Gyurta Dani élete meghatározó versenyére készül

2017. július 14. péntek 14:21

Gyurta Dániel a legfényesebb érmei közé sorolná a budapesti világbajnokságon szerzett aranyat, de tudja, hogy borzasztó erős mellúszó mezőny jön össze a Duna Arénában. A magyar klasszis arra készül, hogy egyéni legjobbját nyújtsa Budapesten.

Gyurta Dániel az úszósport történetének egyik legjelentősebb mellúszója, a 28 éves magyar klasszis éremgyűjteményét olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki győzelmek egész sora teszi lélegzetelállítóvá. 

A 2016-os Európa-bajnokságot kihagyta, az olimpia pedig nem sikerült jól, de Gyurta bízik benne, hogy a budapesti világbajnokságon újra olyan formában láthatjuk, amivel például 2009 és 2013 között minden versenyt megnyert 200 méteren, amin elindult. 

Milyen formában érzi magát a felkészülés végén? Hogy sikerült a forma finomhangolása?

Még egy bő hetem van a versenyekig, de a kitűzött munkát elvégeztük. Azt tudom mondani, hogy én az elmúlt 8 hónapban 100%-ot beleadtam. Az edzőmmel, Nagy Józseffel jól megtaláltuk a közös hangot.

A  XXI. századi mellúszás meghatározó figurájaként milyen érzés lesz hazai pályán versenyezni?

Ez egy sportoló álma. Egy világbajnokságon hazai közönség előtt bevonulni a Duna Arénába biztosan életem egyik legmeghatározóbb élménye lesz.

Milyen eredménnyel lenne elégedett Budapesten? az aranyon kívül minden más csalódást jelentene?

Szeretném a legjobbamat megúszni. Ha ez sikerül, akkor nagyon boldog leszek.  Itt persze nem időeredményt kell úszni, hanem elsőnek lenni.

 

Kik  lesznek a legnagyobb ellenfelei Budapesten? Mennyire foglalkozik az ellenfelekkel a felkészülés közben?

Az élmezőny nagyon erős és sokan odaérhetnek. Egy úszó van, a japán Watanabe Ippei, aki 2:07-en belül úszott eddig a világon. De 2:07-es időt már legalább 6-8 úszó tudott a mostani mezőnyben. 2 hét múlva kiderül kinek sikerült a legjobban a formaidőzítés.

Pályafutása eredményei között hova helyezne egy budapesti vb-címet?

Az olimpiai arany mellett biztos, hogy egy budapesti VB cím csillogna a legfényesebben. De ne szaladjunk előre. Hosszú még az út odáig.

MOL Sportágak
MOL Csapat