Káprázatos megnyitóval indult a budapesti vizes vb

2017. július 15. szombat 09:14

Rendkívül látványos megnyitóünnepséggel kezdődött meg péntek este hivatalosan Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, szinkronúszók és vízilabdázók 17. világbajnoksága. A helyszínen járt a MOL-csapat.

“Teljesen felesleges most már azon vitatkozni, megérte-e az országnak idehozni ezt az eseményt. Most már itt van, örüljünk neki, és élvezzük minden percét” - mondta a Duna pesti oldalán gyülekező tömegben Péter, aki kisfiával, a 8 éves Áronnal jött ki a megnyitóra.

A világbajnokság szervezését övező társadalmi vitáknak nyoma sem volt a szép számú tömegben, mindenki a nagy durranásra várt, amit hetek óta harangoznak be. A műsor végül nem is okozott csalódást, a helyszínen összegyűlt budapestiek egyhangúan úgy látták, káprázatos megnyitót rendezett a város.

Ez világszínvonalú volt!

“Én még soha nem voltam megnyitón, de azt hiszem, ez világszínvonalú volt. Elképesztően látványos volt, a helyén volt minden úgy technikailag, mint művészileg, és hiába volt hosszú, én egy percig sem untam” - mondta a 73 éves, hölgy, Katalin, aki csak azt fájlalta, hogy ilyen későn kezdődött a műsor. “Meg kellett várni, hogy sötét legyen” - tette hozzá férje, Zoli bácsi.

 
A megnyitóünnepség Eötvös Péter, Kossuth-díjas világhírű magyar zeneszerző, a Duna hangja című, 12 éves korában szerzett kórusművével kezdődött, amelyhez a világbajnokság alkalmából új szöveget írt Varró Dániel költő. A Lánchíd lábánál, a Duna pest felőli oldalán felállított óriásszínpadon a Cantemus gyermekkórus működött közre.

Ezt követően a víz és a kultúra találkozásának magyarországi történetét mutatták be, az időutazás Aquincumnál kezdődött, majd a honfoglalás, a reneszánsz Buda, Mátyás király, s a huszárok korszakának fontosabb emlékeivel folytatódott. Kodály Zoltán Háry János című dalműve következett 160 táncos közreműködésével, majd Liszt Ferencről is megemlékeztek, akinek egyik kedvelt alkotóhelye a Duna-part volt.

Bemutatták a versenyszámokat és a helyszíneket

A kulturális-történelmi blokkot követően a sport került előtérbe, előbb az első magyar olimpiai aranyérem tulajdonosát, az úszólegendát, Hajós Alfrédot méltatták, majd a vizes sportok legsikeresebb magyar képviselőinek tiszteletére felcsendült a Himnusz.

Ezt követően a helyszíneket, majd a vb-n szereplő vizes sportágakat mutatták be. Felvonultatták a világbajnokságon résztvevő országok lobogóit, a sort a házigazda Magyarország nemzeti zászlaja zárta, amelyet Varga Dénes, az olimpiai és világbajnok vízilabdázó vitt fel a színpadra.

 
Tarlós István főpolgármester Budapest nevében köszöntötte a világbajnokság versenyzőit, szervezőit és nézőit. Felidézte a férfi vízilabda-válogatottal három olimpiai aranyérmet nyert Kemény Dénes szövetségi kapitány szavait: "teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint ahogy gondoljuk magunkról".

Mától több mint két hétig a világörökségi rangra emelt budai vár, a Gellérthegy, a Parlament, a Lánchíd látképe előtt, többek között a gyönyörű Margitszigeten versenyeznek a világ legjobbjai. Budapest nemcsak rendezője, valódi házigazdája lesz a világbajnokságnak" - ígérte a főpolgármester, majd zárta beszédét: "Azt kívánom minden sportolónak, hogy a következő napokban Budapesten valósítsa meg álmait, amiért évek óta keményen dolgozik. Izgalmas küzdelmeket és emlékezetes napokat kívánok mindenkinek, Isten hozta önöket Budapesten!"

 
"Rendkívüli öröm számunkra, hogy itt lehetünk Budapest gyönyörű városában. Nem választhattunk volna jobb helyszínt ennek az ünnepnek" - mondta Julio C. Maglione, a FINA elnöke. Hozzátette, a Duna központi szerepet tölt be a versenyben, amely tökéletesen visszaigazolja mottójukat: "a víz a mi világunk".

Készen állunk arra, hogy csodálatos fesztivál részesei legyünk az előttünk álló bő két hétben. 180-nál több ország 2000 sportolója kápráztatja el a világot a következő napokban. Ismét megmutatják a hat vizes sportág nagyszerűségét ezreknek itt a helyszínen, Budapesten, és millióknak a tv-k előtt világszerte. Ez a sport szépsége, és a vizes sportágak büszkék, hogy változatosságukkal gyönyörködtethetnek.

A beszédek után a sportolók és a bírók eskütétele következett. A magyar csapatból a műugró Fazekas-Gondos Flóra és Kormos Villő, a szinkronúszó Kiss Szofi és Schwarcz Anett, a vízilabdázó Manhercz Krisztián és Takács Orsolya jelenlétében két fiatal úszó, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, illetve a tízszeres junior Európa-bajnok Késely Ajna mondta a szöveget, míg a bírók és tisztviselők nevében Bodrogi Viktor, az úszódöntők indítóbírója beszélt.

A magyarországi csúcsesemény egyik különlegességeként, az olimpia mintájára első ízben, a vb jelképe is feltűnt, egy vizes szimbólum, amelyet minden idők egyik legjobb női úszója, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina indította útjára. A Fontanának nevezett jelkép mostantól minden hasonló vizes világversenyen helyet kap majd.

 
Az esemény zárásaként felcsendült a világbajnokság szurkolói dala Radics Gigi és Takács Nikolas előadásában, majd CeeLo Green háromszoros Grammy-díjas amerikai énekes adta elő előbb a Bright lights bigger city, majd a Crazy című számát. A megnyitóünnepséget színpompás tűzijáték zárta.
 
"Kint voltunk tavaly augusztus 20-án is a Duna-parton, de nekem ez jobban tetszett. Rövidebb volt, de valahogy látványosabb" - mondta a kilencéves Gergő két ásítás között. Megkérdeztük, kimennek-e szüleivel a versenyekre is. "Ha jó idő lesz, már holnap délelőtt a Városligetben leszünk, egy pólómeccsre is ki akarunk menni, de Gergőt leginkább a Batthyány téri torony foglalkoztatja" - mondta a kisfiú édesapja. 
 
Érdekli, milyen esélyekkel várják a vébét a magyar sportolók? Olvassa el elemzésünket a témában. 
 

A MOL-csapattól várjuk a vb-érmeink nagy részét

Sós Csaba szövetségi kapitány nem tartja reálisnak, hogy a magyar úszók megdöntik a világbajnokságon elért rekordjukat, és túlszárnyallják az 1991-ben, Perth-ben elért öt aranyat. Ha valakinek, neki biztosan hihetünk, bár a szakember is hozzátette, bárcsak tévedne ebben. Örömmel jelenthetjük, a MOL által támogatott sportolók azok közé tartoznak, akiktől feltétlenül érmet remélünk.

 
MOL Sportágak
MOL Csapat