Szilágyi Áron: Át kell gondolnunk, jó úton járunk-e

2017. december 04. hétfő 20:47

Elkísértük a győri Világkupára kardvívó olimpiai bajnokunkat, aki csapatban bronzérmet szerzett, egyéniben azonban újra nem érezte a ritmust.

Szilágyi Áron nincs élete formájában. Kardvívó olimpiai bajnokunk múlt hétvégén, az országos bajnokságon ugyan a döntőbe verekedte magát, ám sem az algíri, sem a győri Világkupa verseny nem úgy sikerült, ahogy magától elvárta.

“Nincs válaszom nekem sem. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam hozni magam” - mondta néhány perccel a kiesése után Szilágyi Áron az Audi Arénában. “Ha tudnám, miért nem megy a vívás, nem lenne semmi gond, de fogalmam sincs. Le kell ülnünk, és át kell gondolnunk, jó úton járunk-e” - tette hozzá a Vasas klasszisa, aki a dél-koreai Hvangtól kapott ki meglehetősen simán.

A koreai nem tartozik a közvetlen elithez, mégis villámgyorsan 5-0-s előnybe került a 16 közé jutásért zajló asszóban. Szilágyi innen még vissza tudott kapaszkodni, de a döntő pillanatokban mindig a koreai koncentrált jobban, és 14-8-ra elhúzott. A magyar klasszis zsinórban elért három tus után 15-11-re maradt alul.

 
“Kellemetlen stílusú a koreai, de nem mondanám erős vívónak, és ma sem vívott igazán jól, ám sajnos hajlamos vagyok olyan gyenge formát mutatni, amivel a legismeretlenebb vívóktól is képes vagyok kikapni. Ma pont ez történt.”

Szilágyi egy fordulót ment a 64-es főtáblán, az amerikai Losst győzte le 15-10-re, de már az első asszónál sem érezte a ritmust. “Álmomból felkelve is meg kellene vernem, ebből lett egy szenvedős győzelem. Valahogy legyőztem, de nem vívtam jól” - mondta önkritikusan a kétszeres olimpiai bajnok.

Csak egy jó verseny kellene

Az országos bajnoksággal sem az volt a baja Szilágyinak, hogy kikapott a döntőben Szatmári Andrástól (“Óriási formában vív, és ő az aktuális egyéni világbajnok, azt gondolom, ez belefér” - mondta klubtársáról), Budapesten is inkább a vívóteljesítményével volt elégedetlen. “Nem tudom fáradtságra fogni sem. Keresem a választ, és nagyon bízom benne, hogy hamar megtalálom, hiszen még van egy Világkupa-verseny idén” - utalt a december 15-én kezdődő cancuni (Mexikó) versenyre, ahol egyéni női versenyt is rendeznek a MOL-csapat két tagjával, Pusztai Lizával és Márton Annával a mezőnyben.

Vérre menő csörtéket vív a két magyar kardklasszis

"Egy kicsit edzésnapnak fogtuk fel a mai versenynapot, még nyújtottam is egyet utána" - mondta Szilágyi Áron a MOL-csapatnak, miután a selejtezőkkel pénteken elkezdődtek az országos bajnokság küzdelmei. "Jól esett a vívás, jót mozogtunk, de a lényeg holnap következik."

“A mostani formámat elnézve nem mondanám, hogy kifejezetten várom a cancuni versenyt, pedig lehet, hogy csak arra lenne szükségem, hogy végre elkapjam a fonalat, jól vívjak, és meg is ítéljék a tusaimat. A vb óta ez a két dolog egyszerre még nem történt meg” - tette hozzá egy mosoly kíséretében.

Bronzot ért a megmaradt pengeéhség

Ekkor bő félórával voltunk a kiesés után, de a páston még kifejezetten ingerültnek tűnő vívó már higgadtan értékelt, nyugodtan elemezte a hibáit, és ugyanolyan készségesen állt meg a nézőkkel közös selfie-ket készíteni a folyosón, mintha győzött volna. “Általában 12-16 óránk van csalódottnak lenni, mert ennyi idő van hátra a csapatversenyig. Új verseny kezdődik, és optimista is vagyok, mert jellemző rám, hogy amikor gyengébben megy egyéniben, akkor csapatban nagyobb erőket tudok mozgósítani. És még bőven maradt bennem pengeéhség”

A vasárnapi csapatversenyben bronzérmet szerzett a magyar csapat, és nagyon közel volt a döntő is a nagy rivális olaszokkal szemben (43-45). A bronzmeccsen viszont az oroszokat sikerült legyőzni, a bravúros sikernek köszönhetően összejött az érem, amivel már Decsi András, a kardozók vezetőedzője is elégedett volt. De szóvá tette a zsűrik teljesítményét is.

 
Szilágyi még az algíri Világkupa után mondta el, hogy nem jó irányba indult el a bíráskodás a kardvívásban. Elmondta, hiányzik az átgondolt, közös álláspont bizonyos kérdésekben, azaz túlságosan sok függ a zsűritől.

“Ezen a versenyen is sokat tévednek” - szögezte le Szilágyi, aki kétszer is challenge-et kért a koreai ellen, és mindkétszer igaza lett: egyszer ő kapta meg a találatot, egyszer pedig érvénytelenítették a koreaiét.

Szilágyinak azonban esze ágában nincs a bírókra fogni a vereséget. “Ahogy elnézem a versenyt, a jobb vívók azért olyan teljesítményt mutatnak, hogy nem kell a zsűrivel foglalkozniuk. Szerencsére köztük van [Szatmári] Andris is, aki magabiztosan vív ma is” - tette hozzá az olimpiai bajnok klubtársáról, aki végül az egyéni verseny 5. helyén végzett.

MOL Sportágak
MOL Csapat