Fucsovics nem kiemeltként, de optimistán várja a US Opent

2021. augusztus 31. kedd 10:28

Az ATP pontszámítási rendszerének köszönhetően nem kiemelt a US Openen Fucsovics Marci, akit ez a legkevésbé sem érdekel, csak a játékra koncentrál Amerikában.

Egyrészt szuper, hogy Fucsovics Marci felépült a sérülésből, ami az olimpiától is távol tartotta, így nemcsak az US Openen tud rajthoz állni, de két amerikai felhozóversenyen is pályára tudott lépni. Másrészt egészen megdöbbentő, hogy a MOL Csapat klasszisa, aki mögött pályafutása legjobb éve áll, nem kiemelt az amerikai Grand Slamen.

A válasz a pandémia miatt megváltoztatott ATP-pontszámításban keresendő. A kevesebb verseny, illetve a nehézkes utazási- és versenyszabályok miatt bevezetett változásokból nem jól jött ki Marci, aki jelenleg 1539 ponttal áll a 41. helyen a világranglistán (sokkal előrébb állna a régi pontszámítással), ezzel a pontszámmal az utolsó covidmentes US Openen nemcsak befért volna a 32 kiemelt közé, de egyenesen a 25-ként emelték volna ki - számolta ki a leghitelesebb magyar tenisz szakértő, Szabó Gábor.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FM (@fucsovicsmarci) által megosztott bejegyzés

Ám kiderült, hogy ez a kérdés igazából csak minket hozott lázba. “Nem nagyon foglalkozom ezzel. "A mostani ranglista rendszerben máshogy számnolják a pontokat, ha nem lett volna a leállás, akkor nekem is és más játékosoknak is egészen máshogy nézne ki a helyezése. Mindig az aktuális következő meccsre figyelek, ami ezúttal nagyon közel van” - mondta a MOL Csapatnak Marci két nappal az első meccs előtt.

Nem rossz a sorsolás

Ha nem is kiemeltként, de a sorsolás nem volt kegyetlen Marcival, a magyar játékos a világranglista 89. helyén álló Andreas Seppi ellen kezdi meg a szereplését a US Openen. A MOL Csapat klasszisa egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy optimista-e a verseny előtt, majd hozzátette,

“Szeretem a Grand Slam-tornákat, viszont belső szemmel ezek a legnehezebb versenyek. Ilyenkor próbálom a legtöbbet kihozni magamból. Ez a terv most is” - jelentette ki Marci, akit az ATP honlapja is esélyesebbnek vél olasz ellenfelénél. 

 

“A tavalyi, harmadik fordulós szereplés felülmúlása álomszerű lenne, de nagyon szeretnék a második héten is pályára lépni” - fogalmazta meg a legmerészebb vágyait Marci, akire az olasz esetleges kiejtése után nehéz feladat várna, hiszen a Gerasimov-Hurkacz párharc továbbjutójával találkozna a második körben.

A sérülés rendbe jött

Marcinak sajnos nem adatott meg, hogy az olimpián magyar színeket képviselje, de szerencsére a sérülés már javarészt a múlté. “A sérülésem 99%-ban rendbe jött, még vannak mozdulatok, amikor érzem, de a játékban már nem zavar. A kezeléseket és átmozgatásokat még folyamatosan csinálom az még szükséges a 100%-hoz.”

Az amerikai felhozóversenyek nem hoztak nagy sikereket, sőt a MOL Csapat klasszisa a történelmi sikert hozó wimbledoni Grand Slam óta csak egy meccset tudott megnyerni, ám erre javarészt a sérülés, illetve a regenerációs időszak a válasz. Mit jelent ez a formáját tekintve?

“Hosszú kihagyás után játszottam a három meccset, és olyan játékosoktól kaptam ki, akik utána a legjobb nyolc közé, vagy egyenesen az elődöntöbe jutottak. A tenisz ilyen szempontból nagyon összetett, nem lehet nagy következtetéseket levonni csak abból, hogy valaki nyer vagy veszit, az aktuális forma, a koncentráció számít” - zárta a gondolatait Marci.

A magyar klasszis augusztus 31-én, csütörtökön - várhatóan 18h körül - játssza első meccsét a US Openen, majd másnap párosban is bemutatkozik az olasz Stefano Travaglia oldalán. 

MOL Sportágak
MOL Csapat