy méltónak tartották a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjára. A Georges Leekenst váltó Rossi elmondta, nem a legnyugodtabb időszakát élte az elmúlt napokban, de rövid idő alatt is sikerült sok szempontból előrébb lépnie a csapatával.

Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter
 
“A stábommal együtt elég idegesek voltunk, hiszen mi is kíváncsiak voltunk rá, ilyen rövid idő alatt mennyit sikerül haladnunk a csapattal. El kell mondanom, hogy a játékosaim abszolút partnerek voltak a közös munkában, mindenkin azt éreztem, hogy akar tenni a közös célért, ennek tudható be, hogy sikerült legyőznünk egy nálunk magasabban jegyzett csapatot.”

“Nekem is újdonság a kapitányi munka, aminek a csapattal töltött rövid időből fakadóan az a legnagyobb kihívása, hogy nincs idő megismerni a játékosok gondolkodását. Márpedig ez nagyon fontos ahhoz, hogy tudjam, mit várhatok tőlük."Egy hét, jó esetben tíz nap közös munka áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy ne csak taktikáról, de stratégiáról, együtt mozgásról és mentális felkészülésről egyszerre beszélhessünk. "Ahhoz, hogy ennyi minden beleférjen ilyen rövid időbe, motivált, jó szellemű sportemberekre van szükség, és szerencsére ebben nem is éreztem hiányosságokat” - magyarázta Rossi.

Szép játék vagy győzelem? Nem kérdés!

A kapitány elmondta, az első két mérkőzésre való felkészülés még csak gondolkodásmódjának magvainak elvetésére volt elég, de nem akar nagy szavakat használni ezzel kapcsolatban. “Számomra a futball nem filozófia, hanem stratégia.

"Olasz vagyok, egy olyan futballkultúrából jöttem, ahol csak az eredmény számít, és mit tagadjam, ha választanom kell, hogy szép játékkal veszítsünk, vagy csúnyával nyerjünk, nem kérdés, melyik mellett döntök. Én is szeretem a szép futballt, de szerintem az a futball a legszebb, ami győzelmet hoz” - mondta széles mosollyal Rossi.

Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter
 
“A Juventus legendájának, Giampiero Bonippertinek volt egy híres mondása: “a futballban nem a győzelem a fontos, hanem ez az egyetlen dolog, ami számít”. A jó csapat az, amelyik nyer, nem az, amelyik szépen játszik. Ez a futball egyik nagy alapigazsága.”

“És ha már az olasz futballstratégia szóba került, azt is vállalom, hogy a legfontosabb célom a csapat stabilitásának kialakítása. Ha hátul stabil vagy, akkor elkezdhetsz előre gondolkodni, de amíg a védekezésed nem áll biztos lábakon, minden esetlegessé válik. "Ne értsenek félre, nem arról van szó, hogy bekkelő csapatot akarok összerakni. Én is a támadófutball híve vagyok, de mindent a stabilitás felől közelítek meg.”

Nem tett le a háromvédős rendszerről

Rossi kedvenc formációja a háromvédős rendszer, igen ám, de a magyar csapatok (illetve a magyar játékosok csapatai) közül kevés alkalmazza ezt a formációt. A válogatott, ha nem is alapfelállásként, de Rossi mindkét meccsén belekóstolt a háromvédős rendszerbe, és nem is tűnt úgy, hogy a játékosok idegenkedtek volna tőle.

Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter
 
“A formáció elsajátításához sokkal több idő kell, elsősorban azért, mert más automatizmusokat követel meg a játékosoktól, mint a négyvédős rendszerek. Egyébként nem is mindenkitől, hiszen például a belső középpályások szerepe nem változik döntően. De hangsúlyozom, számomra nem a formáció a lényeg, hanem a játékkoncepció. Az, hogy több felállásban is tudjunk játszani úgy, hogy mindenki tudja a saját szerepét, és meccs közben tudjunk felállást váltani úgy, hogy ne zavarodjunk össze.”

“Nagy Ádám például 3-5-2-es felállásban játszik Bolognában Filippo Inzaghi irányítása alatt, de bátran betehetem a 4-3-3-as rendszer közepére is, mert a két szisztéma hasonló követelményeket ró ugyanarra a posztra. Ádám egyébként nagyon fontos játékosom, azért nem kezdett mindkét meccsen, mert régen nem játszott már egymás után két meccset. Reméljük, ez hamarosan változni fog” - tette hozzá Rossi.

Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter
 
"Egyébként akár taktikáról, akár bármi másról van szó, a játékosok és a stáb minden tagja tudja, hogy bármikor odajöhet hozzám, és elmondhatja a véleményét. Nem vagyok Jézus Krisztus, nem vagyok se mindenttudó, se omnipotens. Hibázom én is, mint mindenki, ezért tudom, hogy nagyon fontos mindenkinek a véleményét meghallgatnom. Korábban olvastam magamról, hogy diktátor vagyok, de ez talán csak arra vonatkozik, hogy mindenkitől, beleértve magamat is, sokat követelek."

Stratéga és pszichológus egy személyben

Rossi elmondta, abból a szempontból is új neki a szövetségi kapitányi poszt, hogy a rendelkezésre álló szűk időben nem tud eleget foglalkozni a játékosok pszichés felkészítésével, holott ez szerinte döntő fontosságú.

Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter
 
“Sokan alábecsülik a pszichológiai felkészítés jelentőségét, pedig nagyon fontos, hogy a játékosok milyen mentális állapotban lépnek pályára."Mondok egy kézzelfogható példát: Görögország legyőzése elképesztően fontos volt számunkra, mert a három pontnál sokkal többet adott: önbizalmat. "A játékosaimnak kevés sikerélmény jutott a válogatottban az utóbbi időben, és egy rossz széria alatt könnyen elillan az önbizalom - márpedig anélkül nem lehet sikert elérni.”

“Abban bízom, hogy Görögország legyőzésével a játékosok visszaszerezték az önbizalmukat, és így már könnyebb dolgunk lesz az építkezéssel. Egy magabiztos játékosokból álló csapattal könnyebb együtt dolgozni, új dolgokat begyakorolni, sőt a meccselni is. Azt akarom, hogy a fiúk higgyenek magukban!” - szögezte le a kapitány.

Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter
 
Rossi szerint az önbizalom mellett az is fontos, hogy a szurkolók mindig azt lássák a csapaton, hogy képes meghalni a sikerért. “Úgy gondolom, a magyar szurkolók értékelni fogják, ha azt látják, hogy soha nem adjuk fel, küzdünk, megyünk előre az utolsó percig. Mi ezzel a hozzáállással tudunk sikert elérni, ez soha nem hiányozhat a csapatból. Ezért is mondtam, hogy a mentális felkészítés igen nagy jelentőséggel bír” - tette hozzá a kapitány, akinek klubedzőként a védjegyévé vált, hogy erőn felül teljesít a csapataival.

A saját példájával mutat utat

Marco Rossi futballistaként sok csapatban megfordult (rákérdeztünk, ki volt a legjobb játékos, aki ellen valaha pályára lépett, amire gondolkodás nélkül rávágta: “Marco van Basten nem evilági futballista volt. És hogy ki volt a legjobb csapattársam? Szintén egy hollandot választok: Ruud Gullit”), pedig az olasz szakember saját bevallása szerint sem tartozott a futballzsenik közé.

“Voltak nálam tehetségesebbek, gyorsabbak, erősebbek, mégis oda tudtam kerülni, és Serie A-játékos lettem. És ez abban az időszakban volt, amikor az olasz egyértelműen a legjobb bajnokság volt. Nem a harmadik, negyedik a világon, hanem az első!”

“Ezt egy dolognak köszönhettem: hogy tudtam, mit akarok elérni, és rengeteg munkát fektettem bele. Óriási bajnokok ellen léphettem pályára, nagy meccseken játszottam, de nem azért, mert annyira tehetséges voltam. Hanem azért, mert képes voltam kihozni magamból a legtöbbet azáltal, hogy rengeteget dolgoztam érte.”

Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter
 
“A stábommal nem kevesebb, mint 45-50 magyar futballistát tartunk szemmel. Nem azt nézzük, hogy ki milyen technikás, hanem azt, hogy vannak-e olyan tulajdonságai, amikkel a csapatunk segítségére tud lenni. Nem világsztárokat akarunk előbányászni, hanem olyanokat, akik tudnak és hajlandóak együtt küzdeni velünk. Értik a céljainkat, és akarnak tenni értük. Ez kell nekünk!”
 
Budapesten három csoportmérkőzést rendeznek, 2020 június 16-án, 20-án és 24-én és amennyiben a magyarok kijutnak az Eb-re, legalább két mérkőzésen pályára is léphetnek a Puskás Ferenc Stadionban. Szintén itt rendezik június 28-án az egyik nyolcaddöntő-mérkőzést. A MOL-csapat köszöni a Puskás Ferenc Stadion építésvezetőinek, az MLSZ kommunikációs osztályának, illetve természetesen Marco Rossinak a segítségét az interjú, illetve a fotózás létrejöttében. 

MOL Sportágak
MOL Csapat