Szilágyi Áronnak másfél évig tart a 2020-as esztendő

2020. december 23. szerda 11:41

2020 igazi aranyév volt a kardvívó világklasszis számára, aki megvédte címét az országos bajnokságon is, így nincs más dolga, mint 2021-es is ennek az évnek a részének tekinteni.

Szilágyi Áron talán a legnagyobb vesztese annak, hogy a pandémia tönkretette a 2020-as versenyszezont. Kétszeres olimpiai bajnok kardvívó klasszisunk kirobbanó formában kezdte az évet, egymás után nyerte a világkupákat, ami igencsak jó előjel volt az olimpiára, de a vírushelyzet miatt végül nem kaphatta meg az esélyt arra, hogy zsinórban harmadszor nyerje meg a legnagyobb presztízsű vívóérmet.

“Nem úgy készültünk, hogy az országos bajnokság lesz az év főversenye” - mondta a MOL Csapatnak nevetve Áron, aki az országos bajnokságon egyéniben és csapatban is megvédte bajnoki címét. “Viszont így, hogy az lett, úgy láttam, minden vívó nagyon alaposan felkészült a versenyre, ami nagyszerű asszókat, színvonalas csörtéket hozott.”

Szatyi ellen biztos, hogy a legjobb kell

A világ legjobb vívóinak általában csak amolyan felhozóverseny az országos bajnokság, Magyarországon azonban szinte borítékolható, hogy egy kétszeres olimpiai bajnok és egy egyéni világbajnok vívja a döntőt, ami alaposan megemeli az esemény preszízsét. Idén sem volt ez másként, Szilágyi Áron és Szatmári András csapott össze a döntőben.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

“Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy nem csak a döntőből állt az ob. Nagyon kemény asszót vívtam csapattársammal, Gémesi Csanáddal, sőt Péch Miki ellen hátrányból kellett fordítanom. Azt láttam, hogy a többi vívó is nagyon alaposan felkészült erre a versenyre, és ez meg is látszott az ob színvonalán.”

“A döntő színvonalas csörtét hozott, Szatyi nagyon jól felépítette magát technikailag és taktikailag is, a legjobbamat kellett adnom, hogy le tudjam győzni. "Mindig örülök, amikor összekerülünk, mert a magyar kardvívás erejét mutatja, hogy két nemzetközi élmezőnyben szereplő kardvívónk van. Nagy csatát vívtunk, amiből ezúttal én kerültem ki győztesen” - foglalta össze a 15-12-re megnyert döntőt Áron.

A MOL Csapat klasszisa az ob után minden minőségében elégedett lehetett, amellett, hogy egyéniben aranyérmet szerzett, csapatban is megvédte címét, utóbbi pedig azért is fontos, mert Áron szeptember óta a Vasas vívószakosztályának elnöke.

2020 másfél évig tart

Áron 2019-es éve is hozott nagyszerű teljesítményeket, remek versenyeket és nagy sikereket, de inkább ezüstös, mint aranyos volt az év. 2020-ra - amikor azt hittük, olimpiát rendeznek - aztán minden megváltozott, a kardvívó klasszis kirobbanó formában kezdte az évet, és az első három világkupából kettőt is megnyert egyéniben. Aztán jött a pandémia, és leállt a vívóélet.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

“Nem azzal foglalkozom, hogy a kétségkívül ígéretesen induló év ilyen kurta véget ért, hiszen mindenkit ugyanúgy sújtanak ezek a problémák. Azzal már nem megyek semmire, ha sajnálom magam, úgyhogy úgy döntöttünk, kicsit átdolgozzuk a naptárt, és úgy tekintünk 2020-ra, mintha másfél évig, egészen 2021 augusztusáig tartana.”

“Így alakítottuk ki a felkészülésemet is. Egy olimpiai évet mindig megnyom az ember, hát most nekem egy másfél évig tartó évem van, amit meg fogok nyomni. Nagyon remélem, hogy sikerül folytatni a jó sorozatot, és továbbra is tudom majd gyűjtögetni az aranyakat, de előbb álljon vissza az élet a rendes kerékvágásba” - tette hozzá Áron.

A két ünnep között jelentkező sorozatunkból azt is megtudhatják olvasóink, Szilágyi Áron számára melyik volt ennek a zaklatott évnek a legszebb pillanata. Hamarosan jelentkezünk!

MOL Sportágak
MOL Csapat