Davis-kupa: Fucsovicsék mindent beleadnak a madridi álomért

2020. március 06. péntek 11:47

Óriási lehetőség előtt áll a magyar Davis-kupa-válogatott, hiszen egy papíron gyengébb belga csapatot kellene legyőzniük Fucsovics Marciéknak a madridi szuperdöntőért.

Nem akármilyen tétért lép pályára a magyar teniszválogatott a Belgium elleni Davis-kupa összecsapáson: Debrecenben tenisztörténelmet írhatnak Fucsovics Marciék, hiszen győzelmük esetén először szerepelhet a szuperdöntőben Magyarország csapata. A MOL Csapat klasszisa elmondta, boldog, hogy újra képviselheti a magyar színeket, és van egy külön motivációja is a pénteken kezdődő versenyre.

Mindig is szerettem a Davis-kupában játszani, a magyar színeket képviselni. Nagy a tét, de az a tény, hogy újra itthon játszhatunk, ráadásul nem messze szülővárosomtól, külön motivációt ad - mondta a MOL Csapatnak Marci. "Bízom benne, hogy sokan kilátogatnak a Főnix csarnokba. A közönség mindig nagyon fontos számomra és nagyon sokat segít a jó eredményben nekem is, és a csapatnak is.

Tulajdonképpen esélyesek vagyunk

A belgák nem a legerősebb csapatukkal érkeznek Budapestre, nem lép pályára Debrecenben a világranglistán 10. helyen álló David Goffin, így Belgium a Kimmer Coppejans (154.), Ruben Bemelmans (222.), Arthur De Greef (332.), Joran Vliegen (párosban 36.), Sander Gille (párosban 43.) ötössel veszi fel a harcot, miközben mi két top100-as játékossal fogadjuk őket.

 
"A papírforma szerint mi vagyunk az esélyesebbek, de a Davis-kupában bármi megtörténhet. Összeszedetten és pontosan kell játszanunk, hogy a végén mi kerüljünk ki győztesen. A madridi döntőbe jutás álomszerű lenne, de mindent megteszünk érte és élünk a lehetőséggel" - mondta Marci, aki szót ejtett a Főnix-csarnokban alig 12 óra alatt lefektetett új borításról is.

Lassú, amolyan sártúró pályára számítottam, de kellemesen csalódtam, mert jó a borítás sebessége. Igaz, hogy úgy kell rajta mozogni, mint egy salakpályán, hátulról játszva, csúszkálva, mégis van súlyuk az ütéseknek."Az én keménypályás ütéseim is remekül működnek, szóval nem rossz. Nekem mindig nehéz visszaszoknom keménypályáról salakra, de így, hogy itt most gyorsabbak a körülmények, és tudok nagyokat ütni-szerválni, de azért várhatóan könnyebb dolgom lesz a jövő héten Indian Wellsben."

 
Fotó: Hungarian Tennis
 
A program Balázs Attila és Ruben Bemelmans mérkőzésével kezdődik pénteken 16 órakor, majd a második egyes mérkőzést Fucsovics Márton (84.) vívja Kimmer Coppejansszal. Köves Gábor szövetségi kapitány rajtuk kívül Piros Zsombort (401.), Marozsán Fábiánt (523.) és Nagy Pétert (530.) hívta be a keretbe, de az a terv, hogy a Balázs-Fucsovics kettős játssza végig a párharcot.

Peches időszak, de a forma kiváló

Fucsovics Marci egy remekül sikerült Australian Opennel kezdte meg a szezont, három fordulót is ment az év első Grand Slamjén, azóta azonban két tornán is az első forduló jelentette számára a végállomást, amiben komoly szerepet játszott a peches sorsolás is. "Nincs semmilyen összefüggés a formám és a peches sorsolás között. Elégedett vagyok a formámmal, amit tovább akarok vinni a tavaszi szezonra is" - szögezte le Marci, akinek a felkészítését a tavalyi szezon vége óta két magyar edző segíti.

 
Azzal kapcsolatban, hogy a Davis-kupa szereplés közelebb viheti Marcit az olimpiai kvótához, így fogalmazott: Tokió még messze van és nem kapcsolódik közvetlenül a Davis-kupához. Most az elsődleges cél a madridi döntő.

A belgákkal legutóbb két évvel ezelőtt, Liege-ben találkozott a magyar csapat, akkor nagy csatában, 3-2-re nyert Belgium, amely összesítésben is vezet a mieink ellen (8-5-re). A debreceni párharc győztese a világ legjobb együtteseivel küzdhet meg a novemberi, 18 csapatos madridi DK-döntőben, míg a vesztes osztályozót vív a bennmaradásért szeptemberben.

MOL Sportágak
MOL Csapat