Marci megállíthatatlanul menetel az ATP-ranglistán

2021. március 23. kedd 10:07

A karriercsúcs sincs már messze a világranglista 40. helyére fellépő Fucsovics Marcinak, aki bő fél éve még a 80. hely körül állt.

Szinte pontosan két évvel ezelőtt történt, hogy Fucsovics Marci a karriercsúcsot jelentő 31. helyre lépett elő az ATP világranglistáján. 2019-ben a MOL Csapat klasszisa remekelt, egymás után érte el a kiemelkedő eredményeket, és előbb a 38., majd a 35., végül március elején a 31. helyig rakétázott a ranglistán, és akkoriban többször is szóba került, hogy van még ennél is feljebb.

 
Így indult a hétfő reggelünk (Fotó: ATP)
 

Az élet azonban másként hozta, az év második fele már nem sikerült igazán jól Marcinak, sérülések is hátráltatták, és a nyíregyházi klasszis szakmai stábjában is változások álltak be, amikor búcsút intett edzőjének, Sávolt Attilának. Ebben az időszakban beszedte a sarcát a korábbi menetelés, hiszen rengeteg megvédendő pontja volt Marcinak, így lassan elkezdett visszacsúszni a ranglistán.

A 84. helyig zuhant vissza

2020-ban a sportvilág - benne természetesen a profi tenisszel - már a pandémia jegyében telt (azért egy kiválóan sikerült Australian Open még belefért a nyíregyházi játékosnak), de amikor nyáron végre valahára újraindultak a versenyek, Marci elképesztő lendülettel kezdett teniszezni. Az ekkor már két magyar szakember, Jancsó Miklós és Nagy Zoltán által irányított felkészülés meghozta a gyümölcsét, és Marci elkezdett visszakapaszkodni a ranglistán.

 

A Belgium elleni Davis Kupa-meccsen a magyar válogatottba is visszatérő játékos kulcsszereplője volt a csapat bravúrjának, a Roland Garroson pedig elejtette pályafutása legnagyobb vadját: az első fordulóban a világranglista 5. helyén álló Daniil Medvegyevet győzte le. Az újrainduláskor egészen a 84. helyig visszacsúszó Fucsovics egymás után szállította a bravúrokat, és azóta alig akadt olyan hét, amikor nem javított aktuális helyezésén.

Az idei évet az 55. pozícióban kezdte, miután azonban pályafutása során másodszor is bejutott egy ATP-torna döntőjébe (ezúttal egy 500-asról beszélünk), már érezni lehetett, hogy hamarosan újra a szűk elit tagja lesz a MOL Csapat játékosa.

A legfrissebb világranglistán Fucsovics Marcit a 40. helyen találjuk, és a formáját elnézve messze van még az utazás vége. Egy korábbi interjúban azt mondta, célja, hogy a legjobb húsz közé kerüljön, ahol már szinte csak világsztárok vannak. Valami azt súgja, hamarosan elérhető közelségbe kerül ez a cél is.

MOL Sportágak
MOL Csapat