2020-ra megunta az ezüstöt, aranyra váltott Szilágyi Áron

2020. március 10. kedd 10:30

A tavalyi év számtalan ezüstérme után - pont az olimpiai évében - idén Szilágyi Áron három világkupából kettőt megnyert egyéniben, és csapatban is kvalifikálta magát.

“Ahogy Varsó után is mondtam, egy márciusi világkupa-győzelem semmire nem predesztinál” - hűtötte le a MOL Csapat ujjongó szerkesztőjét Szilágyi Áron, amikor az olaszországi, németországi luxemburgi kardvívó világkupa után megkerestük kétszeres olimpiai bajnokunkat.

Két hét, két világkupasiker: Szilágyi Áron megállíthatatlan

A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi - aki két hete, Varsóban győzött - a 64-es főtáblán 15-9-re verte az olasz Leonardo Dreossit, 15-13-ra az orosz Konsztantyin Lohanovot, 15-8-ra a kínai Hszü Jing-minget, 15-6-ra az olasz Luca Curatolit, majd az elődöntőben 15-9-re az orosz Venjamin Resetnyikov, végül az aranyért 15-12-re a dél-koreai Gu Bon Gilt.

Áron természetesen boldog, hogy két héten belül két világkupán is maga mögé tudta utasítani a mezőnyt, ráadásul - ahogy azt Varsó előtt is megfogalmazta - teljesült az a vágya is, hogy több elitvívóval is csörtézhetett.

“Szerencsére most is összefutottam a világranglista élmezőnyének krémjével, ami akkor is hasznos lett volna, ha végül nem nyerem meg a versenyt, hiszen ebben az időszakban az ellenfelek feltérképezése zajlik. A legjobb olasszal, Curatolival most is megküzdöttem, ahogy Gu Bongillel is, viszont nagyon örültem, hogy összekerültünk az orosz Resetnyikovval, mert tavaly kétszer is legyőzött, úgyhogy jöttem neki eggyel” - mondta mosolyogva Áron.

Mr. Érinthetetlen

Hogy a kétszeres olimpiai bajnok élvezte a vívást, az tiszta sor, az ellenfelek azonban biztosan nem, hiszen Áron a döntőig megállíthatatlanul vívott. A negyeddöntőben az olaszok legjobbját, Curatolit 15-6-ra, az egyéni világbajnok Resetnyikovot 15-9-re verte, a döntő előtt igazából csak a főtábla első fordulójában izzadt meg. “Egy nagyon kellemetlen stílusú, magas orosz sráccal vívtam, a végén feljött rám, de rutinból megoldottam’” - mondta Lohanov 15-13-as legyőzéséről Áron.

 
“Nem meglepő módon azért a döntő volt a legszorosabb asszóm. Volt 12-12 is, és előtte komoly hátrányt kellett eltüntetnem Gu ellen. A korai szenzációsan jó vívó, és most nagyon dolgozik benne a bizonyítási vágy, mert egy nehéz időszakból jön ki éppen."Számolni kell vele, ez nem is kérdés, hiszen az elődöntőben honfitársát, a világranglistát vezető Oh Szangukot verte meg.”

És ha már Oh: az utóbbi hetekben a koreai világbajnok az egyetlen igazán számottevő vívó, akivel nem ütközött meg Áron, a világranglista élmezőnyének többi tagját már felmérhette éles körülmények között. “Nem rajtam múlt a dolog Varsóban sem, és Luxemburgban sem” - mondta széles mosollyal Áron

Nem korai a csúcsforma?

Amellett, hogy örülünk Szilágyi Áron nagyszerű formájának, és annak, hogy a tavalyi ezüstév után pont az olimpiai évében váltott színt az érmeket illetően, felmerül a kérdés, hogy nem túl korai-e a kétszeres olimpiai bajnok csúcsformája. Vagy csak arról van szó, hogy a többiek még keresgélik magukat?

 
“Én tényleg jó formában vagyok, de nem mondanám, hogy a többiek annyira gyatra formát mutatnának. Talán egy kicsit a tűz hiányzik néhány vívóból, legalábbis ezt éreztem Oh Szangukon, illetve a német Max Hartungon. Még nem teszik oda magukat annyira, de a mezőny nagy része azért más tészta, hiszen ezek a versenyek sokaknak még a kvótaszerzés miatt nagyon fontosak.”

“Most jön a neheze számomra, hiszen míg eddig az ellenfelek feltérképezése volt a legfontosabb, most a saját vívásom kielemzése következik, mert borítékolható, hogy a nagy ellenfeleim is éppen ezt teszik."Nem adhatom meg nekik azt az előnyt, hogy szemet hunyok a saját hibáim felett, sőt fontos fegyver lenne a kezemben, ha kijavítanám azokat a hibákat, amikre számítanak tőlem.”

 
Áron elmondta, a koronavírus miatt létrejött helyzet mindenkit megzavarhatott, hiszen az eredetileg Észak-Olaszországba tervezett versenyt előbb Németországba, majd onnan Luxembrugba költöztetett a FIE, de a MOL Csapat klasszisa ebben is a kihívást kereste.

“Tokióban minden arról szól majd, ki hogy viseli a külső körülményeket, ezért én most is úgy tekintettem a kellemetlenségekre, mint egy külső körülményre, amit le kell küzdeni."Úgy láttam, ez sokaknak nehezen ment, és hát voltak is hiányosságok a rendezésben, de szeretném megemelni a kalapomat a luxemburgi rendezők előtt, mert alig néhány napjuk volt összehozni egy olyan rendezvényt, amilyet még soha nem rendeztek.”

Csapatban most ennyi is elég volt

A vasárnapi csapatverseny egy negyedik helyet hozott a világranglista második helyén álló magyar csapatnak, amely ezzel biztosította helyét Tokióban (valamint azt is, hogy három magyar vívó indulhasson el egyéniben is).

“Az elődöntőben kikaptunk az olaszoktól, ami most nem olyan nagy gond, viszont elnézve a ranglistát, nagyon könnyen előfordulhat, hogy Tokióban velük vívunk az elődöntőben, ha mindkét csapat sikerrel veszi a negyeddöntőt. Ez amúgy nem lenne meglepetés, a legutóbbi három világbajnokságon, köztük a budapestin is így volt” - mosolygott Áron.

 
“Az egy kicsit fáj, hogy kikaptunk a németektől a bronzmérkőzésen, de sajnos addigra teljesen elkészültem az erőmmel. Végigvívtam a szombatot, és vasárnap is rengeteget voltam páston, egyszerűen elfogytam a végére teljesen."A többiek jól vívtak, ha én is a megszokott szinten közelében teljesítek, gond nélkül összejött volna a győzelem. Nagy csalódás persze nem ér minket, hiszen már a negyedik hellyel is bebiztosítottuk az olimpiai csapatkvalifikációt.”

Áronékat te is megünnepelhetnéd, hiszen Budapesten zárul a kvalifikációs világkupa-idény, de - ahogy múlt héten a párbajtőrözők esetében is - a Ludovika Aréna vélhetően bezárja kapuit az érdeklődők előtt.

MOL Sportágak
MOL Csapat