Csak Szilágy Áron bírja az egyeduralkodó tempóját

2021. március 16. kedd 10:09

Ahogy az egész mezőny, úgy Szilágyi Áron is (majdnem) ott folytatta, ahol egy éve abbahagyta. Felébredt a kardvívó elit, amelynek még mindig Áron az egyik királya!

Hosszú, bő egyéves álmából ébredt fel Budapesten a vívótársadalom, és a Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvívó világkupa nemcsak a szurkolók, hanem Szilágyi Áron kívánalmainak megfelelően is alakult. Egyéniben Áron egészen a döntőig menetelt, és csupán egyetlen tuson múlt a győzelme, csapatban pedig bronzérem, és a világranglistát vezető koreai válogatott legyőzése került a dicsőségfalra.

Eközben a hölgyek is megtették a magukét, a kardcsapat (benne egykori és jelenlegi MOL Alapítvány-támogatottakkal) kijutott az olimpiára, Márton Anna pedig megnyerte az egyéni versenyt. Áronnak, aki a Vasas szakosztályelnökeként is figyelte a lányokat, külön öröm volt Katona Reni remeklése, aki egyéniben nyolcaddöntős volt, és a csapatnak is fontos szereplője lett. De vissza a férfi mezőny két utolsó világkupáját megnyerő kardvívó legendához.

A legfőbb cél teljesült

A verseny előtt a kétszeres olimpiai bajnok klasszis azt mondta, a legfontosabb célja az lesz, hogy feltérképezze az ellenfeleket, illetve a zsűrizést. Legnagyobb meglepetésére semmi meglepő dolog nem történt, mindenki nagyjából ott folytatta, ahol bő egy évvel ezelőtt abbahagyta. Majdnem Áron is.

“Egyetlen tuson múlt, hogy sikerült zsinórban a harmadik világkupán is nyernem” - mondta a világranglistát vezető Oh Szanguk ellen 15-14-re elveszített fináléról. “Összességében elégedett vagyok a versennyel, mert abszolút sikerült feltérképezni a mezőnyt, sokat voltam páston, és mindenféle asszókat kellett vívnom: volt küzdelmes, harcos, kellett hátrányból küzdenem, és megint összecsaphattam a világranglista éllovasával is.”

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

“Olyan volt az egész, mint hibernálták volna egy évre a kardvívó mezőnyt. Semmi újdonság nem volt, ugyanazok az arcok voltak nemcsak az éremcsatákban, hanem már a legjobb nyolc között is. Ha valamit mégis ki kell emelnem, azt mondom, feltűnő volt kvótáért küzdő román Teodosiu nagyszerű vívása, valamint a juniorok közül előlépő fiatal olasz, Neri, aki nem kisebb bravúrt mutatott be, mint Szatmári Andris legyőzése.”

“Annak természetesen nagyon örülök, hogy a döntőig verekedtem magam, és sok jó visszajelzést kaptam a vívásomról a verseny alatt. "Továbbra is ott vagyok a legjobbak között, és a sikerek további önbizalmat adnak, amire egyrészt nagy szükségem lesz, másrészt amiatt is boldog vagyok, hogy a kényszerszünet előtti versenyekről magammal tudtam hozni a győzelmekből fakadó önbizalmat Budapestre” jelentette ki Áron.

Oh Szanguk, a nemezis

A budapesti világbajnokság egyéni győztese, a koreai Oh egészen kivételes vívó. Nem túlzás azt állítani, hogy abszolút kiemelkedik a mezőnyből, Áron korábban azt mondta róla, hogy ha egy laboratóriumban összeraknák a tökéletes kardvívót, pont úgy nézni ki, mint a koreai srác.

“Magas, nagyon erős és borzasztó gyors. Emellett olyan önbizalma van, amit nagyon nehéz megingatni. Ha tempót tud fogni, már nehéz ellene bármit tenni, de azért az utóbbi versenyeken már értem el sikereket ellene” - mondta Áron, aki az utolsó teljes szezonban, Madridban legyőzte a koreait.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

A két klasszis a budapesti világbajnokság csapatversenyének döntőjében is farkasszemet nézett, akkor Áron óriási hátrányt dolgozott le Oh-val szemben, és az aranyérem küszöbére vívta a mieinket. A végén, 44-44-es állásnál azonban a koreai vitte be a győztes tust, ahogy a budapesti világkupa egyéni versenyében is, 14-14-nél.

“Van egymáshoz köze a két tusnak” - mondta mosolyogva Áron. “A világbajnokságon a támadásom rövidre sikerült, és át tudta venni a kezdeményezést, ezért most arra koncentráltam, hogy ne legyek rövid. Viszont így meg túl hosszút léptem, és Oh azonnal közbeakciózott. Sajnos itt is, ott is nagyon jól gondolkodott, és mindkétszer győzelem lett a jutalma.”

A csapatversenyben legyőzték Koreát

Áronék már páholyból, a tokiói kvótával a zsebükben várhatták a csapatversenyt, amely ugyan nem zárult aranyéremmel, de így is van minek örülni. Az elődöntőben az oroszoktól kikapó csapat a bronzmeccsen legyőzte a világranglistát toronymagasan vezető koreaiakat, akik a németek ellen buktak el a másik ágon.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

“Valahogy a németek vívása jobban fekszik a koreaiak ellen, bevállalósak, nagyon agresszívek voltak. Mivel láttuk, hogy mivel érik el a sikereket, mi is kicsit ebbe az irányba mozdultunk el, és végül le is győztük őket. Nyilván más egy vb-döntő, vagy egy olimpiai csata, mint egy világkupa bronzérkőzése, de két szempontból is nagyon jó, hogy megvertük őket.”

“Először is azért, mert ha már nem lesz több verseny az olimpiáig, akkor ott adott esetben úgy találkozhatunk velük, hogy az utolsó találkozásunkra mi emlékezhetünk jobb szájízzel. Másodszor pedig azért, mert ezúttal kiderült, hogy nagyon jól hasznosítottuk az ellenük vívott asszók tapasztalatait.”

“Én például több olyan tust is tudtam vágni Oh-nak, amikre kifejezetten készültem, és nem követtem el ellene azokat a hibákat, amik korábban előfordultak. Persze nem bánnám, ha még lennének versenyek, ahol összecsaphatnánk velük, de a naptár egyelőre rendkívül bizonytalan. Csak az a biztos, ami már megtörtént.”

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

“Vannak tervek további világkupa-versenyek megrendezésére, és pletykálnak egy Európa-bajnokságról is, de egyelőre senki nem tud semmi biztosat. Mi sem tehetünk mást, mint készülünk tovább, és ha lehetőségünk lesz újra pástra lépni, akkor a legjobbunkat tudjuk adni."Ez Budapesten sikerült, engem például annyira feltöltött a verseny, hogy két napja csak mosolygok” - zárta a gondolatait Áron.

MOL Sportágak
MOL Csapat