Szilágyi Áron: Budapesten majd nekünk szurkolnak így!

2019. június 27. csütörtök 09:34

Az egyéni nem sikerült igazán jól, csapatban viszont hajszálon múlt a címvédés a vívó Eb-n, ahol remek hangulatban kellett volna legyőzni a németeket. Interjú.

A vívó Európa-bajnokság hajszál híján elhozta a. férfi kardcsapat címvédését, ám a döntőben végül a németek nyerték az öldöklő küzdelmet, és Szilágyi Áron egyéniben sem tudott az érmes helyek közelébe férkőzni, miután a nyolcaddöntőben kikapott honfitársától, Szatmári Andrástól. Áron a düsseldorfi torna előtt elmondta, szeretne jól vívni, érmeket nyerni, de a legfontosabb célja természetesen nem az Eb, hanem a néhány héttel később kezdődő budapesti vébé. 

Hajszálon múlt Szilágyi Áronék címvédése az Eb-n

A magyarok második kiemeltként a negyeddöntőben kezdtek szombaton a 12 válogatottat felvonultató mezőnyben, és magabiztosan, 45-28-ra verték a briteket. Az elődöntőben is nagyszerűen és eredményesen vívtak, a románokat 45-40-re legyőzve jutottak a döntőbe, amelyet a bronzmérkőzés előtt rendeztek. Magyar szempontból ez is jól indult, az első három asszó után 15-6 volt az állás, de később a közönség támogatás mellett a németek fordítottak.

“Olyan nagyon nem pontoznám fel ezt az Eb-t - mondta Áron a MOL Csapatnak, amikor megkértük, egy tízes skálán értékelje az Európa-bajnokságot. - Nem tudtuk megvédeni a címünket a csapattal, és egyéniben sem szereztem érmet, úgyhogy egy ötösnél jobbat nem adhatok rá”

Nincs kiemelés = kusza ágak 

“Szerettem volna érmet szerezni egyéniben, de sajnos Szatmári Andris megállított a nyolcaddöntőben. Andris remekül vívott az asszó elején, 8-3-nál fordultunk, és bár innen még feljöttem 14-14-re, az utolsó tust egykori klubtársam adta. Több volt benne, sajnálom, hogy csak eddig tartott a menetelés” - mondta tényszerűen Áron. 

 
“Azt tudni kell, hogy mivel nincs kiemelés, a sorsolás szeszélyének vannak kitéve a versenyzők, hiszen kialakulhatnak olyan kusza ágak, hogy van, aki surranópályán mehet akár az elődöntőig is, míg másokra már a 32 között nagy csaták várnak. Én például egy olimpiai bajnokkal [Aldo Montano - a szerk.] kezdtem, aztán a 16 között jött 2017 egyéni világbajnoka [ez volna Szatmári Andris], ennél talán nem is kell ennél tovább ecsetelnem, én milyen ágra kerültem.” 

Áron már a verseny előtt sem tagadta, hogy elsősorban a csapatra koncentrál, hiszen a ranglista, illetve az olimpiai kvalifikáció szempontjából is fontos volt a magyar válogatottnak az Európa-bajnokság, arról nem is beszélve, hogy címvédőként érkezett Düsseldorfba a karcsapat. 

“Egyéniben nehéz ágra kerültem, a csapat azonban jó sorsolást kapott, ráadásul volt egy kis szerencsénk is, hiszen az elődöntőben az oroszokat, a döntőben az olaszokat vártuk, ezek után a döntőért a románokkal csatáztunk, a finálét pedig a németekkel vívtuk.” 

“Nagyon jól kezdtünk, pedig kint volt a csarnokban 2500 igencsak aktív német szurkoló. Engem nem zavart, hogy ellenem drukkolnak, sőt nagyon szeretem, ha sok néző van, és parázs a hangulat, de azért vannak hátrányai is. Hogy csak egyet mondjak, a zsűrire is hatással tudnak lenni a szurkolók” - tette hozzá Áron. 

A nagy hátrányból zárkózás hatása 

A magyar csapat frenetikus vívással kezdte a németek elleni csapatdöntőt, A mieink már kilenc tussal is vezettek, amikor az összecsapás felénél valahogy megérezte a vérszagot a német csapat, és előbb visszakapaszkodott a döntőbe, majd átvette a vezetést is. Ebben az időszakban annyira nem ment a fiúknak, hogy az utolsó emberünk, Szilágyi Áron szinte reménytelen, 40-34-es hátrányban vette át a stafétát. Kevés hiányzott a csodához. 

 
Fotó: Hunfencing
 
“Amellett, hogy szeretnék Wagnerrel vívni, az is segített, hogy igazából nem volt vesztenivalóm ebben az asszóban. Hat tus volt a hátrány, nyilván senki nem szólt volna egy rossz szót sem, ha kikapunk, így nyomás nélkül, higgadtan álltam fel a pástra. Jöttek a tusok sorban, és kezdett fogyni a németek előnye, egészen addig, míg 43-43-nál utolértem Wagnert.” 

“Mentálisan ez egy döntő pont volt, hiszen innentől már szó sem volt arról, hogy csak a német vívón van nyomás. Itt már én is ugyanabban a pszichés helyzetben voltam, amiben korábban ő, és ez akaratlanul is megtörte egy kicsit a vívásomat. "A következő tust elrontottam, egy rosszul indított támadásomba bele tudott vágni, az utolsónál pedig szúrtunk egy együttest, amit végül a zsűri odaadott nekik, és ezzel nyertek is.” 

 
Fotó: Hunfencing
 
Áron egyből jelezte, nem akar a bíráskodással foglalkozni, mert nem ez a fontos. “Hasznos tapasztalatokat gyűjtöttünk, és ahelyett, hogy a zsűrivel foglalkoznánk, inkább azt a tanulságot kell levonni, hogy hogyan kell, illetve hogyan nem szabad vívni, amikor tetemes előnnyel vezetünk.”

“A bíráskodásnak van egy olyan szubjektív oldala, amivel nincs mit tenni, a szakmai értékelések szerint együttes találat volt az utolsó tus, de amikor a zsűri elment, hogy megnézze, már biztos voltam benne, hogy oda fogják adni a németeknek."Ez is a hazai pálya előnye, és az egészet annyival zárnám le, hogy üzenem a németeknek, szeretettel várjuk őket a budapesti világbajnokságon, ahol reményeink szerint minket fog támogatni a hasonlóan lelkes szurkolótábor” - mondta nevetve Áron. 

Minket is elkapott az izgalom 

Egy vívó Eb hosszú és fáradtságos verseny, ahol minden vívó igyekszik csak saját magára koncentrálni, de azért Áronéknak is volt idejük megnézni a többi magyar vívót is. 

“A női kardozókat figyelemmel kísértük, és nagyon örültem, hogy újra bizonyították, ott van a helyük Tokióban. Három csapatunk is érmet szerzett, a két kardcsapat mellett a párbajtőrözők is nagyszerű teljesítményt nyújtottak. Bennük bármikor ott van az érem lehetősége, ez nem is kérdés.”

A MOL Alapítvány ifjú párbajtőrözője a legjobb magyar lett

A junior éveit most záró Andrásfi Tibor - köszönhetően elsősorban a budapesti GP-n szerzett bronzérmének - az Európa-bajnokság egyéni versenyében, negyedik magyarként, rajthoz állhatott, és ha már ott volt, a legjobb magyarként a 7. helyen végzett a düsseldorfi vívó Eb-n - írja a vívószövetség.

“Az különösen nagy öröm, hogy mindhárom csapat, amelynek jó esélye van az olimpiai kvótára, érmet szerzett az Európa-bajnokságon, és a többieknek sem szálltak el a reményeik. Pozitívan kell értékelnünk az Eb-t, hiszen négy érmet szereztünk, míg Novi Sadból csak eggyel jöttünk haza - igaz, az egy arany volt” - mondta Áron a kardcsapat Eb-győzelmét kiemelve. 

A MOL Csapat világklasszis vívója elmondta, az Eb után egy hétre elfelejtik a vívást, hogy aztán óriási elánnal vessék bele magukat a vb-felkészülésbe. “Együtt vagyunk Ausztriában, de csak kiegészítő tevékenységeket végzünk: bringázunk, túrázunk, teniszezünk, és igyekszünk feltölteni az akkumulátorokat. Egyelőre nem gondolunk a vívásra, de tudjuk, hogy a következő hetekben semmi más nem számít majd, csak a budapesti vébé” - tette hozzá Áron. 

MOL Sportágak
MOL Csapat