Majdnem elkaptuk a lengyeleket a vb-selejtezők nyitányán

2021. március 25. csütörtök 23:24

A magyar válogatott döntetlent játszott Lengyelországgal a világbajnoki selejtezősorozat európai nyitányán. Vezettünk 2-0-ra és 3-2-re is, így azért van hiányérzetünk.

Európai vb-selejtezők, I csoport, 1. forduló:
Magyarország-Lengyelország 3-3 (1-0)
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Felix Brych (német)
gól: Sallai (6.), Szalai Á. (53.), Orbán (78.), illetve Piatek (60.), Jozwiak (61.), Lewandowski (83.)
piros lap: Fiola (94.)
sárga lap: Fiola (8., 94.), Lang (73.), Nagy (80.), Szalai A. (86.), illetve Helik (34.), Bereszynski (49.)

Magyarország: Gulácsi Péter - Fiola Attila, Willi Orbán, Szalai Attila - Lovrencsics Gergő (Nego Loic, 66.), Nagy Ádám, Kalmár Zsolt (Sigér Dávid, 81.), Kleinheisler László, Hangya Szilveszter (Lang Ádám, 66.) - Szalai Ádám, Sallai Roland (Varga Kevin, 71.)

Lengyelország: Wojciech Szczesny - Bartosz Bereszynski, Jan Bednarek, Michal Helik (Kamil Glik, 58.), Arkadiusz Reca (Maciej Rybus, 79.) - Sebastian Szymanski (Kamil Jozwiak, 59.), Grzegorz Krychowiak, Jakub Moder (Krzysztof Piatek, 59.), Piotr Zielinski - Robert Lewandowski, Arkadiusz Milik (Kamil Grosicki, 84.)

A csapatokat az üres lelátók ellenére az egyik hosszanti lelátón a két ország nemzeti színeiben pompázó molinó fogadta, amelyen mindkét nyelven az állt: "100 éves futballmúlt, 1000 éves barátság". Az üzenet a nemzetek történelme mellett arra utalt, hogy a két válogatott 1921-ben mérkőzött meg egymással először.

Az első percek tapogatódzó játéka után a magyarok az első veszélyes akciójukat gólra váltották, ugyanis Fiola tökéletes kiugratásából Sallai talált a kapuba. A vezetés birtokában a hazaiak kissé átengedték a kezdeményezést a lengyeleknek, akik meddő mezőnyfölényben futballoztak, mert hiába birtokolták többet a labdát, kapura teljesen veszélytelenek voltak.

Ezzel szemben a 20. percben Lovrencsics 15 méterről tisztán lőhetett kapura, azonban a próbálkozása pont középre ment, így Szczesnynek nem okozott gondot. A félidő derekától valamelyest fokozódott a nyomás a magyar kapun, de a határozott magyar védők - főleg Orbán - az ígéretes támadások végén is megakadályozták a nagyobb helyzeteket.

Egy perc alatt egyenlített Lengyelország 

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a második félidőt is góllal kezdte, Szalai Ádám talált be hosszú gólszünetet megtörve, de az olasz szakvezető öröme nem tartott sokáig. Kollégája, Paulo Sousa nem sokkal később hármat cserélt, majd rögtön utána a vendégek egy perc alatt egyenlítettek két cserejátékos találatával. A gyors gólok után kiegyenlítetté vált a találkozó, egyik kapu sem forgott veszélyben, mígnem Willi Orbán ismét a magyarokat juttatta előnyhöz.

A lengyelek megint próbáltak újítani, s végül Robert Lewandowski igazolta világklasszisát, mert egy hajszálpontos bombagóllal pontot mentett a lengyeleknek. A hosszabbításban már nem változott az eredmény, Fiola Attilát viszont kiállította a játékvezető második sárga lappal.

A magyar csapatban lehet hiányérzet, hiszen kétszer is vezetett, és közel állt a győzelemhez, de a döntetlen nem rossz eredmény a kiváló lengyel csapat ellen, ráadásul játékban a mieink abszolút felnőttek az ellenfélhez. Biztatóan kezdődnek a selejtezők, még ha bosszantó is kicsit, hogy nem három ponttal! Hajrá, magyarok!

MOL Sportágak
MOL Csapat