MOL FEHÉRVÁR FC

2017. május 30. kedd 16:05

A klubot 1941-ben alapították, Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK néven Az egyesület a város színeit, a piros-kéket választotta.

1942 novemberében immáron hivatalosan is megalakult a klub, igen kacifántos néven: Székesfehérvári MOVE Vadásztölténygyár Sport és Kultur Egyesület

A VSK benevezett az 1942-43-as megyei bajnokságra, első mérkőzését a Móri Bányász ellen játszotta, és győzött 6:4-re.

A klub az 1957-es évben rajtolt először az NB II-ben. A premier: Vadásztölténygyári SK – Veszprém 2:1. A csapat első NB II-es gólját a később sportvezetőként is elismert, Dérfalvi Imre lőtte.

Az 1961-62-es szezonban, története addigi legjobb eredményét produkálva, harmadik lett az NB II-ben a VSK. A bajnokság végén nevet is változtatott a klub: VT Vasas lett, amely a következő idényben az NB I/B-ben indult.

1967. szeptember 20-án felavatták a Sóstói Stadiont. Az ünnepélyes megnyitón a VT Vasas – Rot-Weiss Erfurt (2:3) ellen lépett pályára.

Ugyan ebben az évben, a szezon végén a klub addigi legnagyobb sikerét aratva a csapat az NB I/B második helyezettjeként feljutott az NB I-be.

1968. Január 22-én a közgyűlés Videoton SC-re változtatta a klub nevét. Bő hónappal később az NB I-es premieren kikapott a Bp. Vasastól 6:1-re. Első NB I-es gólját Csukovics László szerezte.

1976-os évben a Videoton a második helyen végzett az NB-I-ben.

1985. Minden futball drukker álmából felkeltve tudja, hogy ez az év a Videoton UEFA-kupás meneteléséről szólt. Betetőzéseként, a Bernabeu Stadionban a Videoton, Májer góljával, 1-0-ra legyőzte a Real Madridot. A sóstói első felvonással (0-3) a Real nyerte a kupát, de talán nincs is a magyar futballnak olyan kedves ezüstérme még egy, mint ez.

Az 1988-89-es bajnokságban remek csapat, minden idők egyik legerősebb Vidije formálódott Kaszás Gábor keze alatt. Végül 4. lett „csak” a Vidi.

2006.  Az FC Fehérvár megnyerte a Magyar Kupát!

2007.  Szűk másfél évvel a Magyar Kupa-győzelem után, gyakorlatilag csődbe ment a klub, elveszítette NB I-es licencét. Garancsi István azonban megmentőként érkezett, tulajdonlásával konszolidálódott a közel egymilliárdos tartozás, a Vidi folytathatta 2008 tavaszán a bajnokságot.

2008.  Az „újjáépítés” fontos állomása: Ligakupa-győzelem.

2009.  A klub másodszor is megnyerte a Ligakupát. A Garancsi-féle új korszak talán legnagyobb sikere: ismét Videotonnak hívják a klubot! A csapat várakozáson felül szerepelt a Soproni Liga őszi idényében: listavezetőként várhatta a tavaszt!

2010.  34 év után ismét ezüstérmes lett a Videoton. Sokáig vezették a fehérváriak a bajnoki tabellát, azonban az utolsó fordulókban a DVSC felzárkózott és egy végtelenül izgalmas hajrában végül megnyerte a bajnokságot. Az Európa Liga-selejtezőben a szlovén NK Maribor ellen nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást a Vidinek.

20112015 és 2018. BAJNOKCSAPAT!

Fennállása eddigi legnagyobb sikerét érte el a Videoton azzal, hogy óriási fölénnyel, megnyerte a bajnokságot. 2006 után ráadásul ismét Magyar Kupa-döntőt játszott a fehérvári klub, azonban a kupát végül a Kecskemétnek sikerült elhódítania.

Júniusban visszavágott a Vidi a Kecskemétnek a Magyar Kupa-döntőjében elszenvedett vereségért, és idegenben hódította el a Szuperkupát. A csapatnak ekkor már új edzője volt Paulo Sousa személyében, aki győzelemmel, és egy serleg megnyerésével mutatkozott be tétmérkőzésen a Vidi kispadján.

Az idény végére összeállt a Videoton csapata, ezt a bajnoki ezüstérem és a Ligakupa megnyerése bizonyította. A 2012/2013-as szezonban a Vidi bemutatkozhat a nemzetközi porondon is, mégpedig az Európa-ligában.

A fehérváriak a selejtezőben mutatott remek szereplésüknek köszönhetően beverekedték magukat az Európa-liga csoportkörébe, ahol négy forduló után továbbjutásra álltak, végül azonban a csoport 3. helyén zártak és elmaradt a továbbjutás. A fehérváriak az EL-menetelés alatt legyőzték a jóval nagyobb játékerőt képviselő – a sorozat előző kiírásában elődöntőbe jutó – Sporting együttesét, valamint a svájci Basel csapatát. A 2012–2013-as Európa-liga kiírásban mutatott szereplés a Videoton újkori történelmének legnagyobb eredménye, melyet a csapat Paulo Sousa vezetésével érte el.

A székesfehérvári klub csapatát 2013 elejétől 2014 nyaráig a portugál José Gomes irányította. A 2013–2014-es idény végén az újonnan kinevezett sportigazgatóval, Burcsa Győzővel egyetértésben a vezérkar a Paulo Sousa érkezése óta az egyesületnél dolgozó korábbi másodedzőt, Joan Carrillót nevezte ki a vezetőedzői posztra.

2015:
Végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva, klubrekordot jelentő 71 ponttal, története során másodszor is bajnok lett a Videoton FC, ezúttal Joan Carrillo vezetőedző irányításával. A Magyar Kupában a döntőig menetelt a csapat.

2016:
A nehézségekkel teli idénykezdet után – ősszel Bernard Casoni, Pető Tamás és Horváth Ferenc is irányította a csapatot – a Videoton ismét a második helyen zárt az OTP Bank Ligában.

2018: 
Marko Nikolić irányításával, a felcsúti Pancho Arénában vendégeskedve a Videoton FC magyar bajnok lett. 

2018. július 1-jétől a csapat MOL Vidi FC néven szerepel. 

 

MOL Sportágak
MOL Csapat