Kész leszek, ha egy székely srácon látom a címeres mezt

2022. január 26. szerda 10:57

Diószegi Lászlót nem véletlenül választották másodszor az év klubvezetőjének, a Sepsi OSK tulajdonosa azonban még nem ért az út végére a székely csapattal.

Minden jó hírre jut egy rossz - valahogy így telt a tavalyi éve a Sepsi OSK-nak, és úgy néz ki, a tendencia 2022-ben is megmarad. A székely csapat nem kezdte jól a román bajnokság tavaszi szezonját, hiszen 1-0-ra kikapott a Botosani otthonában, és ezzel nagyjából biztossá vált, hogy három év után először nem lesz ott a felsőházi rájátszásban.

“Éreztem, hogy nem fogunk odaérni. Sajnos túlságosan sok meccset rontottunk el ősszel ahhoz, hogy meglegyen a felsőház, holott a játékoskeretünk és a klub felépítése alapján nem vitás, hogy a mezőny erősebb feléhez tartozunk."Szerintem aki követi a román focit, az első hat közé sorol minket, ezért is vagyok most nagyon csalódott, hogy idén nem érünk oda” - mondta Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa.

Van azért jó hír is

A román bajnokság igen érdekes lebonyolítással zajlik. Az alapszakasz után az első hat helyezett a felsőházi rájátszásba jut, de a fennmaradó tíz csapatnak sem tét nélküli az alsóházi rájátszás, hiszen a két legerősebb (az alapszakasz végén a 7. és 8. helyezettek) előbb egymással, majd a bajnokság végén a 4. helyen végző csapattal játszanak egy európai selejtezős playoffot.

 
Fotó: Sepsi OSK
 

“Röviden összefoglalva jobb a 7-8. helyen végezni, mint a felsőházban, mert onnan csak három csapat lehet automatikusan európai résztvevő."Most nekünk is már csak két célunk van idénre: az egyik, hogy a két hely egyikét megcsípjük, a másik pedig a Román Kupa, ahol a legjobb négy közé jutottunk.”

Felvetettük az elnök-tulajdonosnak, hogy matematikailag még nem ment el a felsőház, de Diószegi szerint már nemcsak bravúrok egész sora, de óriási mázli is kellene az első hatba kerüléshez.

“A hátralévő nyolcból hét meccset kellene megnyernünk, és talán még ez sem lenne elég. Szerintem az alsóház legjobbja címet, illetve a kupát kell szem előtt tartanunk, utóbbit már csak azért is, mert a klubunk történetének legnagyobb eredménye lenne, ha sikerülne megnyernünk” - mondta Diószegi, aki két éve már nagyon közel került ehhez, ám akkor a kupadöntőben a bukaresti FCSB legyőzte a székely csapatot.

 
Fotó: Sepsi OSK
 

“A sajtóban sok helyen megjelent tévesen, hogy a Craiovával játszunk az elődöntőben, ezzel szemben az igazság az, hogy sorsolás lesz. Az említett Craiova mellett a Voluntari és az Arges közül kapunk majd ellenfelet, és mondanom sem kell, mindent bele fogunk adni, hogy odaérjünk a döntőbe.”

Átigazolások: egy sima, egy fordított

A háromszéki csapat edzőt váltott ősszel, és az olasz Cristian Bergodival jobban is alakulnak a dolgok, mint Leo Grozavuval. Az edzőváltás bejött, de nem minden transzfer alakult úgy, ahogy a Sepsinél tervezték.

“Nyugodtabb, higgadtabb a csapat, kevesebb a kapkodás és az idegeskedés, amin igen sok pontunk ment el ősszel. Van egy szemmel jól kivehető stílusa a csapatnak, ami elsősorban a támadásra épül, és bár szemre jó focit játszunk, a győzelmek sokszor elmaradnak, mert nem tudjuk belőni a helyzeteinket. Ezt a problémát egész évben cipeljük” - sóhajtott nagyot az elnök, aki egy értékes tapasztalattal is gazdagodott a téli átigazolási szezonban.

 
Fotó: Sepsi OSK
 

Történt, hogy a rutinos, egykori válogatott Constantin Budescuval szóban megegyezett a klub, Szentgyörgyön várták a játékost, hogy a szavát állva jöjjön aláírni a szerződést, ám Budescu csak hitegette a háromszékieket, és végül az utolsó pillanatban a Voluntarihoz írt alá.

“Gólerős támadó középpályásról van szó, aki sokat tudott volna segíteni nekünk, de az égiek vigyáztak ránk, és úgy alakult, hogy nem lett a mi játékosunk."Ez nagy szerencse, mert aki emberileg ennyire nem tud azonosulni velünk, attól a pályán sem várhattunk volna semmit, így én nem dühös, hanem hálás vagyok, hogy nem került hozzánk” - mondta széles mosollyal Diószegi.

Az év klubvezetője

Diószegi László 2011-ben alapította meg a Sepsi OSK-t, amely az elmúlt bő évtizedben az ötödosztályból nemcsak a legfelső osztályba jutott, de meghatározó ereje lett a román klubfutballnak. Három éven át folyamatosan a felsőházi rájátszásba jutott, két éve pedig kupadöntőt játszhatott, míg tavaly a negyedik helyével elindulhatott a Konferencia Liga selejtezőjében is. Nem csoda, hogy - immár másodszor - a sütőipari vállalkozót választották az év sportvezetőjének.

 
Fotó: Sepsi OSK
 

“A díjat én kaptam, de az elismerés nemcsak nekem szól, hanem a klubunk rendkívül elhivatott, a csapatért szívvel-lélekkel dolgozó alkalmazottainak ugyanúgy."Tíz év alatt rendkívüli dolgok történtek, a semmiből létrehoztunk egy csapatot, amely most az egyik legprofibb román klub, saját, gyönyörű stadionunk van és zavartalanul működünk egy olyan közegben, ahol sokan irigykedve néznek ránk.”

“Közben létrejött az akadémiánk is, ahol egyre szebb eredményeket produkálnak a fiataljaink. Sokan kérdezik, hol van a határ, ameddig a Sepsi OSK eljuthat, és én mindig ugyanazt válaszolom: ha egy a mi akadémiánkról kikerülő székely srác felveheti egyszer a címeres mezt (mint a vajdasági Könyves Norbi, aki pont a szerbeknek lőtt győztes gólt), akkor fogom azt mondani, hogy minden idő és energia, amit a klubra fordítottam, busásan megtérült.”

MOL Sportágak
MOL Csapat