Szilágyi Áron környezettudatos sakkbábut készített

Szilágyi Áron környezettudatos sakkbábut készített

2017. október 13. péntek 14:39

A kétszeres olimpiai bajnok kardozó, a MOL Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete a Zöld-híd Egyesület PET palackokat újrahasznosító, kreatív projektjében vett részt. Videó!

Az Új Európa Alapítvány által támogatott Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesület Szilágyi Áron olimpikon kardvívóval és diákokkal PET palackokból épített organikus közösségi teret a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium udvarán. A „Zöld lépések” című projekt során egy innovatív környezetvédelmi technológiát, a pillekő készítést használtak a műanyag palackok újrahasznosításához. A formatervezett, egymáshoz rögzített PET-palackokat speciális kötőanyaggal vonták be, majd a megszilárdult tárgyakat színes lakkal díszítették. A különleges technológiát Antal Csaba dolgozta ki.

A pillekő eljárással nagyméretű sakktábla, hozzávaló sakkbábuk és színes ülőhelyek készültek az iskola számára. A kültéri játék célja, hogy a KÖSZ! Program támogatásával iskolai közösségi szolgálatot végző diákok számára példát mutasson ahhoz, miként alakítható ki egy színes, fenntartható közterület.

„Azért tetszik ez a projekt, mert a középiskolások már fiatalon megtapasztalhatják, hogy a közösségért tenni milyen fontos feladat. A pillekő-készítés ráadásul egy kis alkotást, kreativitást is belecsempészett a munkába, ezért úgy látom, hogy közel áll a diákok szívéhez és büszkék a végeredményre. Nem utolsó sorban pedig tudatosíthatták magukban, mennyire fontos a hulladékhasznosítás.”

– mondta el Szilágyi Áron, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete, aki ugyancsak sakkfigurát készített a diákokkal közösen.

Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesület

A 2013 óta tevékenykedő Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesület célja a városi és regionális szintű összefogás a környezetvédelméért. A diákságot és önkéntes felnőtteket is bevonva foglalkoznak a természet és az épített környezet védelmével: a környezettudatos magatartással, környezetért felelős életvitel hatékony megalapozásával, környezetszépítéssel, tudatos fogyasztással és hulladékcsökkentéssel. A megvalósításban komplexitásra és hídszemléletre törekszenek.

KÖSZ! Program

A program szándéka szerint szeretné elősegíteni, hogy a helyi civil szervezetek és oktatási intézmények összefogásával új iskolai közösségi szolgálati projektek valósuljanak meg. A program hozzá kíván járulni, hogy minél több diák elvégezze a 2016. évtől az érettségi feltételének számító Iskolai Közösségi Szolgálatot és ennek során olyan élményben legyen része, ami motiválhatja őt a további önkéntes tevékenységre. A pedagógusok és a szakértők szerint a segítő munka a diákokban erősíti a szolidaritás érzését, a nyitottságot és az érzékenységet a társadalmi problémák iránt.

2014 óta összesen 275 projekt nyert el több mint 60 millió forint összegű támogatást és ezzel közel 4000 fiatalnak segített a közösségi szolgálat teljesítésében. Az Új Európa Alapítvány az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben 2017-ben is meghirdeti a KÖSZ! Program pályázatát magyarországi nonprofit szervezetek és egyházi szervezetek, intézmények mint lehetséges fogadószervezetek számára, amelyre 2017. november 15-ig lehet pályázni. 

MOL Sportágak
MOL Csapat