Szilágyi Áron lekaszabolta a kardvívó élmezőnyt Varsóban

2020. február 25. kedd 12:02

A MOL Csapat világklasszisa a világranglista élmezőnyével pengézett a varsói világkupán, és annak is örült volna, ha nem győzi le őket. De így azért jobban örül.

Szilágyi Áron alaposan kivágta a rezet Varsóban, a MOL Csapat kétszeres olimpiai bajnok kardvívó klasszisa minden szembejövőt lekaszabolt a lengyel világkupa-versenyen, és tánclépésben foglalta el a dobogó legfelső fokát. Áron tavaly ezüstévet tartott (Vb, Eb, világkupák, egyéni és csapatversenyek), de úgy néz ki, az olimpia évére színt váltott, hiszen a második idei világkupát megnyerte.

Szilágyi Áron frenetikus vívással világkupa-győztes!

Szinte hozzáérni sem tudtak a MOL Csapat kétszeres olimpiai bajnokához Varsóban, Szilágyi Áron a negyeddöntőben izzadt meg egyedül, végül simán nyerte meg a versenyt. A MOL Csapat kétszeres olimpiai bajnoka a főtáblán 15-8-ra verte a kanadai Shaul Gordont, 15-10-re a japán Tokunan Kentát, majd egy jóval erősebb ellenfélen, a csapatban olimpiai, illetve az elmúlt három évben sorozatban világbajnok dél-koreai Gu Bon Gilen is túljutott 15-13-mal.

“Csaknem két éve, Szöulban nyertem utoljára egyéni aranyat, úgyhogy már rám fért a siker. Szerencsére jól is ment a vívás, és az önbizalmam is úgy jött meg, ahogy a vívásom letisztult a verseny során” - mondta a MOL Csapatnak Áron.

Átszakadt a gát a világklasszis ellen

A kétszeres olimpiai bajnok két könnyűnek tűnő asszóval kezdett Varsóban, de a kanadai Gordon és a japán Tokunan elleni csörtékben nem igazán érezte a ritmust. “Küzdöttem, kicsit talán görcsöltem is, mert nagyon akartam jól vívni, de nem ment jól. Annyiból jó volt, hogy már ebben a két asszóban is mindent bele kellett adnom.”

 
Fotó: Hunfencing
 
A nyolcaddöntőben aztán már nem volt kecmec, jött a rutinos koreai világklasszis, Gu Bongil, akivel kadétkoruk óta nyüstölik egymást Szilágyi Áronnal. A fonal azonban nem akart meglenni, a koreai 8-3-as vezetésével fordultak a felek.

“Azt mondtam magamnak, én itt ma nem fogok kikapni. Lépésről lépésre, tusról tusra közelítettem a koreait, és amikor végre sikerült utolérnem, hirtelen szárnyalni kezdtem. Innentől kezdve egészen más feelingje volt az egész versenynek” - mondta Áron a 15-13-ra megnyert csörtéről, ami meghozta a flow-t is a kétszeres olimpiai bajnoknak.

Szükség is volt rá, hogy Áron felkapaszkodjon a hullámra, hiszen a nyolcaddöntőtől kezdve a kardvívó mezőny krémjével találkozott, sorrendben a világranglista 2., 3. és 4. helyezettjével vívott, akik kis túlzással megvágni sem nagyon tudták a MOL Csapat szárnyakat kapott világklasszisát.

 
Fotó: Hunfencing
 
“Max Hartung ellen sikerült gyorsan 3-4 tusos előnybe kerülnöm, amit végig meg is tudtam tartani, majd következett az olasz Curatoli, aki ellen szintén nagyon jól ment. Sima asszó volt, illetve lett volna, hiszen 8-1-re is vezettem, aztán 10-3-nál az olasz egy kitörés után meghúzódott, és visszalépett a folytatástól” - mondta Áron, aki sportszerűségből is jelesre vizsgázott, hiszen nem kellett volna elfogadnia Curatoli visszalépését, ragaszkodhatott volna a folytatáshoz, hogy alaposan megtördelje az olasz önbizalmát. “Ez afféle gentlemen’s agreement volt” - mondta mosolyogva Áron.

A döntőben egy nagy mumus, az amerikai Eli Dershwitz következett, aki egy szinte egyedülálló statisztikát tudhat magáénak a vívómezőnyben: pozitív a mérlege Szilágyi Áron ellen. “Sőt, azt hiszem, még soha nem vertem meg világkupán” - vetette közbe Áron nevetve. “Most azonban sima asszót vívtunk, végig tudtam dominálni, nagyon jól megéreztem Derswitz vívását. Ez egyike azoknak a győzelmeknek, aminek már a tokiói olimpiai fényében is nagyon tudok örülni.”

A feladat teljesítve

Áron a verseny előtt elmondta, mindig fontos az eredmény, de Varsóba azzal a céllal utazik, hogy feltérképezze a mezőnyt és a zsűrizés esetleges változásait, valamint hogy saját magát felmérje az elittel szemben.

Szilágyi Áronnak két fontos célja van a varsói világkupán

Kicsattan az erőtől Szilágyi Áron, a MOL Csapat kardvívó világklasszisa kőkemény időszakon van túl, és már alig várja, hogy újra pástra lépjen, és ott mutassa meg, milyen eredményes volt az elmúlt néhány hét. "Egy igencsak hosszú áthidaló időszakon vagyunk túl, hiszen január elején Montrealban vívtunk, azóta viszont csak edzettünk, nem is keveset.

“Ahogy én feltérképezem az ellenfeleket, úgy nyilván ők is engem. Ezt a győzelmemet biztosan sokat fogják videózni, hiszen a győzelem mindig reflektorfénybe helyezi a vívót, aki a legtöbb időt töltötte a páston. De ez egy ilyen biznisz: amennyi információt én megkapok az ellenfelekről, ugyanannyit ők is megkapnak rólam.”

“Ennek ellenére nagyon örülök, hogy így alakult a verseny, és most nem arra gondolok, hogy megnyertem. Furcsán hangozhat, de akkor is boldog lennék, ha nem nyertem volna meg, de vívhattam volna ezekkel a vívókkal, hiszen ez volt a legfontosabb cél. "Persze azért nem vagyok szomorú, hogy le is győztem őket” - tette hozzá nevetve Áron.

Felejthető csapatverseny

A vasárnapi csapatverseny ezúttal nem sikerült igazán jól, csak a hatodik helyen zárt a világranglista második helyén posztoló magyar válogatott, ám erre azért bőven volt mentségük. Először is nem volt a csapatban 2017 egyéni világbajnoka (és 2019 döntőse) Szatmári Andris, Decsi Tomi pedig vírusos fertőzéssel küzdött az egész hétvégén.

 
Fotó: Hunfencing
 
“Kicsit szedett-vedett volt a csapatunk, és a motivációnk sem volt olyan erős, hiszen szinte biztos, hogy megvan a tokiói kvótánk. A negyeddöntőben az életükért küzdő franciákkal találkoztunk, nekik nagyon kellett a jó szereplés, hiszen még nincs kvótájuk, és sajnos le is győztek minket. Egyébként meg is nyerték a versenyt.”

A mieink a helyosztón legyőzték az oroszokat, ám aztán - némi meglepetésre - az 5. helyért kikaptak Irántól. “Nem volt egy vérmes csata, hiszen nem éremért ment a verseny. Volt az irániaknál egy fiatal újonc, aki nagyon lelkes volt, és kiválóan vívott, ő nyerte meg nekik a meccset”- tette hozzá Áron, aki azért nincs elkenődve az eredmény miatt.

A következő világkupa-forduló Áron egyik kedvenc versenye, a padovai lenne, de a koronavírus miatt a versenyt törölték, illetve előfordulhat, hogy a Porecben zajló ifjúsági és kadét Eb helyszínére teszik át, de előfordulhat az is, hogy a Baden-Würthembergben található Tauberbischofscheinba kerül a verseny. “Ez azoknak komoly gond, akik még a kvótáért harcolnak, nekem csak azért probléma, mert nagyon kedvelem a padovai versenyt. De a vírus komoly dolog, nem szabad félvállról venni a helyzetet.”

MOL Sportágak
MOL Csapat