Fucsovics: Idén a top50, jövőre a legjobb 30 a cél

2020. szeptember 14. hétfő 14:56

A MOL Csapat klasszisa nagyszerűen tért vissza a hosszú szünet után, két amerikai tornán, egy mesterversenyen és egy Grand Slamen is remekelt, és még bőven maradt benne bravúr!

“Jól vagyok, minden oké, szuper, hogy itthon lehetek” - mondta az amerikai duplatorna (az egy helyszínen rendezett Cincinnati Open és a US Open) után Fucsovics Marci, aki mindkét amerikai ATP-versenyen nagyszerű menetelést mutatott be. A nyíregyházi klasszis boldogan, de elég fáradtan válaszolt a kérdéseinkre.

A MOL Csapat klasszisa nemcsak sok pontot gyűjtött a két versenyen, de egy újabb Top20-as skalp is az övére került, ráadásul kétszer is: előbb a Cincinnati-i, majd a New York-i versenyen győzte le Grigor Dimitrovot. “Annyit biztosan mondhatok, hogy mindkét versenyen aláírtam volna előre ezt az eredményt."A Cincinnati-i versenyen nyertem két mecccset a selejtezőben, aztán kettőt a főtáblán, a US Openen pedig szintén mentem két fordulót a főtáblán. 205 pontot gyűjtöttem, amivel elég szépet ugrottam a világranglistán, szóval nagyon pozitív volt az amerikai túra.”

Aki a kényszerszünet alatt sem pihent

A két nagy bravúr, Dimitrov legyőzése elég sokat kivett Marciból, akit a következő körben mindnkét versenyen meg is állítottak, sőt ezek szettet sem tudott nyerni. “Számítottam rá, hogy Dimitrovval végsőkig kiélezett, hosszú meccseket fogok játszani [a US Openen öt, az ATP1000-esen három szettben nyert Marci], és ez így is lett. Nagyon elfáradtam, előbb a szerb Filip Krajinovic győzött le, aki szerintem a következő időszakban Top20-as játékos lesz, utána pedig régi barátom, Frances Tiafoe, akit korábban többször is legyőztem, New Yorkban azonban nem bírtam vele.”

Fucsovics inkább a jó játéknak örül, mint az eredményeknek

Úgy néz ki, Fucsovics Marcinak tényleg meg sem kottyant a féléves kihagyás. A teljes leállás után Amerikában tért vissza a MOL Csapat klassisa, aki a New Yorkba költöztetett Cincinnati Openen is nagyszerűen menetelt, majd a US Openen is összejött a történelmi siker: a bolíviai Hugo Dellien ellen megnyerte első főtáblás meccsét New Yorkban, így már nincs Grand Slam, ahol ne aratott volna legalább egy győzelmet.

Fontos megemlítenünk, hogy a döntő szettig tartó csatákban nemcsak az derült ki, hogy Marci fizikálisan jó állapotban van, hanem az is, hogy mentálisan is fel tudott készülni az éles meccsekre a hosszú karanténszünet alatt. Bizonyítja, hogy Dimitrov ellen mindkét döntő szett kimondottan simán alakult, a mestertonán 6:2, a US Openen 6:1 lett Marci javára.

“Ebben komoly szerepe van az edzőimnek, Jancsó Miklósnak és Nagy Zoltánnak, akikkel a játékom minden elemén rengeteget dolgoztunk az utóbbi időben."Igen, fejben is erősnek éreztem magam, a döntő szettekben nem estem ki a ritmusból, jól tudtam koncentrálni, és úgy gondolom, mindkét meccset megérdemelten nyertem meg” - magyarázta Marci.

 

“December óta dolgozom együtt a két magyar szakemberrel, és azt kell mondjam, szuperül működik minden. Amerikában Jancsó Miki volt velem, Nagy Zoli pedig otthonról segített az ellenfelek kielemzésében. Tél óta rengeteget dolgoztunk a szervámon, illetve az adogatójátékomon, talán ebben a legnagyobb az előrelépés, de mivel rengeteg futóedzésem volt, a kondim is kiváló, ahogy az látszott is Amerikában.”

Indul a salakos szezon

A következő hetekben salakos borításra költözik a nemzetközi teniszelit, de az átállás nemcsak azért nehéz Marcinak, mert nem kimondottan a kedvenc borítása a salak, hanem azért is, mert a teljes ATP-mezőny rászabadult arra a kevés versenyre, amit megrendeznek.

 

“Hatvanhatodik vagyok a világranglistán, de még ezzel a helyezéssel is van olyan torna, ahol a selejtezőre sem férek oda. Jön a római mestertorna, aztán a hamburgi salakos, de egyelőre még nem tudom, mikor és hol fogok tudni legközelebb pályára lépni."Ahogy az amerikai tornák előtt, úgy most is ugyanúgy indulok neki a feladatoknak: éhes vagyok a sikerre, és élvezni akarom a teniszt.”

“A salakos formámat nyilván a Roland Garrosra akarom felfuttatni, az a főverseny idén, ott kell top formában teniszeznem. Van addig még szűk két hét, most kell csúcsra járatnom magam, ha a céljaimnak megfelelően feljebb akarok ugrani a világranglistán, mert nem kell sok pontot megvédenem Párizsban.”

 

“Nagy céljaim vannak a következő hetekre, hónapokra! Úgy gondolom, 140-150 pontot kellene szereznem a következő 8-9 tornán, ami egyáltalán nem tűnik teljesíthetetlen feladatnak. Ha ez összejön, visszatérek a top50-be, és tovább üldözhetem az álmomat, hogy 2021-ben az első harmincba kerüljek a világranglistán” - zárta a gondolatait a MOL Csapat klasszisa.

MOL Sportágak
MOL Csapat