Kiscsapatként jutott a döntőbe, nagycsapatként távozna a Sepsi

2020. július 22. szerda 09:32

A néhány éve még a román harmadosztályban szereplő Sepsi OSK történelme legnagyobb meccsét játssza szerdán a bukaresti Steaua-utódklub ellen, a Román Kupa döntőjében.

Történelmi eseménynek lehetnek tanúi - sajnos csak a televízión keresztül - a Sepsi OSK szurkolói: szerda este Román Kupa-döntőt játszik a háromszéki csapat, ahol az egyik legnagyobb román klub, a Steaua jogutódja, az FCSB lesz az ellenfele.

Bravó, Sepsi: kupadöntőbe menetelt a Székely Légió!

Román Kupa, elődöntő, visszavágó: Poli Iași - Sepsi OSK 0-3 (0-1) gólszerzők: Fülöp (20), Achahbar (50), Karanovic (86)1-8-as összesítéssel a Sepsi jutott a döntőbe Poli Iași: Axinte - Onea, Bourama, Klimavicius (Mihalache, 60), F. Cristea - Popadiuc (Horșia, 68), Assulin, Longher (Passaglia, 60), Chacana (Agape, 61) - Zaharia, Omoh.

A sepsiszentgyörgyi csapat, amely a bajnokságban alsóházi rájátszásában éppen késhegyig tartó küzdelmet folytat a bennmaradásért, még soha nem jutott ilyen magasságokba a kupában, így minden szempontból történelmi lehetőség előtt áll a székely futball fellegvára. A csapat egyik kulcsjátékosa, Fülöp Lóránd abszolút tisztában van vele, mekkora a tétje az FCSB elleni mérkőzésnek.

“A kupadöntő mindent megváltoztathat, és ebben nincs semmi túlzás” - mondta a MOL Csapatnak a Puskás Akadémia kölcsönjátékosa. “ Ha kikapunk, nem történik semmi, hiszen egyébként sem minket tartanak a mérkőzés esélyesének. Ha viszont nyerünk, akkor a klub egyértelműen szintet lép. Másképp néznek majd ránk Romániában, sőt Európában is, hiszen a kupagyőzelemmel bebiztosítanánk a helyünket az Európa Ligában is. "Kiscsapatként jutottunk el a döntőbe, de ha nyerünk, többé senki nem tekinthet ránk így.”

A székelyekért is játszanak

Fülöp, aki maga is székelyföldi születésű, hiszen Marosvásárhelyen látta meg a napvilágot, a Puskás Akadémia kölcsönjátékosaként szerepel a Sepsi OSK-ban, de abszolút átérzi, mit jelent a városnak, és a szurkolóknak a Román Kupa-döntő. “Történelmi esemény ez, és az egész csapat nagyon izgatott miatta, de bízom benne, hogy a nagy tét nem nyomja össze a fiúkat, hanem megvalósítjuk, amit elterveztünk.”

 
Fotó: Sepsi OSK
 

Fülöp egy kicsit a szentgyörgyi futballklub fejlődésének a mementója is, a korábbi román U21-es válogatott középpályás ugyanis korábban már volt a háromszéki klub játékosa. “2016-ban már játszottam Szentgyörgyön, akkor jutott fel a csapat a harmadosztályból a másodosztályba. Nem mondom, jó sok minden változott azóta: tavaly már a legmagasabb osztály felsőházában szerepelt a Sepsi, idén pedig kupadöntőt játszik, és épül a csapat új stadionja is” - mondta büszkén a játékos, aki a várost is, és a klub alkalmazottjait is ismerte, amikor télen Szentgyörgyre érkezett.

“A kupadöntő fantasztikus lehetőség számunkra, hogy tovább írjuk ezt a szép történetet. Csak egyetlen fájdalmam van: hogy a szurkolóink nem lehetnek velünk a döntőben” - mondta Fülöp arra utalva, hogy Romániában zárt kapuk mögött rendezik a meccseket a pandémia miatt. “Ez nekünk sokkal nagyobb csapás, mint az FCSB-nek, amely hiába a Steaua jogutódja, a bukaresti szurkolók elfordultak tőlük, alig vannak szurkolóik, miközben nekünk az egyik leghangosabb és leglelkesebb szurkolótábor áll a hátunk mögött a Székely Légió személyében.” Fülöppel egy véleményen volt ezzel kapcsolatban a csapat kapusa, Niczuly Roland is: 

Nem nézelődni megy a kupadöntőbe a székely Sepsi OSK

Meglehetősen furcsa helyzetben van a Sepsi OSK, hiszen a MOL Csapat romániai futballklubja egészen végletes eseményekben lesz érintett a következő hetekben. Először is a klub történetében először sikerült bejutniuk a Román Kupa döntőjébe, miközben az alsóházi rájátszásban a kiesés ellen harcol a csapat.

A Székely Légió nem lesz ott a Ploiestiben esedékes meccsen, de a szentgyörgyiek azért együtt fognak szurkolni: a klub kezdeményezésére a városi stadionban lesz közös meccsnézés, amire gyorsan elkapkodták az 500 darab egy lejes (kevesebb, mint száz forint) jegyeket a szurkolók.

Az ilyen pillanatokról álmodtam

“Gyermekkorom óta az az álmom, hogy döntőkben szerepeljek. Az ilyen mérkőzéseknek megvan az a semmivel össze nem hasonlítható ‘most vagy soha’ hangulata. Az ember tudja, hogy nincs javítási lehetőség, nincs visszavágó, most kell odatennie magát, mert a lehetőség ott van a kezében, de élni kell vele, mert lehet, hogy soha többet nem tér vissza. Szerencsére én az a fajta játékos vagyok, akit feldob az ilyen lehetőség” - mondta izgatottan Fülöp.

 
Fotó: Sepsi OSK
 

“Attól is csak elszántabb lettem, hogy olvastam a román sajtóban az esélylatolgatásokat. Mindenki azt írja, könnyű meccs vár az FCSB-re, a közvélemény egy kicsit lenéz minket, mindenki azt várja, hogy a bukarestiek könnyedén győznek. Egyet mondhatok: ha le is győznek minket, nem vár rájuk könnyű meccs!”

A két csapat a bajnokság alapszakaszában kétszer találkozott, Sepsiszentgyörgyön 0-0-s eredmény született, Bukarestben pedig 2-1-re nyert az FCSB, de azon a meccsen is jól játszott a Sepsi, sőt a vezetést is a vendégek szerezték meg. “Ezt a meccset nem lehet egy lapon említeni egy döntővel, egészen más a hangulata, és persze nagyobb a tétje is. Az mindenesetre kiderült a bajnokikon, hogy távolról sem verhetetlen csapat az ellenfelünk.”

 
Fotó: Sepsi OSK
 

Fülöp vállalkozott némi esélylatolgatásra is a döntő előtt. “Tudjuk mi is, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, de azért van, ami mellettünk szól. Számunkra mindig jobban alakulnak az erősebb csapatok elleni meccsek, mint ha az ellenfél csak a védekezéssel törődik, és zártan védekezik. Az FCSB - hozzánk hasonlóan - támadó szellemű csapat, és az ilyenek ellen nekünk is mindig jobban megy.”

“Száz százalékos koncentrációra lesz szükségünk, és bár nagyon szeretnénk mi megszerezni a vezetést, akkor sem fogunk kétségbe esni, ha esetleg gólt szerez az FCSB. Arra számítunk, hogy lesznek gólok a meccsen, hiszen mindkét csapat nyíltan futballozik, de tudjuk azt is, hogy a bukarestieknek nem ízlik a mi agresszív játékunk. Ha a letámadásaink sikeresek lesznek, joggal bízhatunk a kupagyőzelemben.”

És hogy milyen eredményt vár a hétvégi bajnokin két gólt is szerző Fülöp? “2-1-re győz a Sepsi OSK” - szögezte le magabiztosan a középpályás.

A 19h-kor kezdődő mérkőzést az M4Sport élőben közvetíti!

MOL Sportágak
MOL Csapat