Szilágyi Áron: Csapkodnak bennem a hullámok Tokió miatt

2020. március 25. szerda 10:11

Kétszeres olimpiai bajnok kardvívónk hiába kezdte óriási formában az évet, nem lesz idén nyáron olimpia. Szilágyi Áron higgadt, de szomorú a döntés miatt, ha meg is érti.

Miután Ausztrália, de még mielőtt az Egyesült Államok olimpiai bizottsága bejelentette, hogy akkor sem utaznak el a sportolói a tokiói olimpiára, ha végül megrendezik a játékokat, egy egyéni sportoló kezdett partizánakcióba: a német kardvívó klasszis, Max Hartung jelentette be, hogy bojkottálja a játékokat. Azóta már tudjuk, hogy a NOB és a japán kormány úgy döntött, egy évvel elhalasztják a játékokat.

Eldőlt: nem lesznek idén olimpiai játékok Tokióban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök telefonos válságtanácskozásán döntés született a nyári tokiói olimpiai és paralimpiai játékok elhalasztásáról - írja a japán hírügynökség. Idézik Sindzót, aki azt mondta, egyéves halasztást javasolt, amivel Thomas Bach, a NOB elnöke "száz százalékig egyetértett."

“Kadettkorunk óta ismerjük egymást, szinte baráti a viszony közöttünk” - mondta a német vívóról Szilágyi Áron, aki számos döntőt vívott az évek során Hartunggal. “Respektálom a véleményét, és természetesen én magam is azt gondolom, hogy az egészség és a biztonság a legfontosabb ezekben az időkben, ugyanakkor ebben az esetben nem tudom támogatni Maxot.”

Csak a közös fellépés számít!

A MOL Csapat világklasszisa elmondta, biztos benne, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, valamint a tokiói szervezők is a legbiztonságosabb megoldást keresik, ezért helyteleníti az egyéni akciókat.

“Mindenféle egyéni akció csak gyengíti a közös fellépést. Nem azt mondom, hogy a német vívónak nincs igaza, csak azt, hogy nem egyénenként kell döntéseket hozni, hanem közösen kell megfogalmazni a törekvéseket, amik mögé felsorakozik mindenki. "A sportvilágnak, de tovább megyek, az egész világnak összefogásra van most szüksége, nem partizánakciókra.”

 
“Az olyan helyzetekben, mint a mostani, mindenkinek egy irányba kell húznia. Sportolóként, olimpiai bajnokként tisztában vagyok a felelősségemmel. Tudom, hogy most nekünk is ugyanúgy be kell állnunk a sorba, és tennünk a dolgunkat. Nemcsak azért, mert a vírus nem válogat, hanem azért is, mert mi talán jobban tudunk hatni az emberekre. Most jó tanácsot kell adni, jó példát kell mutatni, ez az egyetlen dolgunk” - mondta a feleségével önkéntes karanténban kuksoló világklasszis.

Ez van, ehhez kell alkalmazkodni

Max Hartung fellépésénél azért vélhetően többet nyomott a latban, hogy egyre több nemzeti olimpiai szövetség jelezte, nem kíván részt venni a tokiói olimpián, amennyiben azt az előre eltervezett időpontban rendezik. A MOL Csapat kétszeres olimpiai bajnoka úgy volt vele, a legjobbra számított, de a legrosszabbra készült.

“A jelenlegi helyzetet elnézve tényleg valószínűtlen volt, hogy július 24-én nyitóünnepséget rendezzenek Tokióban, de én azért nem számoltam el minden reményemmel. Annyira kiszámíthatatlan volt a helyzet, hogy a sok rossz hír között akármikor előbukkanhatott volna egy jó is, aminek köszönhetően lassan visszaállhatna az élet a megszokott kerékvágásba. De végül nem így lett.”

 
“Nem tehetünk mást, elfogadjuk a döntést, és megpróbálunk így tervezni. Nagy terveket azonban nehéz úgy szőni, hogy még pontos dátumot sem tudunk. Thomas Bach azt mondta, csaknem egy évvel halasztják el a játékokat, azaz ebben benne van a tavaszi olimpia is."Amíg nincs tiszta kép, addig viszont a Nemzetközi Vívószövetség sem tud mit tenni sem az idénről elmaradt versenyekkel, sem a jövő évi versenynaptárral.”

“Fontos kérdések bőven vannak, és nem is csak az olimpiával kapcsolatban. MI lesz például a minszki Eb-vel? Hogy alakítják ki a kvalifikációt, és mi lesz az idei szezonban már letudott versenyek eredményeivel? Egyelőre több a kérdés, mint a válasz” - mondta Áron.

Belül verdesnek a hullámok

A MOL Csapat klasszisa frenetikus formában kezdte meg az olimpiai évet, számára tehát különösen bosszantó lehet, hogy talán nem lesz kifutása a szépen felépített felkészülési időszaknak.

 
“Az az egy vigasztal, hogy a vírus kitörése előtti utolsó két világkupát én nyertem, szóval amit még lehetett, azt behúztam” - mondta nevetve Áron a lengyel, illetve a luxemburgi versenyekről. “Borzasztó nehéz a fotelből nézni, hogy a fejünk fölött hoznak minket is húsba vágóan érintő kérdésekben döntéseket, de ahogy mondtam, nincs ráhatásunk a dolgokra, el kell fogadni, hogy most nem a sport a legfontosabb.”

Szilágyi Áron nem pánikol. A hangja ugyanolyan nyugodt, mint néhány hete, amikor legutóbbi világkupa-győzelméről beszélgettünk. Józanul, intelligensen közelíti meg a problémát, pedig a szezon eddig eltelt része alapján talán az egész kardvívó mezőnyből ő a legnagyobb vesztese a halasztásnak.

“Belül azért verdesnek a hullámok, elhiheted. Csalódott vagyok, és persze szomorú is, de nem szabad összeomlanunk, sőt most kell igazán erősnek lennünk."Amikor a világon rengeteg ember szenved, sőt sokan halnak meg, tudnunk kell nekünk is, mik az igazán fontos dolgok. Most az, hogy leküzdjük a koronavírust, nem az, hogy az olimpia miatt aggódjunk” - szögezte le a kétszeres olimpiai bajnok.

MOL Sportágak
MOL Csapat