Marco Rossi büszke a történelmi léptékű új rekordra

2023. szeptember 12. kedd 12:50

A magyar válogatott történetében először fordult elő, hogy idegenben fordítottunk meg egy tétmeccset egy nálunk magasabban jegyzett ellenféllel szemben. Többek között erről is beszélgettünk a kapitánnyal.

Különféle mérföldkövek mellett haladt el Marco Rossi és a magyar válogatott az utóbbi napokban. A szövetségi kapitány például betöltötte az 59. életévét, és pár nap eltéréssel kinevezése ötödik évfordulóját is megünnepelhette, de az olasz szakember szerint ezek voltak a kevésbé fontos mérföldkövek.

“Valakitől azt hallottam, az én kapitányságom előtt vagy ötven éve nem maradt nyolc meccsen át veretlen a magyar válogatott. Akkor még én is csak egy torinói játszótéren hintáztam” - mondta nevetve Rossi.

 
A kapitány és csapata Belgrádban (Fotó: MLSZ)

“De azt nem mondhatom, hogy az öt év a válogatott élén nem érint meg. Főleg annak a fényében, mennyit változott a tájkép körülöttünk. A finnek elleni bemutatkozó meccsem előtt egész más gondolatok jártak a fejemben, mint most, de már akkor tudtam, hogy mit szeretnék elérni a magyar csapattal. Még nem tartunk ott” - tette hozzá széles mosollyal.

Egy örökös rekord

Egy hihetetlen rekordot már nem vehet el senki Marco Rossitól, illetve a válogatottól: a Belgrádban aratott győzelem a mieink bő 120 éves történetének első olyan tétmeccsen aratott sikere volt, amikor egy nálunk magasabban jegyzett ellenféllel szemben idegenben sikerült fordítanunk.

A MOL Csapat először önállóan kezdte el visszanézni a mérkőzéseket, és amikor 1912-ig nem találtunk egy ilyen idegenbeli (vagy semleges pályán aratott) győzelmet sem, Dénes Tamás sporttörténészt is bevontuk a keresésbe. Egyébként sem fordult elő gyakran, hogy a magyarok idegenben fordítani tudtak (Dénes Tamás - fejből - bemondta az 1986-os holland-magyar meccset, ahol Wim Kieft góljával vezettek a hollandok, mire Détári és Esterházy góljaival fordítottunk, ám az UEFA korabeli rangsorában egy hajszállal megelőztük az 1988-ban Eb-t nyerő Hollandiát), de amit Szerbiában tettünk, az a rövidke kutatás alapján példátlan.

Amikor szembesítettük Marco Rossit a hihetetlen rekorddal, mosolyogva csak annyit mondott: “Egy újabb ok, hogy büszkék legyünk a csapatra.”

A szerbiai diadalról

A belgrádi sikerrel a mieink megerősítették az első helyüket az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban, miután egy peches góllal hátrányba kerültek Belgrádban, de két perc alatt fordítani tudtak. A második félidőben - többek között Dibusz Dénes parádés védéseinek köszönhetően - megőrizték az előnyt, és szembetűnő volt, hogy a magyar csapat egyetlen pillanatra sem pánikolt, vagy vesztett ritmust, amikor hátrányba került.

 
A két belgrádi gólszerző: Varga és Sallai (Fotó: MLSZ)

“Azt az első pillanattól kezdve éreztem, hogy mentálisan sok dolgom lesz a csapattal, és az elmúlt évek munkájának a gyümölcse, hogy fejben elbírunk egy ilyen nehéz helyzetet. A játékunkba, a haditervünkbe vetett hit megszilárdításához persze nem jött rosszul, hogy sok nagy meccset nyertünk meg, így a fiúk már nemcsak hiszik, tudják is, hogy elég jók a nehéz helyzetek kezeléséhez.”

“A másik dolog, amire nagyon büszke vagyok, hogy nem egyénileg, hanem csapatként reagáltunk kiválóan a hátrányra. Bíztunk egymásban és a haditervünkben, és tudtuk, hogy ha tartjuk magunkat hozzá, összejöhet az egyenlítés, sőt a fordítás is.”

“Azt hiszem, a legnagyobb dolog, amit elértünk az irányításommal, hogy már nincs egyetlen csapat sem, amely úgy játszhat velünk, hogy előre biztosra veheti a győzelmet. Ez óriási szó ahhoz képest, ahonnan indultunk. Nyilván nem azt mondom, hogy mi vagyunk az esélyesek az elitcsapatok ellen, vagy hogy nincs benne a vereség mondjuk a bombaerős szerbekkel szemben. Csak annyit állítok, hogy bárkit képesek vagyunk megizzasztani, és ezt többször bizonyítottuk is.”

 
Bárkit megizzaszt a Rossi-csapat (Fotó: MLSZ)

Megkérdeztük a kapitányt, melyiket érzi fontosabbnak: hogy idegenben győztük le Szerbiát és ezzel megerősítettük az első helyünket a csoportban, vagy hogy egy játékerejét tekintve ennyivel előttünk járó válogatottal voltunk pariban.

“Lehet fennkölt szavakat használni, és nagyon fontos, hogy nem szerencsés győzelemről beszélünk, hanem a saját teljesítményünknek köszönhetjük a sikert, de az az edző, akit az állítja, nem az eredmény számára a legfontosabb, hazudik” - mondta nevetve Rossi.

 
Győzelem ÉS jó játék? (Fotó: MLSZ)

“Mindig mondam, hogy inkább nyerjünk gyenge játékkal, mintsem kikapjunk parádézva. A magyar szurkolók igényessége persze már jó játékot is követel tőlünk, de nem hiszem, hogy ilyen mértékű lenne a lelkesedés a válogatott iránt, ha nem nyernénk közben meccseket.”

Ha már a lelkesedés szóba került

A kapitány elmondta, nem győzi hangsúlyozni, hogy az egyik legnagyobb eredménye a magyar csapatnak, hogy visszahozta a futballeufóriát az országba, és nem tudja elégszer megköszönni a magyar tábor szeretetét és támogatását.

“Talán az is kell hozzá, hogy minden meccset véresen komolyan vegyünk, és még egy barátságos találkozón is mindent beleadjunk, mindenesetre tény, hogy nincs még egy csapat, amely képes megtölteni a 60 ezres stadionját egyszerű felkészülési meccseken” - mondta Rossi, aki korábban nekünk adott interjújában is méltatta a szurkolókat

 
Hatvanezer néző egy barátságos meccsen (Fotó: MLSZ)

“Ha egyéni képességeket tekintve még nem is kelhetünk versenyre a legnagyobbakkal, a csapatunk már sokszor képes nehéz pillanatokat okozni az elitmezőnynek is. A szurkolótáborunk pedig vitán felül a legmagasabb polcon helyezkedik el a nemzetközi mezőnyben. Jó érzés ehhez a közösséghez tartozni” - zárta a gondolatait a kapitány.

MOL Sportágak
MOL Csapat