Szilágyi Áron parádés vívással Vk-ezüstérmes Budapesten

2021. március 13. szombat 20:06

Szilágyi Áron ezüstérmet nyert a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti kard világkupa férfi egyéni versenyében. A hölgyeknél a MOL Alapítvány egykori támogatottja, Márton Anna győzött.

A kétszeres olimpiai bajnok a Nagy Kristóf elleni magabiztos győzelemmel kezdte a szombati főtáblás küzdelmeket, majd simán verte a 2016-os Európa-bajnok német Benedikt Wagnert, azután a dél-koreai Kim Kje Hvanon és a román Iulian Teodosiun is túljutott.

A fináléért a grúz Szandro Bazadzéval kellett megvívnia. Az asszó elején az ellenfél találataira mindig érkezett a válasz, 3-3 után viszont Szilágyi teljes mértékben átvette az irányítást, jól választotta meg a távolságot és nagyon pontosan támadott, így sorozatban öt találatot vitt be. Az egyperces pihenő után folytatta remeklését és 12-3-ra elhúzott. A teljesen elbizonytalanodó, máskor jól küzdő Bazadze csak szépíteni tudott, a 15-6-os végeredmény hűen tükrözte a látottakat.

A döntőben Szilágyi ellenfele a csapatban háromszoros, egyéniben egyszeres világbajnok Oh Szang Uk volt. A magas, hosszú karú dél-koreaival látványos, szép akciókat hozó asszót vívott Szilágyi. A mérkőzés eleje neki sikerült jobban, 8-5-ös vezetésénél következett a szünet, utána viszont harcmodort váltott az ázsiai kardozó és sorozatban öt tust adott. A magas színvonalú és kiélezett párharcot 14-14-es állásnál a magyar vívó támadásánál Oh jó ütemű közbevágása döntötte el.

Áronék felmérték, hol tartanak

A 206 fős mezőnyben 17 hazai kardozó indult a zárt kapus viadalon, közülük nyolc vívhatott a főtáblán. A 2017-ben világbajnok Szatmári András, valamint Iliász Nikolász, Galgóczy Tamás és Péch Miklós nyert egy asszót, Gémesi Csanád, Decsi Tamás és Nagy Kristóf az első mérkőzésén kikapott.

Mivel a járvány miatt egy év kimaradt a versenyzésből, a mostani világkupán az volt a legfontosabb, hogy felmérjük, hol tartunk, és az az edzésprogram, amit a válogatottak számára összeállítottunk, hogy működik - mondta az MTI-nek Decsi András, a férfi kardozók kapitánya.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

"Minden versenyzőnk vívásában láttam jó momentumokat, pozitív élményt jelentett számomra az egyéni verseny" - folytatta, majd már az ezüstérmes Szilágyi Áron edzőjeként tette hozzá, hogy a kétszeres olimpiai bajnok nagyszerű döntőt vívott dél-koreai ellenfelével.

Egy tussal kikapni sohasem kellemes érzés, de most még belefért a vereség, a legfontosabb verseny az olimpia lesz- szögezte le.

Eredmények:
a 64 között: Szilágyi Áron-Nagy Kristóf 15-8
a 32 között: Szilágyi-Benedikt Wagner (német) 15-6
a 16 között: Szilágyi-Kim Kje Hvan (dél-koreai) 15-11
negyeddöntő: Szilágyi-Teodosiu 15-14
elődöntő: Szilágyi-Bazadze 15-6
döntő: Oh-Szilágyi 15-14

A hölgyeknél tarolt a MOL Alapítvány

A MOL Alapítvány egykori támogatottja, Márton Anna arany-, a korábban szintén az alapítvány által támogatott Pusztai Liza pedig bronzérmet nyert a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti kard világkupa női versenyében. Nagyon kellett a lelkemnek ez a győzelem több okból is. Egyrészt rég nyertem világkupaversenyt, és ez nagyon kellemes érzés. Másrészt pedig nagy megerősítés ez számomra, hogy a térdemmel a jó gyógymódot választottuk, és teljes értékű a vívásom" - nyilatkozott a magyar szövetség honlapjának Márton Anna, aki nem egészen három hónappal térdszalagszakadása után nyert nagyon erős vk-versenyt. "Tényleg nagyon örülök, de már most a holnapi csapatverseny jár a fejemben. Aztán, ha a lányokkal sikerül kiharcolni a tokiói kvótát, akkor felhőtlen lesz a boldogságom."

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

A két magyar összecsapását a tapasztaltabb, a hónap végén 26 éves Márton irányította, a szünetig szoros maradt az asszó, az egyperces pihenő után viszont fokozatosan nőtt a különbség, ami a végére hattusos lett. Márton határozottabb és pontosabb volt az egyéni Eb-bronzzal rendelkező, 19 éves Pusztainál.

Vasárnap férfi és női csapatversenyt rendeznek a BOK Csarnokban. A magyar férfiválogatott már kivívta az olimpiai részvétel jogát, így egyéniben is pástra léphet majd a japán fővárosban három férfi kardozó. A nők számára viszont komoly tétje van a budapesti versenynek: jelenleg kijutást érő helyen állnak a magyarok, de az ukránokat maguk mögött kell tartaniuk a tokiói részvételért. A budapesti vk - amely egy év szünet után az első megméretés a nemzetközi mezőny számára - a fegyvernem utolsó olimpiai kvalifikációs világkupaversenye.

MOL Sportágak
MOL Csapat