Nikolics: Nem állt készen az EL-főtáblára a Vidi

2017. szeptember 13. szerda 10:35

A mindössze 38 éves Marko Nikolic edzőként kifejezetten fiatalnak számít, de már komoly sikerek állnak mögötte, és éppen egy kifejezetten mutatós veretlen szériát építget - immár a Videotonnal. A szerb szakemberrel a Partizan elleni, érzelmileg is megterhelő párharcról, a Videotonhoz hozott új szemléletről, és az edzői filozófiájáról beszélgettünk.

“17 éve vagyok a szakmában, végigjártam a szamárlétra minden egyes fokát. Hat évig dolgoztam ifjúsági csapatoknál, voltam utánpótlásedző, majd segédedző, mielőtt 2008-ban bemutatkoztam a szerb első osztályban” - kezdte Nikolic, aki az FK Radnál másodedzőből lett vezetőedző, miután a szezongyenge rajt után átvette Aleksandar Janjic helyét. Ő lett minden idők legfiatalabb első osztályú edzője.

Mindig nagy célokat dédelgető csapatoknál vállaltam munkát, hiszen én is ambiciózus embernek tartom magam. Mindig, mindenhol győzni akarok, és a Videotonnál egy olyan tervet raktak elém, amivel könnyen tudtam azonosulni.

"Egy profi klubhoz érkeztem, ahol sok elhivatott ember dolgozik, méghozzá magas színvonalon, én pedig örömmel mondtam igent egy hozzám hasonlóan nagyra törő álmokat dédelgető klubhoz.”

Milyen edző Marko Nikolic?

“Aprólékos” - mondta nevetve Juhász Roland a MOL-csapatnak néhány hete. A védő elmondta, Nikolic minden munkafolyamatban részt vesz, precízen feltérképezi minden ellenfelét, és aprólékos részletességgel készíti fel a csapatát minden mérkőzés előtt.

 
“A filozófiám azt diktálja, hogy minden ellenfelünket megtiszteljünk azzal, hogy alaposan felkészülünk belőlük. A szervezettség ugyanolyan fontos a felkészülés során, mint a pályán. Ha jól működik a csapat, megvan a labdabirtoklás, ha az megvan, irányíthatod a meccset, a többi pedig jön magától. Számomra kiemelten fontosak a pontrúgások is, ezeket rengeteget gyakoroljuk az edzéseken.”

A Vidin sok szempontból meglátszik a szerb szakember munkája, a fentieket alátámasztva a fehérváriak birtokolják a legtöbbet a labdát az NB I.-ben, nekik van a legkevesebb eladott labdájuk, és ők szerezték a legtöbb gólt rögzített játékhelyzetből.

Hol tart most a Vidi?

“Az út elején. Sokat dolgozunk, és meggyőződésem, hogy jó úton járunk, de még rengeteg munkát kell elvégeznünk ahhoz, hogy teljesen elégedett legyek. De nem vagyok türelmetlen, egy hosszú távú projektet építünk, és most pont ott tartunk, ahol tartanunk kell. Az mindenesetre nem rossz, hogy veretlenül vezetjük a bajnokságot, és már túl vagyunk egy nemzetközi bravúron is.”

 
Nikolic elmondta, hogy szerinte a Bordeaux elleni hazai mérkőzésen tetszett a legjobban a csapata, a legrosszabb pedig a Partizan elleni felcsúti meccs volt. “Vannak ilyen napok. A futballban sokszor apróságokon múlik az eredmény, Belgrádban nekünk volt 100 százalékos ziccerünk, és a visszavágó elején is kialakítottunk egy komoly helyzetet, mégis 0-3-ra álltunk a szünetben. A másik oldalon pedig egy elrontott lövésből is gól születik, mert pont így kerülte el a labda a blokkoló Fiolát.”

“Én nem szeretek semmit a véletlenre fogni, azt mondom, nem véletlenül nem jutottunk fel az EL-főtáblára, hanem azért, mert még nem álltunk készen rá.”

A szerb szakember nem is csapata helyzetkihasználásában látta a legnagyobb problémát, hanem a labdaeladásokban. “Ebben kell a legtöbbet fejlődnünk, még mindig sok labdát szórunk el ahhoz a szinthez képest, ahova eljutni remélünk. De még egyszer mondom, nem most kell igazán jónak lennünk, tavasszal már egészen más arcát mutatja majd a csapat.”

Különösen fontos volt a Partizan elleni meccs

Nikolic 2017 tavaszán bajnok és kupagyőztes lett a belgrádi Partizannal, és hogy a szerb szurkolók milyen nagyra tartják volt edzőjüket, azt nevének skandálásával bizonyították Felcsúton is.

“Bár ezer szállal kötődöm a Partizanhoz, természetesen bosszús voltam a vereség után. Ennek ellenére semmit nem csinálnék másképp, hiszen ha tízszer egymás után újra lejátszanánk a meccset, egyszer sem születne ugyanaz az eredmény.”

A kiesés már a Bordeaux ellen is benne volt a pakliban, de a Vidi nagy bravúrt hajtott végre, ám ezzel Nikolic szerint saját magára tett nagy nyomást. “Nem vártunk magunktól néhány nap közös munka után főtáblás szereplést, de azzal, hogy remek játékkal kiejtettünk egy francia csapatot, a Partizan ellen már sokan szinte elvárták a továbbjutást. Számomra különösen fontos a játékosaim mentális frissessége, és bár többször is megmutattuk, hogy fejben rendben vagyunk, a szerbek elleni meccsen voltak hiányosságok ebben is.”

 
“Szóval nem volt kimondott célunk az Európa Liga főtáblája, de olyan jól küzdöttünk érte, hogy közben realitássá, így természetesen céllá is vált.”

A türelem fontos része a projektnek

Nikolic elmondta, kifejezetten visszafogott átigazolási szezont hagyott maga mögött a Vidi, amely jobbára fiatal játékosokat szerződtetett. “Kinéztünk néhány fiatal tehetséget, akiket fokozatosan fel akarunk építeni, de a fiatalítás kényes kérdés. Egyelőre még óriási szükségünk van az olyan játékosok rutinjára, mint Danko [Lazovic] és [Juhász] Roli. És nem is csak a fiatal játékosokat kell fejlesztenünk, hanem azokat is, akik még nem szoktak bele a mi játékstílusunkba.”

A szerb edző aki az öltözőben csak angolul beszél a játékosaival, nem tartja fontosnak a játékosai nemzetiségét. “A nemzetközi futballban nincs öreg vagy fiatal játékos, nincs se szép, se csúnya. Csak jó és rossz van. Nekem azt kell figyelembe vennem, hogy egy futballista mennyire hasznos a csapat szempontjából, és pontosan ezt teszem.

Kiegyensúlyozott NB I.

Nikolic szerint a magyar bajnokság olyan kiegyensúlyozott, hogy szinte egyáltalán nincsenek lefutott meccsek. “Az utolsóhoz sem utazhat el úgy az ember, hogy biztosra veheti a győzelmet, annyira kiegyenlített a bajnokság. Sok jó csapat van” - mondta Nikolic, aki egyedülálló veretlenségi szériát épít. A Partizannal 37 meccse nem kapott ki bajnoki meccsen, mielőtt elfogadta a Vidi ajánlatát, a fehérváriakkal pedig ehhez még hozzátett nyolcat, így most 45 veretlenül megvívott bajnokinál tart.

A szakember azt reméli, egy év múlva ugyanígy elmondhatja majd, hogy jó úton jár a csapatával, és ez az eredményeken is látszik.

“Szeretnénk megnyerni a bajnokságot, és egy lépcsőfokkal feljebb lépni a nemzetközi kupában is. Addig még sok minden történik, például lesz egy közös felkészülésünk télen, hiszen a nyár meglehetősen rohanósra sikeredett. Csak néhány napot dolgoztunk együtt, aztán már jöttek is a selejtezők” - tette hozzá Nikolic.

MOL Sportágak
MOL Csapat