Hosszú Katinka: Az országos bajnokság most nem fér bele

2018. március 24. szombat 16:12

Hosszú Katinka a MOL-csapatnak elmondta, hogy élte meg az elmúlt időszakot, tart-e Katie Ledeckytől, kivel készül a jövőben és indul-e az országos bajnokságon.

Vége a találgatásoknak a szakmai kérdéseket illetően, Hosszú Katinka a MOL-csapatnak árulta el közvetlen, illetve távlati terveit az idei szezonról, az edzője kilétéről, illetve az országos bajnokságról. “Az elmúlt hetekben több dolog tisztázódott az életemben, de azért még sok minden alakulóban van. Az biztos, hogy Shane-nel folytatjuk a közös munkát, és az is, hogy az idén mindenképpen változtatunk a felkészülési meneten. Ez ugye már most megtörtént az ismert okok miatt. Egyelőre még nem véglegesítettük a teljes évet, folyamatosan beszélgetünk arról, hogy mit és hogyan lenne a legjobb csinálni ebben a helyzetben.

Az úszóklasszis elmondta, úgy döntöttek, nem áll rajthoz az országos bajnokságon. “Átbeszéltük a versenyzési stratégiát is, és Shane-nel úgy gondoljuk, hogy az országos bajnokság most nem fér bele. Mivel még képlékeny az éves terv, egyelőre nem tudom megmondani, hogy mikor lesz az idei első versenyem. Nehéz időszak áll mögöttünk a magánéletünk miatt, de megpróbáljuk az adott helyzetből a legtöbbet kihozni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az idei év viszonylag üres esztendő az úszásban, hiszen az augusztusi Európa-bajnokság a fő esemény, no meg természetesen a budapesti Világkupa-verseny októberben” - tette hozzá Hosszú.

Nem lehet nem hazavinni a munkát

Arról is kérdeztük Hosszút, emberileg vagy szakmailag nehezebb a mostani helyzet, amiben egyszerűen lehetetlen szétválasztani a magánéletet a profi sporttól. “Különleges helyzet az enyém, mert bár válság előfordulhat más ember életében is, de általában csak egy területet szokott érinteni, vagy a magánéletet, vagy a szakmait, egyszerre a kettő elég ritkán fordul elő.”

“Nálam most ez történt, nem volt mibe kapaszkodnom. Jó lett volna, ha legalább az egyik terület menekülőt jelenthet, ha például ki tudom úszni magamból a problémákat, de addig, amíg az ember bizonytalan, és önmaga sem tudja, mit szeretne, nyilván nem akar mással edzeni” - magyarázta az úszóklasszis.

Már csak a nagy célok motiválják

Hosszú Katinka gyakorlatilag mindent megnyert már, és korábban a MOL-csapatnak adott interjújában is azt mondta, már inkább a motiváció megtalálása a feladat, nem a technikája csiszolása. Célok azonban továbbra is vannak, nem is akármilyenek.

Hosszú Katinka: A motiváció megtalálása jelenti a kihívást

Hosszú Katinka igencsak eredményes évet zárt le 2017-ben (nem is akárhogy), és bár az újév egyelőre nem a sportsikerekről szól, a bajnoknő büszke örömmel tekint vissza a mögöttünk hagyott évre, ami talán egész pályafutása legsikeresebbje volt. Mindenképpen az volt.

“Nekem Tokió azért nagy cél! Ráadásul imádok úszni, edzeni” - szögezte le a háromszoros olimpia bajnok. “Ugyanakkor itt ez az év, Eb-év, van már 13 Európa-bajnoki aranyam, mi legyen a cél, megszerezni a tizennegyediket? Ez azért, valljuk be, nem jelent olyan erős motivációt.”

“És akkor még nem is beszéltem arról, milyen brutálisan kemény munkát kell elvégezni ahhoz is, hogy meglegyen ez a tizennegyedik arany! Amire majd azt mondják, persze, ez Katinkánál elvárható, természetes, hogy első lett. Csak épp nem gondolnak bele, mennyit dolgoztam érte. Ettől függetlenül az Európa-bajnokság azért ott lebeg a szemem előtt.”

Az olimpiai ciklus felénél járunk, ilyenkor már az Európa-bajnokságokat is legtöbben az olimpiai felkészülés részének tekintik, már minden szem Tokióra szegeződik. Így van ezzel Hosszú Katinka is? “Én is! Négy év sok idő, de rövid is egyben. Nagyon oda kell figyelni, mert gyorsan telnek az évek. Félelmetes, hogy meg tud változni egy versenyző négy év alatt. Elég, ha belegondolok, én milyen voltam 2012-ben a londoni olimpián, és milyen 2016-ban Rióban. Ég és föld! Egyszóval nem tévesztem szem előtt a nagy célt, a tokiói olimpiát!

Fontos volt, hogy kifújja magát

Hosszú nem titkolja: nemhogy nem okozott gondot neki, hogy szokatlanul hosszú ideig nem versenyzett, de kifejezetten szüksége volt egy kis feltöltődésre. “Őszinte leszek, jól esett ez a pihenőidőszak… Az elmúlt öt évben nem volt egyetlen teljes hetem, ami pihenéssel telt volna. Nem mondom, hogy bármit másképp csináltam volna, de most, hogy leálltam egy időre, rájöttem, mennyire szükségem volt erre a pihenésre. Szerencse, hogy pont most történt, ami történt, egy Eb-évben.”

Persze attól, hogy a szokottnál jóval kevesebb versenyen vett részt, lényegében nem sok dolog változott, bár néhány új elem azért bekerült az edzésprogramba. “ Maga az edzésmunka nem változik attól, hogy éppen versenyzem vagy csak edzem. Nagyon hasonló, bár most ezen is próbálunk frissíteni, próbálunk újításokat belevinni és változtatni bizonyos dolgokon. Néha szükség van egy kis megújulásra, hogy az ember nagyobb kedvvel végezze a munkáját.”

Kéne már egy erős kihívó vegyesben

Ha nem is versenyzett, Hosszú természetesen figyelte az év elején rendezett versenyeket, és nemhogy nem töltötte el aggodalommal, amit látott, de egy kicsit hiányzik is neki, hogy felbukkanjon egy méltó vetélytárs.

“Természetesen követtem, figyeltem az eredményeket az idén is, de ez korábban sem befolyásolta az egyéni felkészülésemet. Én 2016 márciusában, az olimpia előtt már 4:29-et úsztam, most meg talán 4:37 az eddigi legjobb idő a világranglistán. Néha úgy érzem, semmi rendkívüli nem történik a vegyesúszásban, már-már várom, hogy valami legyen, ami számomra is motivációt adhat.”

Azért Katie Ledecky csak megdöntötte Hosszú Katinka 2012-es vegyes világcsúcsát 400 yardon, ami ugyan nem hivatalos táv, de talán figyelmeztető lehet, hogy az eddig gyorsúszó klasszisként ismert amerikai lány átkirándult a magyar úszókirálynő felségterületére. “400 yardon a 400 vegyes nagyon más műfaj! Ledecky nem jó mellúszó, de yardon eltűnik ez a hátrány. A mell lehúzás után már szinte jön is a következő forduló, így a mellúszás „gyengesége” nem mutatkozik meg annyira az úszónál. Egész más a kettő, össze sem lehet hasonlítani. Nem hiszem, hogy komoly tervei vannak vegyesen, más nemzetek úszóira jobban kell figyelnem” - mondta nyugodtan Hosszú.

Ritkábbak lesznek a posztok

Az úszóklasszis és stábja tudatosan, és igen eredményesen használta a közösségi médiát a rajongókkal való kapcsolattartásra, de a magánéletében beállt változások kommunikációs szinten is komoly kihívást jelentettek. Igaz, nem elsősorban nem a közösségi médiában.

“Nem a közösségi média volt bántó, onnan többnyire csak szeretet és biztatás érkezett felém. Inkább a média, amely folyamatosan hazugságokat állított családhoz közeli vagy éppen uszodai forrásra hivatkozva. A közösségi médiában mindig önmagamat adtam, teljes szívemből posztoltam, megosztottam az aktuális érzéseimet a követőimmel. Most eltűntem egy ideje, úgy érzem, nem lenne autentikus a dolog, mert időnként én magam sem tudom, hogy érzek. Ráadásul a média ráröppen ezekre a posztokra is, és mindenfélét belemagyaráz akár egyetlen mosolyba. Azt hiszem, amíg nem tisztázódik körülöttem minden, lényegesen ritkábban fogok posztolgatni.

MOL Sportágak
MOL Csapat