Kedvet kaptál az úszáshoz? 10+1 tipp a kezdéshez!

Kedvet kaptál az úszáshoz? 10+1 tipp a kezdéshez!

2017. augusztus 01. kedd 10:07

A szenzációs magyar úszósikerek láttán kedvet kaptál az úszáshoz? A 100%-os testi és lelki élmény érdekében most 10+1 tippel segítünk neked a kezdésben: mit vigyél magaddal, mire figyelj, ha csobbanni akarsz az uszodában.

1. Vízálló mp3 lejátszó

Nem ez a legnélkülözhetetlenebb úszóeszköz, de muszáj ezzel kezdeni. Ahhoz az úszógenerációhoz tartozhatsz te is, akinek már a medencében úszva sem kell lemondania a zenéről! Az edzésprogram mellé állítsd össze medencés zenelistádat is! Hatalmas élmény, már ezért megéri belevágni! (Ha spórolni akarsz, a MOL kutaknál most kedvezményesen juthatsz hozzá egy menő Sony vízálló mp3 lejátszóhoz.)

  
2. Fürdőruha

Bármilyen lehet, lényeg, hogy testhez álló legyen. Fiúk! Az úszáshoz célszerű az örök favorit „fecskét” választani, a szárában bő strandgatya az uszodában nem válik be igazán. Lányok, tudtátok, hogy a legtöbb uszodában lehet napozni is? Érdemes tehát két fürdőruhát is bekészíteni, hiszen a napfürdőhöz jobb, ha olyan alkalmatosságot választasz, ami kevesebbet takar – amennyiben persze nem foltosan akarsz lesülni. Ha tetszik a napozós irány, ne feledkezz meg a naptejről sem, viszont arra ügyelj, hogy naptejes testtel ne menj a vízbe, inkább zuhanyozz egyet előtte.

3. Törölköző

Amennyiben szégyenlős, esetleg fázós vagy, csak magadra teríted, és minden meg van oldva. A törülköző húzós tétel, mindenki ezen szeret spórolni, de érdemes beruháznod egy jobb minőségű törölközőre (a MOL töltőállomásokon most ehhez is akciósan hozzájuthatsz). Fontos szempont, hogy az anyaga kellőképpen nedvszívó legyen. Jó tanács: az uszodában ne közvetlenül a medence mellé pakold le, mert hamar vizes lesz. A fürdőköpeny jó ötletnek hangzik, főleg télen nagyon vonzó, hogy kuckós, de uszodán kívül, főleg tömegközlekedve, nem túl praktikus: nagy és nehéz, pláne vizesen.

4. Úszósapka

Tájékozódj előzetesen, mert sok uszodában kötelezően előírják az úszósapka viselését.
Oké, nem a legelőnyösebb ruhadarab, de legalább senki nem húzza, vagy „eszi” meg a hajszálaidat, sőt, ha felveszed, értékes tizedmársodperceket nyersz 4500 méter gyorson.
Nem uszodai mítosz, hogy egy jól megválasztott sapka alatt nem lesz csutak vizes a hajad.
Ez nagy előny jelent az edzést záró kötelező szárításnál, ami, lássuk be, az egyik legszűkebb keresztmetszete az úszásnak.

 
5. Úszószemüveg

Az úszószemüveg nem luxuscikk, az egyik legmenőbb dolog, ami a fejedre kerülhet az életben. Egyrészt az élményfaktor miatt: a medence látványa belülről csodálatos. Illetve ott vannak a praktikus szempontok: segítséget nyújt az úszósávban való tájékozódásban, viselése megakadályozza, hogy a klóros víz – ami nagyon csíp – a szemedbe kerüljön. A legújabb modellek védenek az UV-sugárzástól, párataszítók, válassz ezek közül, de ha megörökölted egyik kedves rokonod ereklyéjét, amit valamikor 1983-ban, a legendás országos bajnoki döntőben viselt, akkor (nem lesz túl guszta) egy kis nyállal kezelve párátlan marad a paleolit szemüveglencse is. Ha új úszószemüveget vásárolsz, mindenképpen próbáld fel, tartsd magadon, amíg lehet, mert igen kényelmetlen és fájdalmas tud lenni, ha nyomja az orrnyergedet.

6. Papucs

A papucs az egyik legfontosabb higiénés eszköz az uszodában, hacsak nem akarsz a lábgomba-reklámok elsődleges célcsoportjává válni. A medence szélén csúszkálni, a lépcsőn orra bukni sem nagyon menő 2017-ben, ezért ajánlatos (lehetőség szerint) csúszásgátló talppal, gumiból vagy műanyagból készült modellt vásárolnod. Ahhoz, hogy elkerüld zúzódásokat, a papucsnak fixen kell tartania a lábfejedet.

7. Hidratálók, bőrápolók

Ezt a szempontot a lányok jobban fogják érteni, de a fiúk is figyeljenek! Mivel a medence vizében lévő vegyi anyagok szárítják a bőrt és a hajat is, úszás után se feledkezz meg a már jól bevált piperecikkeid (tusfürdő, sampon, hajkondicionáló stb.) használatáról, különös tekintettel az olyan hidratáló termékekre, amelyek kellő mennyiségű aminosavat, polipeptidet, karbamidot, valamint nátriumlaktátot tartalmaznak, mert ezek kedvező hatást gyakorolnak a bőr mélyebb rétegeire is. A bőrápolók esetében inkább a növényi alapú készítményeket részesítsd előnyben: az olívaolaj például száraz bőrre kiválóan alkalmazható, a makadámia-olaj pedig véd a káros UV-sugarak ellen. Értelemszerűen itt is szabály, a kencefice a medence után jön, nem előtte!

8. Hajkefe, hajszárító

Tudjuk, hogy a kócos haj bizonyos szempontból szexi, ám a klórtól összetapadt változata a legkevésbé sem az. Léteznek már kis helyen elférő, mobiltelefon-méretű fésűk is, bátran tegyél be egyet a táskádba! A mini hajszárítónak szintén hasznát veheted, hiszen az uszodákban a legnagyobb sor rendszerint az egyetlen működő fali hajszárító előtt alakul ki.

9. Sporttáska

Amennyiben módod van rá, ruházz be egy olyan táskába, amibe csak és kizárólag az úszáshoz szükséges holmidat pakolod - kellemetlenséget okozhat, ha minden alkalommal át kell raknod a felszerelésedet egyik tatyóból a másikba. Ne legyen túlságosan nagy, lényeg, hogy kényelmesen beleférjenek azok a dolgok, amelyeket magaddal szeretnél vinni az edzésre.

10. Innivaló

Úszás közben nem veszed észre, hogy izzadsz, de ettől még nagyon is, az elvesztett folyadékmennyiséget ugyanúgy pótolnod kell, mint bármely más edzés esetén. Lehetőleg ne a medence vizéből kortyolgass, hanem a sportos, higiénikus, csőrős kulacsodból!

10+1. Egy kis harapnivaló

Mozgás hatására a vércukorszinted könnyen leeshet, ezért célszerű valami energiadús harapnivalót, például banánt csomagolnod az edzésre (szigorúan uzsonnás dobozban tárold, mivel ez a legkulturáltabb, legvízhatlanabb megoldás!). Az uszodában a morzsálódó ételek nem válnak be, illetve egy úszómester sem fog jó étvágyat kívánni, ha a medence környékén rágcsálod speckó sportszendvicsedet. A legjobb, ha a büfében étkezel, viszont a bőséges lakoma után, legalább fél-1 óráig semmiképpen se menj a vízbe, mert megfájdulhat a gyomrod.

Kellemes úszást kíván a MOL Csapat!

MOL Sportágak
MOL Csapat