Sikerrel zárult a győri rendezésű EYOF

Sikerrel zárult a győri rendezésű EYOF

2017. augusztus 01. kedd 10:04

Az 1990-ben életre hívott és négyévente megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) a 14-18 éves versenyzőknek kínál tapasztalatot, hogy egy nívós versenyen megismerjék az olimpiai játékok eszmeiségét és szervezési rendjét. 2017. július 23-29. között Győr városa látta vendégül a fesztiválra érkező magyar csapatot, köztük a MOL tehetségtámogató program támogatottjait.

Az EYOF ünnepélyes fogadalomtételére július 22-én a Budapest Kongresszusi Központban került sor az ETO Parkban, majd ezt követően 10 sportágban (atlétika, kerékpár, torna, dzsúdó, úszás, kosárlabda, kézilabda, röplabda, tenisz, kajak-kenu) mérték össze tudásukat a fiatalok. A 204 fős magyar csapatot 152 fiatal sportoló alkotta, akik közül számos versenyzőt a MOL Tehetségtámogató Program segített a felkészülésben:

Bacsa Fanni (atlétika, 100 m gát, 4×100 m)
Hatházi Dóra (úszás, 100 m pillangó)
Illovszky Dominik (atlétika, 100 m, 4×100 m)
Schermann Blanka (torna)
Sipőcz Richárd (cselgáncs, +90kg)
Vécsei Réka (úszás, 100, 200 m mell)
Zombori Gábor (úszás, 100, 200 m hát, 200, 400 m vegyes)

A MOL Csapat egyik legnagyobb sikerét Sipőcz Richárd cselgáncsozó érte el +90 kg-ban. Az ifjúsági Európa-bajnok győri judós amellett, hogy a megnyitó ünnepségen a magyar zászlót vihette, megszerezte a magyar csapat, illetve a rendező, Győr város első aranyát a versenyen.

Az Európa-bajnokságon ezüstérmes lettem, az volt a legnagyobb célom, hogy most nyerjek. Az első meccsen az orosz ellenfél stílusa nem feküdt nekem, de meglett a győzelem. A továbbiakban már a magabiztosságot éreztem, és jöttek is a győzelmek. Sokat segített, hogy az egyik példaképem, Karakas Hedvig is szurkolt nekem. Figyeltem a lelátót, itt volt a családom, a barátok, sok ismerős, felemelő érzés ez az egész, hátborzongatóan jó. Régóta erre a győzelemre készültem, végre eljött az idő, és beteljesült az álom. Két hét múlva Chilében a világbajnoki cím a cél." – mondta Sipőcz Richárd az éremátadás után, majd a szurkolóknak is üzent. „Köszönöm Győr! Köszönöm, hogy bíztatok bennem, hogy szerettek. Büszke vagyok erre az aranyra, ami nem csak az enyém, a tiétek is.”

A MOL csapat a medencében is remekelt, Zombori Gábor 200 méter háton végzett az élen, így ő lett az egyetlen magyar, aki az Aqua Sportcentrumban megrendezett úszószámokban aranyérmet tudott szerezni.

A sportfesztivál záró ünnepségén Győr átadta a stafétát és a zászlót a következő rendezőnek, Bakunak.

 
Fotó: Mészáros Mátyás
MOL Sportágak
MOL Csapat