A MOL-csapattól várjuk a vb-érmeink nagy részét

2017. július 14. péntek 15:52

Az úszó világbajnokság rajtja előtt mindenkit az érdekel, hogy szerepelnek majd a magyar versenyzők, illetve talán nem vagyunk messze az igazságtól, ha leegyszerűsítjük a kérdést: hány aranyat szereznek a mieink?

Sós Csaba szövetségi kapitány nem tartja reálisnak, hogy a magyar úszók megdöntik a világbajnokságon elért rekordjukat, és túlszárnyallják az 1991-ben, Perth-ben elért öt aranyat. Ha valakinek, neki biztosan hihetünk, bár a szakember is hozzátette, bárcsak tévedne ebben.

Örömmel jelenthetjük, a MOL által támogatott sportolók azok közé tartoznak, akiktől feltétlenül érmet remélünk. Hosszú Katinka több számban is topfavorit, és Gyurta Dánieltől is joggal remélhetünk érmet, míg a férfi és a női vízilabda-válogatott is esélyes, hogy éremért játszhasson.

Hosszú Katinka: hat szám, négy arany?

A női úszósport kiemelkedő figurája ugyanabban a hat számban méretteti meg magát, mint Kazanyban. Hosszú 200 és 400 vegyesen topfavoritnak számít, és tavaly nyáron 100 háton is olimpiai bajnoki címet szerzett. Oroszországban azonban visszalépett ettől a számtól, mert az elődöntő túl közel volt a 200 vegyes futamához - ez most is így lesz, de egyelőre úgy néz ki, Hosszú Budapesten bevállalja.

 
200 pillangón az olimpián nem jutott döntőbe, Kazanyban pedig visszalépett, de januárban azt nyilatkozta, még bőven van benne ezen a számon, így bizakodva várja, csakúgy, mint a 200 gyorsot, ahol az úszásnem specialistái mellett megütközhet a jelenkor másik női úszófenoménjával, Katie Ledeckyvel.

A magyar klasszis, aki 400 vegyesen is óriási favorit, csak amiatt aggódhat, hogy szemben az olimpiával ezúttal az utolsó versenynapon rendezik a számot, és a pihentebb versenyzők megszorongathatják - még ha ez az időeredmények szerint nem is valószínű. Hosszú vélhetően szerepet kap váltóban is (a váltók összeállítása majd menet közben derül ki).

Mi újság, Gyurta Dani?

Gyurta Dániel már akkor is a mellúszás halhatatlanjai között szerepelne, ha el sem indulna a budapesti világbajnokságon. A magyar versenyző 15 évesen robbant be az élvonalba, majd elképesztő bravúrral 2009 és 2013 között veretlen tudott maradni 200 mellen úgy, hogy közben három világbajnokságon és két Európa-bajnokságon győzött. Londonban olimpiai bajnoki címet szerzett, és közben a rövidpályás versenyeken is begyűjtött minden aranyat.

Az utóbbi időszak azonban nem sikerült a legjobban a 28 éves klasszisnak. Ötvenes medencében a barcelonai vébé (2013) óta nem nyert, Kazanyban harmadik lett, majd miután a tavalyi Eb-t kihagyta, az olimpián a döntőbe sem jutott be, ami óriási csalódás volt tőle.

 
Nagy József irányítása alatt stílust váltott, és még bőven van benne egy sikeres vb-szereplés, ám a riói játékok óta keveset lehet tudni róla, így az ő szereplése teljesen megjósolhatatlan. Az nem kérdés, hogy képességei, ereje és tehetsége továbbra is megvan, joggal reménykedhetünk tehát egy Gyurta-éremben.

A pólósoktól bármi kitelik

Az aranygeneráció visszavonulása után is meghatározó szereplője maradt a nemzetközi mezőnynek a férfi pólóválogatott, amely 2013-ban világbajnoki címet szerzett. Benedek Tibor bombasztikus bemutatkozás óta azonban elkerülnek minket a zajos sikerek, olimpián és vébén nem sikerült érmet szereznünk, és Eb-n is csak ezüst és bronz jutott a mieinknek.

Rió után Benedek távozott, decemberben új kapitányunk lett Märcz Tamás személyében, aki szerint a vb-győzelem távolról sem lehetetlen, ugyanakkor nem is feltétlenül reális elvárás a mostani magyar csapattól. A kapitánnyal készült beszélgetésünket itt olvashatja:

Märcz: Megnyerhetjük, de nem vagyunk vb-favoritok

Néhány nap múlva kezdődik a vizes vb, ahol - természetesen - a közvélemény újra aranyérmet vár a férfi pólósoktól. Märcz Tamás szövetségi kapitány tisztában van az elvárásokkal, és úgy készül, hogy minden meccsen győzni akar, még ha nem is tartja a sorozat favoritjának a csapatát.

A női válogatottnak a kazanyi világbajnokság nem sikerült jól (kilencedik lett Bíró Attila csapata), ám tavaly Belgrádban Európa-bajnoki címet szereztek a lányok, és a riói olimpián is bejutottak a legjobb négy közé.

A magyar csapat győzelmi esélyei a kapitány szerint úgy írhatók le, hogy “Egyike vagyunk azoknak a csapatoknak, amelyek le tudják győzni az amerikaiakat.” Az Egyesült Államok csapata kiemelkedik a mezőnyből, de a magyar csapat a vb előtti felkészülési tornán alaposan meghajtotta a favoritot, amely csak két perccel a vége előtt tudta eldönteni a mérkőzést.

Természetesen Bíró Attilával is beszélgettünk egyet a felkészülési torna után.

Aki nem rutinos, az vagány a női pólóválogatottban

"Bánt, hogy elrontottuk a végét az amerikaiak ellen, meg akartuk verni őket, de azóta többször is visszanéztem a meccset, és azt kell mondjam, olyan hibákat követtünk el a hajrában, amiket nemhogy az olimpiai bajnok, de senki ellen nem engedhetünk meg magunknak" - értékelt a Molcsapat.hu-nak a szövetségi kapitány.

A magyar csapat a fenti versenyzőkön kívül is roppant erősnek tűnik, további érmeket várhatunk a riói olimpián is jól szereplő úszóinktól.

Pillangón biztosan lesz érmünk

Erős számaink lehetnek pillangóban Hosszú Katinkát leszámítva is, hiszen Cseh László 50-en és 100-on, Kenderesi Tamás pedig 200-on szerezhet érmet, akár aranyat is. A nemrégiben junior világcsúcsot úszó Milák Kristóf személyében pedig már a következő generáció kopogtat, igaz, ezen a számon most még nem indul a fiatal úszó.

 
Kapás Boglárka többször is összemérheti az erejét az amerikai Ledeckyvel, vélhetően leginkább 800-on és 1500-on lesz esélye az éremre, hiszen a hosszabb távokat jobban kedveli, mint a 400-at. Ott lesz Kapás mellett Késely Anna is, aki az ifjúsági Eb-n hat aranyérmet szerzett, ám ez a vébé még vélhetően nem róla fog szólni.

Verrasztó Dávid vegyesen Rómában egyéni csúcsot úszott, és Szilágyi Liliánától is várhatunk érmet 100 vagy 200 pillangón (inkább utóbbin azért), Rasovszki Kristóf pedig akár a vb első magyar émét szállíthatja, hiszen az 5 km-es nyíltvizi versenyt már szombaton megrendezik.

És persze a váltók

A férfi-női vegyesváltónk elég erős lehet, a Balogh-Gyurta-Szilágyi-Jakabos eredményét már csak azért is érdemes lesz figyelni, mert olimpiai szám lett. A 4x200-as női váltó akár Hosszú Katinka nélkül is elég erős lehet egy jó szerepléshez (Késely, Kapás, Verrasztó, Jakabos), a férfi vegyesváltó (Kozma, Cseh, Gyurta, Balog összeállításban) pedig a döntőre biztosan jó lesz.

Tippeljünk? Rendben.

Hosszú Katinkát 200 és 400 vegyesen sem győzi le senki, és a MOLcsapat.hu szerkesztősége pillangón is vár egy aranyérmet. Hogy ezt Cseh Laci hozza 100-on, vagy Kenderesi 200-on (vagy mindketten), azt nem mernénk megtippelni, ahogy Gyurta Daniról sem tudhatjuk, hogy bajnoki formában tér-e vissza a világbajnokságra.

Kapás Bogi 800 és 1500 gyorson hoz nekünk érmet, és úgy véljük, mindkét pólóválogatottunk felállhat majd a dobogóra a vébén.

Mi így kalkulálunk: 3 arany, 4 ezüst, 5 bronz.

 

 

MOL Sportágak
MOL Csapat