Szilágyi: Nálam ösztönös reakció, hogy rákapcsolok

2017. június 30. péntek 13:23

Szilágyi Áront nem véletlenül tartják sokan a mentálisan legfelkészültebb magyar sportolónak: kardvívó olimpiai bajnokunk született versenyzőtípus, a fajta klasszis, akit felpörget, és nem agyonnyom a tét. Tud örülni az Eb-ezüstnek, de előre nem írta volna alá, néhány hét múlva pedig az utolsó hiányzó egyéni aranyért áll rajthoz a lipcsei világbajnokságon.

„Nincs sok idő az Európa-bajnokság és a világbajnokság között, szinte futásból érkeznek a versenyzők a lipcsei vébére is. Szerintem a vívók versenynaptára jól van felépítve, nincs gondunk azzal, hogy ilyen közel van egymáshoz az év két legfontosabb versenye” – kezdte a Vasas SC kardvívója, akit háromhetes intenzív felkészülése közben értünk utol.

 
Riói bajnokunk a júniusi Európa-bajnokságon csapatban bronz-, egyéniben ezüstérmet szerzett, de nem csalódott egyik miatt sem. „Én tudok örülni adott esetben egy bronznak is, hiszen tudom, milyen hihetetlenül kiegyensúlyozott a mezőny. Természetesen van, és kell is, hogy legyen egy kis hiányérzet, de ez is csak arra sarkall, hogy még jobb legyek a páston.”

„Egyébként jól ment a vívás az Eb-n, és úgy érzem, jó formában érkezem majd meg Lipcsébe is. A fizikai munkát már javarészt elvégeztük, komplett az akciókészlet, amivel a világbajnokságra készülünk, már csak a finomhangolás zajlik”

– tette hozzá Szilágyi.

Az egyetlen érem, ami még hiányzik a vitrinből, az egyéni világbajnoki arany, de nem ezzel a gondolattal kezdi majd meg a versenyt az olimpiai-, és Európa-bajnok kardvívónk. A világbajnoki győzelem amúgy is megvolt már: még 2007-ben, Szentpéterváron nyert a magyar kardcsapat tagjaként. „Azt nem állítom, hogy az egyéni vb-aranyon kívül minden más csalódás lenne, de kétségkívül az a célom, hogy begyűjtsem a még hiányzó érmet.”

„De nagyon várom a csapatversenyt is, mert az utóbbi évek legütőképesebb csapatával állunk rajthoz Lipcsében. Hárman vagyunk a legjobb 16 között az egyéni világranglistán, ráadásul elég jónak tűnik az águnk is, nagyon bízom a jó szereplésben. ” – mondta az egyéni világranglistát vezető Szilágyi.

Nem vagyok a vívás Hosszú Katinkája

„Érzem, hogy van respektem a mezőnyben, de nem tekint rám senki úgy, mint a vívás Hosszú Katinkájára, vagy Roger Federerjére. A világbajnoki mezőny is olyan erős lesz, hogy van 10 versenyző, akik közül bármelyik megnyerheti az egyéni aranyat, és másik 10, akik simán odaérhetnek a dobogóra. Biztosan készülnek belőlem, ugyanúgy, ahogy én is készülök a legfontosabb vetélytársaimból.”

 
Szilágyi elmondta, szerencsés pszichés alkattal született, mert mindig feldobja a nyomás, a tét nem összenyomja, hanem még jobb teljesítményre sarkallja.
„Ez egy adottság, amit természetesen szakemberek bevonásával próbálunk folyamatosan fejleszteni. Nálam ösztönös reakció, hogy nehéz helyzetben rákapcsolok.”

Az egész magyar sport sokat kamatozhatna abból, ha Szilágyi át tudná adni ezt a készséget a jövő sportolóinak. Mindenesetre nem rossz hír, hogy az olimpiai bajnok idén végez a Károli Pszichológia szakán.

„Még csak általános, nem döntöttem el, hogy akarok-e sportpszichológiával foglalkozni. Az egyetem egyébként nekem sportolóként is hasznos, hiszen a vívás melletti tanulás miatt soha nem fásulok be sem az egyiktől, sem a másiktól.”

Az október óta tartó versenyszezon kiheverésére csak egy hónapjuk lesz Szilágyiéknak a világbajnokság után. „Ilyenkor van egy kis idő nyaralni, masszíroztatni, esetleg gyógytornászhoz járni, de szeptemberben már kezdődik a felkészülés, mert októberben már fontos versenyeket rendeznek. Nem unalmas az élet.”

A vívó világbajnokság július 19-én kezdődik.

MOL Sportágak
MOL Csapat