Fucsovics Marci a 9. kiemeltet is kiejtette Wimbledonban

2021. július 02. péntek 19:17

Fucsovics Márton négy szettben legyőzte a kilencedik helyen kiemelt argentin Diego Schwartzmant, ezzel bejutott a legjobb 16 közé a wimbledoni teniszbajnokságon.

Wimbledon, 3. forduló (a 16 közé jutásért):
Fucsovics Márton-Diego Schwartzman (argentin, 9.) 6:3, 6:3, 6:7 (6-8), 6:4

Az első játszma kulcsjátéka a hatodik volt, mert miután addig mindkét játékos hozta az adogatását, a világranglistán 48. Fucsovics ebben 0-30-ról megfordította az állást, és az első bréklabdáját értékesítve 4:2-re elhúzott. A magyar teniszező a folytatásban is jól szervált, magabiztosan tartotta előnyét, s 37 perc alatt szettelőnybe került.

Amíg a nyitó játszmában mindössze egy bréket láthatott a közönség, addig a második felvonás öttel indult, a sorozatot Fucsovics törte meg, újra a hatodik gémben, s ezzel ismét 4:2-es előnybe került. Innentől kezdve mindketten hozták az adogatójátékukat, 5:3-nál azonban a füves pályás Grand Slam-torna korábbi magyar junior bajnoka három bréklabdához jutott, és a harmadikat szerencsével ugyan, de kihasználta. A röptéje után a labda a háló tetején végiggurulva sokáig "gondolkodott", hogy melyik oldalra essen le, de végül Schwartzmanét (11.) választotta úgy, hogy az argentinnak esélye sem volt visszaadni.

A legvégéig szorosan alakult

Az ellenfelénél sokkal több nyerőt ütő magyar játékos a harmadik játszmában is irányított, 4:3-nál elvette a dél-amerikai adogatójátékát, így közel két óra játék után már a meccsért adogathatott. Nem tudta kiszerválni a mérkőzést, Schwartzman egyenlített, 6:6 után pedig következhetett a rövidítés, amely szorosan alakult ugyan, de a végén a rivális örülhetett.

Az argentin szépítése nem szegte a 29 éves nyíregyházi játékos kedvét, a negyedik szettet rögtön egy brékkel indította, s bár 3:1 után Schwartzman egyenlített, 5:3-nál ismét karnyújtásnyi közelségbe került a nyolcaddöntő. Ezúttal Fucsovics fogadott, de az ellenfél nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon, így a magyar ismét szerválhatott a továbbjutásért. Ezúttal aztán - 15-40-ről fordítva - sikerrel járt, így 3 óra 23 perc után győzelmet ünnepelhetett.

Fucsovics Márton az első fordulóban a 19.-ként rangsorolt olasz Jannik Sinnert, majd a másodikban a cseh Jiri Veselyt búcsúztatta, s az open érát tekintve Baranyi Szabolcs (1973), valamint Taróczy Balázs (1980) után ő a harmadik magyar, aki egyesben a legjobb 16 közé jutott Wimbledonban.

A következő ellenfele régi jó ismerőse, az ötödik helyen kiemelt orosz Andrej Rubljov lesz, akivel idén eddig négyszer csapott össze, és minden alkalommal alulmaradt. Legutóbb mondta is neki a meccs után, hogy reméli, idén már nem játszik többet vele. 

MOL Sportágak
MOL Csapat