Szilágyi Áron feltérképezi a kényszerszünet utáni mezőnyt

2021. március 11. csütörtök 09:41

A MOL Csapat klasszis kardvívójának nem kell a kvóta miatt aggódnia, ezért egészen más célokkal vág neki a (számára) szombaton kezdődő budapesti világkupának.

Kezdődik a szinte egy teljes éven át tétlenségre kárhoztatott vívótársadalom első világkupaversenye a pandémia első hulláma óta, a helyszín Budapest, ahol a Gerevich-Kovács-Kárpáti világkupa-verseny sok kardvívónak (köztük a magyar női csapatnak) is döntő lesz az olimpiai kvalifikáció szempontjából.

Ez nem vonatkozik sem a férfi kardcsapatra, sem Szilágyi Áronra, hiszen mindkettőjük olimpiai szereplése holtbiztos, így a MOL Csapat kétszeres olimpiai bajnoka is más célokkal vág neki a hosszú idő után megrendezett első világkupának.

“A legfontosabb feladat az ellenfelek, illetve a zsűrizés feltérképezése. "Eltelt egy év úgy, hogy nem találkoztunk az ellenfelekkel, és biztos vagyok benne, hogy az elképesztően erős mezőny minden tagja úgy érkezik Budapestre, hogy hasonló gondolatokat forgat a fejében. Kíváncsian várjuk, kivel mi történt a pandémia alatt” - mondta a MOL Csapatnak Áron.

Nem sima pengeéhség, hanem penge farkaséhség

Korábbi beszélgetéseink során Áron többször használta a pengeéhség kifejezést, amivel a hosszú és monoton felkészülési időszak végét, az első versenyek közeledtét jelezte. Most, hogy egy éven át csak edzhettek a vívók, a pengeéhség alaposan felerősödött.

 
Fotó: Strongaa Fb
 

“Az ember azért edz, hogy a versenyeken jól vívjon, most viszont olyan hosszú idő telt el az utolsó világkupa óta, hogy a komplett vívótársadalom szinte remeg, hogy újra pástra léphessen."Elég csak annyit mondanom, hogy 213 nevezés érkezett a Gerevich-Kovács-Kárpáti versenyre, aki él és mozog, az itt van. Igaz, sokaknak még az olimpiai kvóta miatt is fontos a viadal, de ha nem így lenne, akkor is itt lenne a kardvívás krémje, ebben biztos vagyok.”

“Nem meglepő módon a világranglista első huszonnégy helyezettje hiánytalanul felsorakozik a rajtnál, és biztos vagyok benne, hogy minden elit vívót ugyanaz a két cél vezérel. Először is újra vívni akarunk, le akarjuk mérni, hol tartunk a tokiói felkészülésben, és ehhez a többi versenyzőhöz kell mérnünk magunkat. Másrészt kíváncsiak vagyunk, ki készül valami újdonsággal, és persze hogy milyen szellemben működik a zsűri.”

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

“Nyilván az sem mellékes a tokiói kiemelést szem előtt tartva, hogy áll a világranglista. Én jelen pillanatban az ötödik vagyok, és Budapesten nincsenek megvédendő pontjaim, így csak nyerhetek. Szerencsére a csapattal is jól állunk, a toronymagasan vezető koreaiak mögött a második-harmadik helyekért bokszolunk az olaszokkal, akikkel évek óta váltakozó kimenetelű csatákat vívunk.”

A cél mindig a dobogó

Talán az összes sportolónk közül Szilágyi Áronnak jött a legrosszabbkor az olimpiai elmaradása, hiszen a MOL Csapat klasszisa elsöprő lendülettel, bombaformában kezdte meg a 2020-as évet, az első három világkupából kettőt megnyert. A pandémia miatt Áron is kíváncsian várja, képes lesz-e hasonlóan domináns teljesítményre az elitmezőnyben.

“Hiába vagyok saját magam szerint bombaformában, ha az ellenfél meglep valamivel, amire nem számítottam. "Ezért van az, hogy bár a Gerevich-Kovács-Kárpáti világkupán is komoly céljaim vannak mind egyéniben, mind a csapattal, a legfontosabb feladatom, hogy nyitott szemmel járjak, és figyeljem az ellenfeleket.”

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

“Pont azért szeretnék minél messzebbre jutni a versenyen, hogy minél több asszót vívhassak azokkal a versenyzőkkel, akik közül vélhetően Tokióban is összefutok majd egy-kettővel” - mondta Áron, majd hozzátette, minden versenyre úgy készül, hogy éremért akar vívni, és ez ezúttal sincs másként.

Eltűnt az inverz-playoffszakáll

Áron az utóbbi időben megfordította az NHL-ben ismert szakállszabályt, és a fontos versenyek előtt vált meg trendi arcszőrzetétől. Ez nem babona volt a kétszeres olimpiai bajnok részéről, korábban azt mondta, egyszerűen a fontos versenyeket megtisztelte azzal, hogy megborotválkozott. Ahogy néztük a videóit, úgy tűnik, Áron bozontos napjainak vége.

 
Fotó: Szilágyi Áron/Facebook
 

“Rámfért, hogy fiatalodjak néhány évet, mert a szakállal egy évtizeddel idősebbnek tűntem” - mondta nevetve a kardvívó legenda. “Nincs a dolog mögött igazából semmi, egyszerűen úgy döntöttem, hogy elengedem a szakállt. Jól érzem magam a bőrömben, őszintén szólva semmiféle jelentőséget nem tulajdonítok annak, hogy néz ki az arcom a vívómaszk mögött” - tette hozzá vidáman Áron.

MOL Sportágak
MOL Csapat