Marco Rossi: Így építettük fel az Eb-résztvevő csapatot!

2020. november 27. péntek 07:55

Két év leforgása alatt egy mentálisan és formáját tekintve is mélyponton lévő válogatottból Eb-résztvevő és A-ligás válogatott lett. Marco Rossi elmondta, hogyan.

“Én lennék az” - válaszolta nevetve Marco Rossi, amikor azzal köszöntünk be a telefonban, hogy “a világ legboldogabb szövetségi kapitányát keressük”, ám egy pillanattal később elkomorult a magyar válogatott kapitánya. “Illetve tegnapig az volt, de bevallom, nagyon megrázott Diego Maradona halála. Aki szereti a futballt, az most egy kicsit gyászol” - mondta Rossi, majd hozzátette, sajnálja, hogy nem volt szerencséje a november 25-én elhunyt argentin zseni ellen játszani, mert bár Maradona érkezése előtt bemutatkozott a Serie A-ban, csak a távozása után lett stabil Serie A-játékos.

Marco Rossi soha nem mérte saját képességeit minden idők egyik legnagyobb 10-eséhez, ám ezt nem önkritikának szánja, sokkal inkább büszke rá, hogy bár mindig voltak nála ügyesebbek, gyorsabbak és erősebbek, elszántabb kevés akadt, így három csapat színeiben (Torino, Brescia, Sampdoria) is pályára lépett az akkor fénykorát élő Serie A-ban. Azt mondják, egy jó edző a saját képére formálja a csapatot, és a káprázatosan sikerült futballőszt elnézve Rossi hasonló erényekkel ruházta fel a magyar válogatottat, mint amikkel ő rendelkezett játékosként.

 
Marco Rossi 1993-ban, a Juventus ellen szerzett gólja után (Fotó: Pinterest)
 

“Szövetségi kapitányként az ember szembesül néhány komoly problémával. Az még hagyján, hogy nem tudsz se technikai, se fizikai jellegű edzésmunkát végezni, de közben nemcsak ezekre nem jut idő, hanem minden másra is nagyon kevés van."Amit egy klubedző néhány hónap alatt elér, arra egy kapitánynak éveket kell szánnia, annyira kevés időt tölt együtt a csapatával."Részben ez volt az oka annak, hogy a stábommal egészen más oldalról fogtuk meg a csapatépítés kérdését” - vett mély lélegzetet a kapitány.

Először is önbizalom kellett

Marco Rossi egy rendkívül nehéz helyzetben lévő, játékát és önbizalmát vesztett magyar válogatottat vett át Georges Leekenstől. A nagyszerűen sikerült 2016-os Eb-szereplés nem hozta meg a várt fellendülést, és miközben a torna után visszavonuló kulcsjátékosok miatt egy generációváltás is elkerülhetetlenné vált, nem látszott, kik köré épülhetne fel a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra egy kijutásra esélyes csapat.

 
2018 márciusában még Kazahsztán is nyert Budapesten (Fotó: MTI)
 

“Nem az okozta a legnagyobb gondot, hogy sokan a csapatból nem erős csapatokban szerepeltek, vagy kevés játéklehetőséghez jutottak, hanem az, hogy a játékosok lógatták a fejüket” - idézte fel a kinevezése utáni napokat a kapitány. “Előfordul, hogy egy játékos rossz formában van, esetleg fizikai gondokkal küzd. Ezt el kell fogadnom. De az első perctől bevezetett szabályrendszerem legfontosabb pontja volt, hogy mindenki az utolsó percig küzd, és végig koncentrál a saját feladatára.”

“Számunkra nem volt kérdés, hogy először a fejekben kell rendet tenni, önbizalmat kell csepegtetni a csapatba, ám ez egy ördögi kör. Önbizalmad a sikertől lesz, abból pedig nem sok akadt a csapatnál, így nagyon gyorsan meg kellett győznünk a fiúkat nemcsak arról, hogy jó úton indulunk el, hanem arról is, hogy ez igenis sikereket fog hozni nekünk. "Emiatt volt elképesztően fontos, hogy a második Nemzetek Ligája-meccsünkön egyből legyőztük Görögországot. Meg is jött az önbizalom, és vele a hit, aztán a lelkesedés.”

 
Magyar-görög 2-1, Marco Rossi az egyik gólszerzővel (Fotó: MLSZ)
 

A magyar válogatott végül a második helyen végzett az NL-csoportjában, és mint bő egy évvel később kiderült, ezzel ágyazott meg a végül óriási bravúrral behúzott Eb-kvalifikációnak. A playoffból kijutó csapat rengeteg változáson ment át az Eb-selejtezők, illetve a második NL-csoportkör alatt: Marco Rossi nemcsak új formációt adott a válogatottnak, hanem levezényelte a generációváltást is, és több fiatal, sőt néhány rutinos játékost is beépített az Eb-szereplő, A-ligás csapatába.

“A 2016-os Eb óta a keret kétharmada kicserélődött. A visszavonuló kulcsemberekkel komoly nemzetközi rutin is távozott, és közben további fontos játékosok is a karrierjük vége felé közeledtek, pontosan ezért döntöttünk úgy, hogy kicsit átgondoljuk a válogatási elveinket.”

A labdazsonglőr nem segít rajtunk

A kapitány korábban is említette, hogy “nem vagyunk Franciaország és Spanyolország, akik csak úgy előrántanak egy klasszist, ha valaki kiesik”, ezért a stábbal úgy döntöttek, a fizikai és egyéb, adatokkal leírható követelményrendszer mellett a válogatási elveket kiegészítik a játékosok karakterisztikájával.

“Technikailag képzett játékost nem nehéz találni Magyarországon, de tudtuk, hogy a magyar válogatott céljaihoz ez kevés."Nem megyünk semmire olyan játékosokkal, akik mindent tudnak a labdával, de ha elveszítik, nem támadnak vissza azonnal. "Nem építkezhetünk olyanokkal sem, akik összetévesztik az önbizalmat a nagyképűséggel, de az sem jelent segítséget a csapatnak, aki - akár a munkától, akár az ellenféltől - megijed.”

 A
 magyar válogatott útban Horvátország legyőzése felé (Fotó: MLSZ)
 

“Amikor egy kapitány válogat, a merítés minimális követelményszintjét nézi először. Fizikai erő és állóképesség nélkül semmi nincs, ez alapfeltétel napjaink labdarúgásában. Innentől viszont már a csapatok karakterisztikájától függően eltérnek a válogatási elvek. A mi elveink egyszerűek voltak: olyan játékosokat akartunk, akik képesek csapatban gondolkodni, fegyelmezettek, és fejben egyben vannak.”

“Azt gondolom, a pszichés felkészítés az egyik legfontosabb dolog. Az, hogy egy játékos fejben egyben van, nemcsak azt jelenti, hogy érti és vallja a csapat taktikáját, hanem azt is, hogy bárki ellen megvan a kellő önbizalma a játékhoz, és nem majrézik egy nehéz helyzetben."Az Európa-bajnokságra kijutott magyar válogatott kerete ezen elvek szerint lett összeválogatva.”

A formáció, a forma, no meg Szalai Ádi

A kapitány már a Nemzetek Ligájában is kísérletezett a háromvédős rendszerrel, és látszott, hogy a végcél ez a formáció lesz (ezzel kapcsolatban korábbi nyilatkozatában Rossi elmondta, szerinte ez a felállás adja meg azt az egyensúlyt, amivel hatékonyan tudunk védekezni, de nagy létszámban fel is érünk a másik kapu elé). A formációváltás persze játékosáldozatokkal is járt, Rossi menet közben kénytelen volt elengedni néhány futballistát.

 
Dzsudzsák Balázs és Kádár Tamás (Fotó: MLSZ)
 

A kapitány válogatási elvei azonban megszülték a maguk megoldásait: a korábban abszolút alapembernek vélt Kádár Tamás helyére szinte berobbant a korábban szinte ismeretlen Szalai Attila, a bal oldali szárnyvédő megoldatlan posztjára pedig a Honvédnál még csatárként gólkirályi címet szerző Holender Filip került. És nem csak a fiatalokhoz fordult, az irányítása alatt mutatkozott be (nagyszerűen!) a már 31 éves Könyves Norbert, és persze Rossi alatt lett válogatott Szoboszlai Dominik is.

“A keret megvolt, ami pedig a kezdőcsapatot illeti, azt részben mindig az ellenfél határozta meg, de fontos volt az is, ki milyen formában van éppen. És itt nem csak a fizikai formára kell gondolni, hanem a meccsekhez való hozzáállásra, szellemi frissességre, és persze a küzdeni akarásra is.”

Utóbbira volt példa, hogy a mindent eldöntő, Izland elleni mérkőzésre a kapitány egyszerre állította a kezdőbe Szoboszlai Dominikot és Kalmár Zsoltot. A két játékos a klubjában is hasonló poszton játszik, de a DAC támadója annyira jól helyettesítette a salzburgi irányítót (például a kijutásnak megágyazó bulgáriai meccsen, ahol gólt is lőtt), hogy Rossi úgy érezte, nem hagyhatja ki.

 
Az Izland elleni kezdő - benne Kalmárral és Szoboszlaival (Fotó: MLSZ)
 

“Ebben azért annak is szerepe volt, hogy a mérkőzés előtt úgy gondoltuk, Izland stabil védekezésből fog építkezni, ezért eredményesen tudjuk zavarni a labdakihozatalokat, ha két támadó középpályással játszunk. Aztán kaptunk egy peches gólt, és Izland valóban mélyen visszahúzódott, kontrákra rendezkedett be, amit némi szerencsével és a játékosok töretlen küzdőszellemével fordítottunk a javunkra.”

Bár a magyar válogatottban senkinek nincs bérelt helye, a kapitány nem tagadja, hogy van egy játékos, akit abszolút alapembernek tekint: Szalai Ádám. A szurkolók néha kritizálják ezért a döntéséért, de Rossi minden alkalommal kiáll a döntése mellett.

 
Fotó: MLSZ
 

“Túl azon, hogy nem hallom a kritikusokat, ahogy sorolják az Ádihoz hasonló kvalitásokkal rendelkező magyar középcsatárok neveit, számomra ő a csapatunk igazi vezére."Nemcsak az öltözőben, ahol egyértelműen ő viszi a szót, hanem a pályán is, ahol az utolsó leheletéig küzd, és elképesztő munkát tesz a közösbe. És nemcsak a sajátját, hajlandó más helyett is dolgozni, ami egy középcsatárnál borzasztó ritka kvalitás.

Rossi hozzátette, nagyon bízik benne, hogy hamarosan rendeződik a játékos sorsa, egészséges lesz és rendszeres játéklehetőséghez jut, mert hiába szereti Szalai játékát, ha nem lesz megfelelő állapotban, nem számíthat rá a válogatottban.

A mélypont: Wales

A sikerek mellett a kudarcoknak is megvan a maguk szerepe egy csapat formálásában, és amikor a rosszabbul sikerült meccsekről beszélgettünk, Rossinak egy meglepő kijelentés is kicsúszott a száján.

“A walesi mérkőzés után majdnem lemondtam!”

Az már egy korábbi beszélgetésünkből is kiderült, hogy az Eb-selejtezők utolsó fordulójában lejátszott cardiffi mérkőzés volt a kapitány szerint a legrosszabb mérkőzésünk az irányítása alatt, most viszont azt is elmagyarázta, miért játszadozott a lemondás gondolatával a kétségkívül csúnya vereség után.

 
Wales a pálya minden pontján legyőzött (Fotó: MLSZ)
 

“Sok mérkőzését megnéztem a csapatnak, mielőtt átvettem az irányítást, és már akkor elhatároztam, hogy két dolog nem történhet meg velünk soha. Az egyik, hogy önbizalom és hit nélkül lépjünk pályára. A másik pedig, hogy féljünk az ellenféltől.”

“Kicsit egymásból is következik a két dolog, hiszen ha félsz az ellenféltől, akkor nem is lehet elegendő önbizalmad a legyőzéséhez."Walesben egyszerre láttam a csapatomon mindent, amit el akartam kerülni: hit és önbizalom nélkül, az ellenfelet túlságosan tisztelve léptünk a pályára, és teljesen megbénított minket a tanácstalanság. "Horvátországban is rosszul játszottunk, de arra megvolt a magyarázat. Arra, ami Walesben történt, nem volt, és nem is lehetett magyarázat.”

Rossi csak mutatja az utat, a csapat megy végig rajta

Marco Rossi örül, hogy boldoggá tudta tenni a szurkolókat, de a saját szerepét szerényen ítéli meg még egy olyan elképesztő futballősz után is, amit átéltünk. “Mutattam egy utat a játékosoknak, akik úgy döntöttek, jó irányba mutatok. Az úton azonban már ők mentek végig, ők harcoltak meg minden sikerért, és ők értek végül célba.”

 
Együtt a csapat és a közönség (Fotó: MLSZ)
 

“Most, hogy lezárult egy szakasz, az ember mérleget von. Bő két év alatt egy romokban heverő csapatból felépítettük azt a magyar válogatottat, amely legyőzte Horvátországot, Walest, Görögországot és Törökországot, kijutott az Európa-bajnokságra, és feljutott a Nemzetek Ligája legmagasabb osztályába. Álszerénység lenne azt mondanom, hogy nem vagyok elégedett.”

Rossi szerint a fejlődés soha nem állhat meg, de néha vissza kell tekinteni, hogy az ember lássa az utat, amin végigment. A hidegrázós walesi emlék után rákérdeztünk arra is, mikor érezte magát a legjobban a válogatott kispadján. “Törökországban” - jött a válasz csípőből. “A törökök elleni első hatvan percben játszott a legjobban a magyar válogatott, mióta én irányítom. Persze a legszebb emlék így sem ez, hanem - a körülmények ellenére - az Izland elleni pótselejtező.”

 
Maradj otthon a Puskás Arénában jövőre (Fotó: MLSZ)
 

“Hogy meddig juthatunk, arra azért nehéz válaszolni, mert ha 2018 szeptemberében elmondom, hogy képesnek tartom a csapatot a fent részletezett célok elérésére, vagy bolondnak, vagy nagyképűnek tartanak” - nevetett Rossi, aki némi unszolás után kibökte: “A FIFA világranglista első harminc csapata közé akarok kerülni a magyar válogatottal.” 

Aki követte a válogatott útját az elmúlt szűk két és fél évben, annak most esze ágában sincs megmosolyogni a kapitány bátor céljait. 

MOL Sportágak
MOL Csapat