Babos Tímea: leírhatatlan érzés

2018. január 26. péntek 17:04

Babos Tímea, Kristina Mladenovic-csal az oldalán, első magyar teniszezőként diadalmaskodott az Australian Open női páros versenyében. Timi a megnyert döntő után, a vegyes páros döntőre készülődve exkluzív interjút adott a MOL-csapatnak.

32 év után tudott magyar játékos diadalmaskodni Grand Slam versenyen. Számított arra, hogy ennyi idő után Önnek jöhet össze ez a bravúr? 

Leírhatatlan érzés. Nagyon boldog vagyok. Egyesben és párosban is minden meccsen a győzelemért lépek pályára. Szerencsére az elmúlt hónapokban olyan formát mutattunk, hogy a győzelmünk Kikivel nem megy meglepetés számba. Nehéz meccseket játszottunk, legyőztük az első és második kiemeltet is. Az orosz páros korábban már mindent megnyert, amit lehet. Az utolsó pontot sosem felejtem el, a Rod Laver Arenában mindig nagy dolog nyerni. Remélem a magyar fiataloknak is sokat jelent a győzelem, az otthoni rajongók szurkolása és szeretete nagyon jól esik. Kiki is hallotta a magyar szurkolókat, nekik is jár az elismerés.

Mi a páros sikerek kulcsa? A játék melyik elemében sikerült fejlődnie az elmúlt években?

24 éves vagyok, még szeretnék a játék minden elemében fejlődni. Az elmúlt években stabil játékossá váltam, a hálónál és az alapvonalon is sikerült előre lépnem. Úgy érzem fejben is jobb játékossá váltam, kiegyensúlyozottabb teljesítményre vagyok képes. Az elmúlt 27 páros mérkőzésemből 26-ot megnyertem, ez nagyon jó fokmérője ennek.

Mi döntött a döntőben? 

Az egész tornán egyre jobban játszottunk, és ez a döntőben csúcsosodott ki. Az ellenfél is kiemelte, hogy még nem játszottam ellenük ilyen jól. A formaidőzítés így volt tökéletes, a csapatmunka pedig nagyon jól működött a döntőben. Agresszívak voltunk, és amikor a fontos gémeket sikerült hoznunk, Makarova játéka megtorpant. Náluk ez elő szokott fordulni, mindeközben mi túl tudtunk lendülni a nehézségeken, végig segítettük egymást. 


Kiválóan játszott a hálónál és az adogatásai is jól sikerültek, mennyit gyakorolta ezeket? Mennyi közös tréningre van szüksége Mladenovic-csal? 

Közös tréningre nem igazán adódik lehetőség. Megbeszéltük, hogy alapvetően az egyes játékunkra koncentrálunk, és a nagyobb versenyeken indulunk el párosban is. Ezek a tornák segítenek az egyes játékunkon is javítani, de a páros eredmény alapvetően az egyéni edzéseken alapszik. 

Mennyire más a tenisz régi-új párjával, a francia Mladenoviccsal, mint Hlackovával volt, akivel szintén játszott Grand Slam döntőt és világbajnok is lett? 

Kiki mellett tudok a legjobban teljesíteni. Nagyszerű érzés egy barátom oldalán játszani, ez végigkísért az elmúlt két hétben is. Az olimpia miatt kellett szétválnunk, jó, hogy újra egy párt alkotunk a pályán. 

Számított arra, hogy Kristinával ilyen gyorsan újra sikeresek tudnak lenni? 

Bíztam benne, már többször beszélgettünk róla, hogy megint együtt kellene indulnunk. Végre ez sikerült is, és hál istennek nagyon eredményesen. Nagyon jól kisegítjük egymást a nehéz helyzetekben. 

Nagyon erős párost győztek le az Australian Open döntőjében, de mire mentek volna ezzel a játékkal a Williams nővérek ellen? 

Ez egy fogós kérdés! Két legendáról beszélünk, nem szívesen bocsátkoznék jóslásba ezzel kapcsolatban. Remélem, leszünk még olyan formában, hogy akár a Williams nővérek ellen is esélyesek legyünk.

 

Hogy bírja a sorozatterhelést, azt, hogy vegyespárosban is helyt kell állnia? 

Egyrészről egy idő után ezt nehéz fejben és fizikailag is jól bírni, viszont a sikerek minden erőfeszítést megérnek. Az a cél minden versenyen, hogy minél tovább jussak, ez egy kellemes teher. Vasárnap vegyespárosban is döntőt játszhatok, nagyon várom, mindent bele fogok adni, maradt még bennem erő, természetesen. 

A jó párosjátékból adódóan mennyit fejlődhet tovább egyéniben? 

Úgy érzem egyre többet! Ügyesen felhasználva a párosjáték számos eleme előnyt jelenthet egyéniben. Bátrabban jövök fel a hálóhoz is, fejlődik a helyezkedésem, nem utolsó sorban folyamatosan tapasztalatot gyűjthetek nagy versenyek döntőiben, amit semmilyen edzéssel nem lehet helyettesíteni. 

Teniszláz van Magyarországon Fucsovics Mártonnak és Önnek köszönhetően. Mennyire érzi itt, a világ másik felén a szurkolók érdeklődését, rajongását? 

Marci nagyon jó játékos, várható volt az áttörése előbb-utóbb, szívből gratulálok neki! A világ minden táján hallok magyar hangokat, kapok magyarul is buzdítást, ami fantasztikus érzés. Érezhetően növekszik az érdeklődés nemzetközi szinten is. A Davis kupa siker, Marci remek szereplése és az én győzelmeimnek köszönhetően remélhetőleg plusz motivációt kapnak a gyerekek is, ez nagyon fontos nekem is.

MOL Sportágak
MOL Csapat