Nikolics hallani sem akar döntetlenről a lengyelek ellen

2021. március 25. csütörtök 10:39

A MOL Fehérvár csatára szerint már nem okoz gondot a magyar csapat önbizalmának, ha nem esélyesként vág neki egy meccsnek, és újabb bravúrokra készül a válogatottal.

Újabb selejtezősorozatba veti bele magát a futballválogatottunk, a sikerrel megvívott Európa-bajnoki-, illetve Nemzetek Ligája-csoportkör után ezúttal a legmagasabb hegynek, a világbajnoki selejtezőknek durálja neki magát Marco Rossi csapata.

Miután zsinórban két Eb-re is kijutottunk, az elvárások is megnőttek a csapattal szemben, de egy világbajnokságra kijutni sokkal nehezebb feladat, mint egy Eb-re. Itt nemcsak hogy nincs lehetőség pótvizsgára, de a csoport második helye sem ér automatikus vb-részvételt, így a harmadik kalapból kisorsolt magyar csapattól óriási bravúrok kellenének a világbajnoki szerepléshez.

“Hát, nem mi vagyunk a csoport favoritjai, de így volt ez az Eb-selejtezőkben, illetve a brutálisan nehéz Nemzetek Ligája-csoportban is, mi mégis ott leszünk az Eb-n, és megnyertük az NL-csoportunkat” - mondta mosolyogva a válogatott csatára, Nikolics Nemanja a MOL Csapatnak.

Kilenc pont, vagy halál

A mieink az első két kalapból Angliát és Lengyelországot kapták, utóbbi ellen kezdi meg a szereplését a magyar csapat, méghozzá hazai pályán. Aztán két idegenbeli mérkőzés jön, Andorrában és San Marinóban játszanak a mieink. Mit szólna Nikó, ha hét ponttal rajtolnánk?

 
Így várjuk a lengyeleket (Fotó: MLSZ)
 

“Nem mintha a rendkívül erős lengyel csapat ellen ne férne bele egy döntetlen, most mégis azt mondom, hogy nem fogadnám el. Ha harcban akarunk lenni a kijutásért, akkor hazai pályán minden mérkőzésünket meg kell nyerni! Lehet szép eredmény egy döntetlen a világ legjobb középcsatárával érkező ellenféllel szemben, de rajtunk most nem segít. Nyernünk kell!” - szögezte le a MOL Fehérvár csatára.

“Nem is csak azért, mert minden hazai meccsen kötelező győzelemre játszanunk, hanem azért is, mert ha egy lengyelek elleni győzelemmel rajtolunk, az óriási lökést adna az egész selejtezősorozatra."A korábbi sorozatokban is látszott, mit jelent egy bravúrral indítani, a Nemzetek Ligájában például a törökországi győzelemnek is köszönhetően nyertük meg a csoportot.”

 
Fotó: MLSZ
 

“Nyilván más lenne a helyzet, ha hatvanezer szurkolónk buzdítana minket a lelátóról, de sajnos már mi, játékosok is kezdünk hozzászokni a zárt kapus meccsekhez. Pedig nem lett volna utolsó dolog a lengyel-magyar barátság napja után pár nappal összecsapni Lengyelországgal úgy, hogy szurkolókkal van tele a lelátó” - sóhajtott nagyot a csatár.

A válogatott egyik lengyelszakértője

Marco Rossi csapatában két játékos is van, aki megfordult Lengyelországban, Lovrencsics Gergő mellett Nikolics Nemanja is sikeres éveket töltött el az Ekstraklassában. Nikó - jó szokásához híven - természetesen lengyel gólkirályi címet is szerzett, sőt egy évvel később úgy is a harmadik helyen végzett a góllövőlistán, hogy a szezon felénél az Egyesült Államokba szerződött. Nem csoda, hogy a Legia szurkolói a mai napig imába foglalják a nevét.

 
A két korábbi lengyel légiós az alkalomra készült pólóban (Fotó: MLSZ)
 

“Nem hiszem, hogy ennek olyan óriási jelentősége lenne a mérkőzésen, bár tény, hogy ismerem a lengyel védők gondolkodását. Ha jól néztem a keretüket, csak egy olyan játékos szerepel, akivel együtt játszottam: Bartosz Bereszynskivel, a Sampdoria jelenlegi védőjével voltunk csapattársak a Legiánál. De összességében Marco Rossi sokkal többet tud a lengyel válogatottról, mint én. Hála az égnek!” - tette hozzá nevetve Nikó.

“Keményen játszó, nagyon erős csapat a lengyel, amelynek egy világsztárja is van Robert Lewandowski személyében. "Azt gondolom, Lengyelország nagyjából egy szinten van a szerbekkel és az oroszokkal, akiket magunk mögé utasítottunk a Nemzetek Ligájában, de ez egy egészen más meccs lesz. A lengyeleknek is az a céljuk, hogy lendületet vegyenek a sorozatra az első meccsen, biztosak lehetünk benne, hogy győzni jönnek Budapestre.”

 
Fotó: MLSZ
 

“Hinnünk kell a saját játékunkban, és úgy kell tennünk a dolgunkat, ahogy eddig. Azt a karaktert, elszántságot és győzni akarást kell a pályára tennünk, amivel az eddigi sikereinket elértük. A csapat egységes, látom a csapattársaimon, hogy nagyon koncentráltak, és mindenki éhes a sikerre.”

A hit eddig is csodát tett

Nikolics elmondta, Marco Rossi olyan bizalmat sugároz a játékosai felé, hogy önkéntelenül is megnő az önbizalmuk. “Korábban nehéz lett volna elképzelni, hogy a magyar válogatott domináns játékra készül teszem azt Törökországban, de Rossival csak így lehet. Mindig azt sulykolja, hogy az önbizalom a kulcs, és hinnünk kell magunkban, mert ha a kudarctól rettegve lépünk pályára, már ki is kaptunk.”

“Marco Rossi csapata nem úgy lép pályára, hogy várja a csodát, hanem azzal a szándékkal, hogy csodát tesz. A csapategység, illetve a játékosok önbizalma komoly alapot ad, ehhez jön a megfelelő taktika és játékrendszer, ha pedig ezek mind stimmelnek, akkor szinte minden alkalommal akad egy-egy olyan teljesítmény is, amivel a magunk javára tudjuk billenteni a mérleg nyelvét.”

Nikolics szavait támasztja alá, hogy a Rossi-időszakban aratott győzelmek közül többször is meglepő nevek kerültek az eredményjelzőre. A védekező középpályás Pátkai Máté győztes gólt lőtt Horvátország és Wales ellen is, Willi Orban is többször szerzett rendkívül fontos gólt (például legutóbb Bulgáriában), az Izland elleni Eb-pótselejtezőn pedig első válogatott gólját szerezte Nego Loic.

 
Fotó: MLSZ
 

“Nyilván nem csak a gólszerzőkről van szó, hanem a csapat szellemiségéről is. Arról, hogy segítjük, támogatjuk egymást minden játékhelyzetben. Volt jó néhány olyan mérkőzésünk, amikor a győzelmet védve eléggé beszorultunk, és ilyenkor nekünk, csatároknak is ki kell vennünk a részünket a munkából. Pont úgy, ahogy olyanok is kiveszik a részüket a gólszerzésből, akiknek nem ez az elsődleges feladatuk.”

“Az eredményeken kívül szerintem az Marco Rossi legnagyobb eredménye, hogy a magyar válogatott már úgy lép pályára a világ bármely csapata ellen, hogy a játék irányítása, sőt időnként a dominálása a célja. És nem lesz ez másként Lengyelország ellen sem” - zárta gondolatait a csatár.

A magyar válogatott a júniusi Európa-bajnokság előtt három mérkőzést játszik, március 25-én, csütörtökön (20:45, M4 Sport) kezdi meg a szereplését a világbajnoki selejtezőkben Lengyelország ellen, majd 28-án (20:45, M4 Sport) San Mariónban, 31-én (20:45, M4 Sport) Andorrában lép pályára.

MOL Sportágak
MOL Csapat