Mosolygósan, de nem könnyen nyerte az ob-t Szilágyi Áron

2021. december 20. hétfő 12:40

Két irtózatosan nehéz asszón is át kellett verekednia magát Szilágyi Áronnak, hogy nyolcadik egyéni országos bajnoki címét is megszerezze, de megoldotta a feladatot.

Szilágyi Áron előre szólt, hogy rozsdás lesz az országos bajnokságon, hiszen nem előzte meg komoly felkészülés az ob-t, mégis megnyerte a versenyt. Az ember azt gondolná, ez ujjgyakorlat a háromszoros olimpiai bajnoknak, ám ez komoly tévedés: Áronnak óriásit kellett harcolnia a győzelemért, mert a magyar mezőny minden, csak nem gyenge.

“A magyar vívósportnak, ezen belül a kardvívásnak olyan hagyományai vannak, hogy minden országos győzelem nagyszerű eredménynek számít” - mondta Áron, aki a 2017-es egyéni világbajnokkal is megküzdött, és a mezőnyben ott voltak az olimpiai bronz, vb-ezüstérmes, Eb-győztes magyar kardcsapat tagjai is.

Két iszonyatosan durva asszó

Áront két csörtében is meglegyintette a kiesés szele, de mindkétszer bizonyította, hogy ha technikailag és fizikálisan nincs is csúcsformában, fejben úgy tudja magát összeszedni, ahogy senki más.

“Abban biztos voltam, hogy ha Szatmári Andrissal összekerülünk, abból nagyon kemény és parázs csata lesz, és így is lett. "Őszintén bevallom, nem számítottam rá, hogy fel tudom venni vele a versenyt, de nagy örömmel tapasztaltam, hogy lelkesedéssel, rutinnal és persze sok-sok adrenalinnal ki tudtam egyenlíteni a hátrányomat” - mondta mosolyogva Áron, akinek többször is 3-4 tusos hátrányból kellett visszajönnie, sőt Szatyinak “meccslabdája is volt 14-13-nál, mégis az olimpiai bajnok győzött.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

Ha Áron azt hitte, a nehezén túl van, tévedett. Az elődöntőben Péch Miklóssal szemben szinte behozhatatlan hátrányba került, az MTK kardvívója már 9-3-ra is vezetett, amikor Áron kiszabadította a szellemet a palackból.

“Rossz taktikával kezdtem az asszót, egészen másféle előkészítésre, más felfogásra lett volna szükség, és nagyon későn váltottam."Szerencsére a váltás után már tudtam dominálni, zsinórban tíz tust adtam, és sikerült megnyernem az asszót” - mondta Áron, aki a döntőben kicsit nyugodtabban vívhatott, és 15-11-re legyőzte Iliász Nikolaszt.

Szép évet zárt a bajnok

Szilágyi Áron tehát országos bajnoki címmel zárta az évet, és csapatban is felállhatott a dobogóra (a Vasassal elveszítették a finálét az MTK-val szemben, de Áron szakosztályelnöki minőségében is rendkívül elégedett lehetett az ob-val), így elmondható, hogy idén nem is volt olyan verseny, ahol egyéniben nem vívott döntőt. A budapesti világkupán ezüst, a tokiói olimpián arany, majd az ob-n is aranyérem jutott a világklasszisnak.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

“Nagyon komoly tanulsága volt az országos bajnokságnak, hogy mosolyogva is meg lehet nyerni. Eddig azt gondoltam, a precíz, minden részletre külön is 100 százalékosan koncentráló felkészülés az egyetlen mód, ám ezúttal egy nagyon rövid felkészüléssel, lazán, mosolyogva is jól sikerült a verseny” - magyarázta Áron.

“Azt persze hozzá kell tenni, hogy senkin nem éreztem a csúcsformát, a mezőny nagy része - velem együtt - már a 2022-es esztendőt tartja szem előtt."Mindenesetre nagyon örülök, hogy ilyen szép sikerrel zártam ezt az egyébként is nagyszerű évet” - tette hozzá a háromszoros olimpiai bajnok. 

MOL Sportágak
MOL Csapat