Nem ilyen szezonra vágytak a dunaszerdahelyi DAC-nál

2022. június 08. szerda 12:26

Jan Van Daele alaposan lepontozta csapata idei teljesítményét, de a nehéz és küzdelmes szezonban sok tényező dolgozott a DAC ellen. Szezonzáró interjú.

Küzdelmes, nehéz évet zárt a dunaszerdahelyi DAC, amibe belefért egy edzőváltás, csalódást keltő kupaszereplés és az utolsó szalmaszálba történő belekapaszkodás a Fortuna Ligában, ami végül európai kupaszereplést ért. Nem csoda, hogy a klub sportigazgatója, Jan Van Daele is elég szigorúan nyomta meg a ceruzát, amikor arra kértük, egytől tízig értékelje a DAC szezonját.

Az Európa Konferencia Ligába való bejutás kissé javított a jegyen, de így sem tudok jobbat adni egy hármasnál - mondta a MOL Csapatnak a belga klubvezető, miután a dunaszerdahelyik nagy csatában megnyerték az európai kupaindulásért kiírt playoffot, így idén is ott lehetnek az EKL rajtján.

Volt gond bőséggel

Dunaszerdahelyen a szokott ambíciókkal kezdték meg a szezont, de gyorsan kiderült, hogy számos tényező akadályozza a munkát a csapatnál. A gondokon az első időszakban még úrrá tudott lenni a csapat, de ahogy újabb és újabb problémák merültek fel, úgy lett egyre kilátástalanabb a helyzet, pedig a peches sorsolás miatt a nemzetközi kupát gyorsan letudta a csapat.

 
Jan Van Daele (Fotó: FC DAC)
 

"Az Európa Konferencia Ligában óriási pechünk volt, amikor a sorsolásnál a legmagasabban rangsorolt csapatot, a belgrádi Partizant kaptuk. Több tényező miatt tehát nem indult jól az idény és később valahogy nem sikerült megtalálni a helyes utat."

Nyáron ketten is eligazoltak az előző szezon három legjobb góllövője közül, míg a harmadik - Kalmár Zsolt - sérülés miatt az egész szezont kihagyta. Ez a trió tavaly negyvenegy gólt rúgott, nehéz volt pótolni őket. "Az ilyen veszteséget a nagyobb csapatoknak is szinte lehetetlen megoldani" - magyarázta Van Daele.

 
A Konferencia Ligát ünneplik a DAC játékosai (Fotó: FC DAC)
 

"Télen a Bundesligába igazolt Schäfer András, akit nem lehetett Dunaszerdahelyen tartani. Mellette az egyes számú kapusunk, Martin Jedlička is bejelentette, távozni akar, ezért tavasszal már vele sem számolhattunk. Rajtuk kívül voltak más olyan kulcsjátékosok, mint Balić vagy Kružliak, akikkel sérülés miatt huzamosabb ideig nem számolhattunk" - mondta a sportigazgató, akinek még a válogatott szünetekkel is meggyűlt a baja. "A koronavírus miatt nagyon sűrű volt a vb-selejtezők programja, ami több játékosunk – mint például Davis és Blackman – esetében sok utazást és bonyodalmat okozott."

Az edzőváltás sem segített

A DAC Németh Antallal kezdte meg a szezont, de az eredmények nem alakultak jól, ezért az őszi szezon végén a váltás mellett döntöttek a DAC-nál. A Kisvárdával történelmi magasságokba jutó Joao Janeiro vitte végig az évet, és bár az európai kupaszereplést végül kiharcolta, a klubnál nem voltak elégedettek, ezért nem léptették életbe a hosszabbításról szóló opciót.

 
Németh Antal (Fotó: FC DAC)
 

"Tavaly nyáron Németh Antalnak adtuk meg a lehetőséget, akinek az említett tényezők miatt is nagyon nehéz dolga volt. Számára a felnőtt labdarúgásban ez volt az első komolyabb megbízatás, és bár egy nagyon szorgalmas és alázatos edzőről beszélünk, nem tudta elkerülni a kisebb-nagyobb hullámvölgyeket" - mondta Van Daele a szakemberről, aki korábban Bernd Storck mellett másodedzőként dolgozott.

Németh Antalt novemberben Joao Janeiro váltotta, aki eredményesen kezdett, ám tavasszal sem a játékstílussal, sem az eredményekkel nem voltunk elégedettek. "Az európai kupaszereplést kiharcolta vele a csapat, keményen dolgozott, ám ahogy a csapatnak is elmondtuk a szezonzáró mérkőzés után, a DAC számára nem lehet cél a 4. hely. A szezon után nem éltünk az opciós jogunkkal, elbúcsúztunk Janeirotól."

 
Joao Janeiro (Fotó: FC DAC)
 

"Az ő esetében nem csak az eredmények, de ahogy említettem, a játékstílus miatt is a váltás mellett döntöttünk. A DAC szurkolói egy sokkal offenzívabb felfogású csapatot, közönségszórakoztató focit akarnak látni."

Lesz mozgás a nyáron Dunaszerdahelyen

A belga sportigazgató szerint a szezon legszebb pillanata a Konferencia Ligába jutás, illetve a Slovan elleni győzelem volt, míg a legkellemetlenebb emlékkel kapcsolatban azt mondta, "minden egyes vereség, főleg hazai pályán, illetve a 4. hely."

 
Jövőre is lesz mit ünnepelni Dunaszerdahelyen (Fotó: FC DAC)
 

A DAC ambíciózus klub, minden évben komoly tervekkel vág neki a szezonnak, és ez biztosan így lesz jövőre is. Van Daele elmondta, nem terveznek alapvetően belenyúlni a keretbe, de néhány helyen muszáj lesz változtatni lejáró szerződések miatt.

A tavaszi idény második felében kezdett összeszokni a gárda. Nem tervezünk nagy játékosmozgást, de néhány játékosnak lejár a szerződése, közülük többen távoznak."Ami pedig az igazolásokat illeti, van 4-5 olyan poszt, amit feltétlenül meg szeretnénk erősíteni" - zárta a gondolatait a sportigazgató.

MOL Sportágak
MOL Csapat