Schäfer: Egy tisztes vereség már semmit sem ér nekünk

2022. június 10. péntek 11:24

Fejlődik a magyar válogatott és vele fejlődik Schäfer András, akivel óriásit fordult a világ egy év alatt. A középpályással a nyári NL-sorozat féltávjánál beszélgettünk.

“Eltelt néhány nap, és arra jöttem rá, hogy létezik pozitív csalódottság. Az, hogy szomorkodunk, mert a regnáló Európa-bajnok otthonában 2-1-re kikaptunk egy kiegyenlített meccsen, egyértelműen ilyen” - mondta a MOL Csapatnak Schäfer András, a magyar válogatott középpályása a nyári Nemzetek Ligája-meccsek félidejében.

A mieink nagyszerű teljesítménnyel, megérdemelten győzték le Angliát az első fordulóban, a másodikban pedig úgy kaptak ki Olaszországban, hogy abszolút megvolt az esély a döntetlenre.

“Nem mondom, hogy ikszes meccs volt a cesenai, mert egy góllal azért talán jobbak voltak az olaszok, de ha a teljesítményünk jobban megközelíti az angolok ellenit, ki-ki meccset játszhattunk volna. "Sajnos egyénileg nem sikerült annyira jól a meccs, de nem is biztos, hogy reális elvárás jelenleg a magyar válogatottal szemben, hogy ilyen rövid időn belül kétszer is csúcsteljesítményt nyújtson.”

Van teher - nincs teher

Az elmúlt egy évben a magyar csapat gyakorlatilag szünet nélkül a kontinens elitcsapataival játszik, a tavalyi Eb után a Nemzetek Ligájában is a lehető legnehezebb csoportba került, de jó teljesítménnyel nagyszerű eredményeket ért el.

 
Az angolok elleni bravúrt bemutató csapat (Fotó: MLSZ)
 

“Jó úton haladunk, de meg kell becsülni ezeket az eredményeket, mert egyáltalán nem automatikus, hogy minél jobb csapattal találkozunk, annál jobban játszunk. Egy ilyen nehéz csoport számunkra azért is jó, mert itt teher nélkül játszhat a csapat, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a felnőtt futball mindig az eredményekről szól."Hosszú távon nem lehet megélni a tisztes vereségekből, kellenek a győzelmek, hogy mutassák, előre megyünk.”

“Az eredményeket tekintve nem érzünk nyomást, furcsa is lenne egy ilyen csoportban, de a felelősséget nagyon is érezzük, és ez is egyfajta nyomás. Magunknak tettük ilyen magasra a lécet, és ez kötelez minket arra, hogy folyamatosan megfeleljünk az elvárásoknak, amik egyre csak nőnek, és néha kicsit irreálisak is. De erre is büszkének kell lennünk” - tette hozzá büszkén az Union Berlin középpályása.

Mi az, ami még hiányzik?

Schäfer nem akarta megfejteni, hol lehet a magyar válogatott teljesítményének plafonja, arra viszont szívesen válaszolt, mik azok a játékelemek, amiben még fejlődnie kell a csapatnak ahhoz, hogy megalapozottan bízhassunk a jó eredményben az elitcsapatok ellen is.

 
Fotó: MLSZ
 

“A nemzetközi rutin a legfontosabb, ezért is örülök neki, hogy az Eb után az NL-ben is nehéz csoportba kerültünk, mert így az elittel versenyezve tanulhatunk és fejlődhetünk. Ez egyébként nem korfüggő dolog, az olasz válogatott is elég fiatal csapattal állt fel, de a játékosaik már pontosan tudták, mikor kell eldobniuk magukat, hogy húzzák az időt, ha éppen lendületbe jöttünk és nyomás alatt is nagyon gyorsan döntöttek. Nekünk ezt még tanulnunk kell.”

“A másik fontos dolog inkább stratégiai jellegű, és hosszabb távú, de aki figyelte a csapatot Marco Rossi irányítása alatt, az észrevehette, hogy próbáljuk minél többet magunknál tartani a labdát. "Pár éve még szóba sem került, hogy megpróbáljunk labdatartásra épülő játékot játszani, most mégis ezen dolgozunk. Sok mindent kell még fejleszteni, a passzpontosságot, a labdakihozatalokat, az átmeneti játékot, de úgy gondolom, látszik, hogy jó úton haladunk.”

 
Fotó: MLSZ
 

“Nyilván a spanyol válogatott szintjét irreális elvárás lenne megcélozni, de ha azt nézzük, hol tartottunk három évvel ezelőtt, és hol tartunk most, nemcsak az látszik, hogy mennyit kell még dolgoznunk, hanem az is, hogy milyen sokat fejlődtünk gyakorlatilag mindenben” - tette hozzá a középpálya motorja.

Még sok van Schäfer Andrásban

A válogatott fejlődése nemcsak a csapatjátékban, illetve az elért eredményekben látszik, hanem azon is, ahogy a keret tagjai fejlődnek. Tökéletes példa erre Schäfer, akit tavaly még a középpályások között dúló sérüléshullám miatt, szinte tartaléknak vitt ki az Eb-re Marco Rossi, mostanra azonban nélkülözhetetlen alapemberré vált.

“Élem az álmot” - mondta széles mosollyal a középpályás, aki télen a DAC-tól igazolt Berlinbe, és lett topligás játékos. “De ez még csak a kezdet, távolról sem értem el a csúcsot. Úgy gondolom, több van bennem, és hiszem, hogy jobb játékos válhat belőlem. Látom magamon, hogy nem vagyok kész, de hiszek benne, hogy el tudok jutni olyan magasságokba, ahol múlt heti ellenfeleink, az angol és az olasz válogatott középpályásai.”

 
Fotó: Kicker.de
 

“A legtöbbet talán abban fejlődtem az elmúlt egy évben, hogy sokkal magabiztosabb vagyok a pályán. Ez persze nem meglepő, alaposan megváltozott az életem az Európa-bajnokság óta, és ezt a válogatottnak köszönhetem. Ezért is vagyok most nagyon dühös” - vett mély levegőt a játékos, aki az olaszok ellen megkapta a második sárga lapját, így kihagyja a németek elleni meccset.

“Legalább ha utolsó emberként elkaszáltam volna valakit, és úgy tiltanak el… de ez egy szabályos szerelés volt, ezért még fájdalmasabb, hogy nem lehet ott a németek ellen. "67 ezer néző előtt a Puskás Arénában pályára lépni felemelő érzés lett volna, és nagyon-nagyon vártam ezt a meccset. Ott leszek a fiúkkal, szurkolni fogok nekik, de ez azért nagyon nem ugyanaz” - mondta csalódottan Schäfer.

Mit hoz még nekünk a Nemzetek Ligája?

Ha csak a csoportellenfeleinket nézzük, nem reális elvárás a magyar válogatottal szemben, hogy bárkit is megelőzzön a német-angol-olasz hármasból, de Schäfer szerint van esélyünk elkerülni a kiesést.

 
Fotó: MLSZ
 

“A papírforma egyértelműen azt mutatja, hogy mi vagyunk a leggyengébb csapat a csoportban, az ellenfeleink pedig a világ tíz legjobb válogatottja között vannak a rangsorban. Úgy gondolom, ha a játékunk megfelelő, semmi okunk nem lesz szégyenkezni akkor sem, ha valóban az utolsó helyen végzünk, de az eddig lejátszott két meccs alapján én már csalódott lennék.”

“Az angolok ellen megmutattuk, hogy képesek vagyunk győzelemre játszani az elitcsapatok ellen is, az olaszok ellen pedig az derült ki, hogy van tartása a csapatnak. "Nyilván számunkra nincs könnyű ellenfél ebben a csoportban, de csak magunkkal szabad foglalkoznunk, mert látszik, hogy ha jól teljesítünk, nagyon is van esélyünk a jó eredményekre” - zárta a gondolatait a középpályás.

MOL Sportágak
MOL Csapat