Rossi előre aláírta volna a hét pontot a vb-selejtezőkre

2021. április 08. csütörtök 12:41

A futballválogatott kapitánya sajnálja, hogy elmaradt a győzelem a lengyelek ellen, hiába tettünk érte sokat, de összességében abszolút elégedett a vb-selejtezők nyitányával.

Nagyszerűen kezdte a vb-selejtezőket a magyar labdarúgó-válogatott, amely az első három fordulóban veretlen maradt, és sikereinek köszönhetően három helyet javított a világranglistán, ám kilenc helyett hét pontot szerzett, és emiatt van egy kis hiányérzete Marco Rossi kapitánynak.

“Az volt a legnagyobb kihívás, hogy kétféle mérkőzésre kellett felkészülnünk nagyon rövid időn belül. Mondanom sem kell, a világsztárokkal érkező lengyel válogatott elleni meccs egészen más felkészülést és hozzáállást igényelt, mint a San Marino-i, illetve az andorrai meccsek. Ez a helyzet minden selejtezősorozatban fennáll, csakhogy nekünk most napjaink voltak az átállásra, nem hónapjaink” - mondta a MOL Csapatnak Marco Rossi.

A kapitány előre aláírta volna a hét pontot

Lengyelország ellen végül nem jött össze a győzelem, a nagyszerűen küzdő - és a meccs bizonyos periódusaiban kiválóan játszó - magyar csapatnak végül be kellett érnie egy ponttal, pedig már 2-0-ra is vezettek a mieink.

 
Fotó: MLSZ
 

“Nem mondom, hogy nincs bennem hiányérzet a lengyelek elleni meccs miatt. Meg lehetett volna nyerni a rendkívül fontos mérkőzést, és ott volt az esély a kezünkben, úgyhogy finoman fogalmazva sem értek egyet megbecsült kollégámmal, Paulo Sousával” - tette hozzá nevetve a kapitány arra utalva, hogy a lengyel kapitány szerint többet tett a győzelemért a vendégcsapat, és megérdemelte volna a győzelmet.

“A fent említett hiányérzet ellenére nem gondolom, hogy elégedetlenkednünk kellene. Én személy szerint előre aláírtam volna a hét pontot, és összességében elégedett vagyok azzal, hogy sikerült jó meccsen pontot szereznünk Lengyelországgal szemben."Nem győzöm hangsúlyozni, mi nem Belgium, vagy Németország vagyunk, még a legerősebb összeállításunkban is nagyon messze vagyunk ezektől a válogatottaktól. És hát nem is a legerősebb összeállításban léptünk pályára” - utalt a kapitány több fontos játékosa hiányára.

 
Fotó: MLSZ
 

“És nem is csak a lengyelek elleni meccsre gondolok, hanem egyben a háromra. San Marino és Andorra ellen a szurkolók elvárják, hogy sziporkázó játékkal, sok góllal nyerjen a csapat, és ez az esélyesség terhe mellett már komoly nyomást helyez a csapatra. Ezt fejben el kell tudni viselni, és mi ebben is egészen jól vizsgáztunk.”

Lengyelország: az egyik legjobb meccsünk

Felvetettük a kapitánynak, hogy a lengyelek elleni meccs bizonyos részein - sőt, talán a kétgólos rövidzárlatot leszámítva az egészen - talán az egyik legjobb meccsét játszotta a válogatott. Rossi erősen elgondolkodott a kérdésen.

 
Fotó: MLSZ
 

“Kimondottan sok szempontból mondhatom azt, hogy kiváló meccset hoztunk le a lengyelek ellen, ezt nem vitatom. Azt hiszem, a legjobb meccsünk a Törökországban lejátszott Nemzetek Ligája-mérkőzésünk volt, annak is elsősorban az első 70 percével voltam elégedett."Nyilván számomra az eredménynek kell a legfontosabb szempontnak lennie, de a szlovákok ellen is kifejezetten jól játszottunk, csak arra már nem emlékszik senki, mert vereség lett belőle.”

“A lengyelek elleni meccsben az tetszett igazán, hogy nem engedtünk a saját játékunkból, próbáltuk a jóval nagyobb játékerőt képviselő ellenfélre kényszeríteni az akaratunkat, és ez sokszor sikerült is. Ezt nagy dolognak gondolom.”

 
Fotó: MLSZ
 

“A másik dolog, amivel nagyon elégedett voltam, az a fiúk hozzáállása. Mentálisan nagyon nehéz ennyire különböző meccsekre felkészülni, de a játékosok pszichésen is megoldották a feladatot, jól reagáltak a helyzetekre, elkötelezettek és elszántak voltak, aminek meg is lett az eredménye. Számomra ezek a dolgok is nagyon fontosak” - tette hozzá Marco Rossi.

A kapitány ideges

San Marino és Andorra legyőzése kötelező feladatnak tűnt, de az ilyen meccseken az első gólig mindig feszült az esélyesebb csapat. Ez San Marinóban volt igazán látványos, Andorrán inkább az ellenfél harcos (...) játéka volt az, ami gondot okozott.

“San Marinóban az első félidőben sokat bosszankodtam, néhány játékosom nem úgy tette a dolgát, ahogy kellett volna. A stratégiánk rendben volt, de nem tudtuk olyan hatékonyan lerohanni a támadóharmadot, ahogy szerettük volna, és emiatt szenvednünk kellett egy kicsit.”

“Egy ilyen mélyen védekező, hatékonyan tömörülő ellenfelet nem könnyű feladat megtörni, és nekünk is komoly gondjaink voltak vele, pedig gyorsan megszereztük a vezetést. A második félidőben aztán feljavultunk, mert be tudtam hozni Kalmár Zsoltit, aki meghozta azt a lendületet, amivel már helyzeteket is ki tudtunk alakítani.”

Hát, igen, Kalmár Zsolti. A DAC csapatkapitánya nemcsak Szoboszlai Dominik hiányában rendkívül fontos játékosa Marco Rossinak, így igazi sokként érte a kapitányt a középpályás súlyos sérülése, aminek köszönhetően az idény hátralevő részét (benne az Eb-vel) kénytelen lesz kihagyni. Rossi régóta nagyra tartja Kalmárt, az olasz szakember csábította Dunaszerdahelyre a középpályást, és nagyon komoly szerepet játszott a válogatott terveiben is.

“Mondhatunk olyan lózungokat, hogy ez benne van a játékban, de akkor is megszakad a szívem Zsoltiért."Nemcsak azért, mert egy rendkívül fontos játékosom dőlt ki, hanem azért is, mert emberileg is nagyon kedvelem őt. Jó szellemű, jó gondolkodású, szimpatikus srác, rettentően sajnálom, hogy nem lesz velünk az Európa-bajnokságon” - mondta Rossi, aki nemcsak a játékossal, hanem annak klubjával is empatikus.

 
Fotó: MLSZ
 

“Két egészséges játékost kaptunk a DAC-tól, és két sérültet küldtünk vissza” - utalt a dunaszerdahelyik másik kidőlő középpályására, Schäfer Andrásra Rossi. “Egy klubedzőnek ennél nagyobb csapás nincs, és nagyon sajnálom, hogy ez történt. Andris szerencsére néhány héten belül biztosan visszatérhet a pályára, Zsoltira viszont hosszú kihagyás vár, ráadásul tényleg olyan, mintha elátkozták volna a dunaszerdahelyi magyar játékosok térdét, hiszen Vida Máté is még csak lábadozik a tavalyi térdsérülése után.”

Kalmár sérülése önmagában is komoly csapás, de Rossi már most amiatt aggódik, hogy mi lesz a mieinkkel az Európa-bajnokságon. “Nagyon remélem, hogy Szoboszlai sérülése rendbe jön, mert Zsolti kidőlésével gyakorlatilag nem maradt erre a posztra játékosom. Ha Dominik sem lehet velünk, az nagy csapást mér arra a játékra, amivel az eddigi sikereinket elértük” - szögezte le a kapitány.

 
Fotó: MLSZ
 

“Arra tudok támaszkodni, hogy a mi csapatunk annyira erős közösséget alkot, hogy bárkinek a hiányával meg tud birkózni. Látom a fiúkon, milyen örömmel jönnek a válogatottba, és hogy segítik egymást minden helyzetben, és ettől nagyon boldog vagyok. Nekünk csapatként kell jobbnak lennünk az ellenfeleinknél, és amíg ilyen egység van az öltözőben, addig erre meg is van az esélyünk.”

A magyar válogatott június 4-én Ciprussal, 8-án Írországgal találkozik felkészülési meccseken, június 15-én pedig megkezdődik számunkra az Európa-bajnokság: a Puskás Arénában fogadjuk Portugáliát, majd Franciaországgal és Németországgal játszunk. Hajrá, magyarok!

MOL Sportágak
MOL Csapat