Vívóink vitték a hátukon az Universiade-csapatot

2017. augusztus 30. szerda 19:06

A vízilabda-helyosztókkal véget ért a tajvani Universiade, ahol a magyar csapat tagjai öt arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet szereztek, ezzel az összesített éremtáblázat 14. helyén végeztek.

Az egyetemisták és főiskolások multisport-eseménye magyar szempontból egy-egy vízilabda- győzelemmel- és vereséggel zárult. A férfiak győzelme ötödik helyet ért, bár azt hozzá kell tenni, hogy Märcz Tamás csapata egyetlen vereséget szenvedett el: a negyeddöntőben a szerbektől kaptak ki a mieink. A vereség jóval fájóbb, még ha kalkulálható volt is: a női csapatunk a fináléban kapott ki a toronymagas esélyesnek számító Egyesült Államoktól, így ezüstérmes lett.

A tajvani Universiade remekül sikerült a magyar csapatnak, azon belül is elsősorban a vívóinknak. Öt aranyérmünkből hármat is vívóink szállítottak, és négy ezüstünkből hármat szintén ők hoztak. Szatmári Andrástól ezt vártuk is, hiszen néhány héttel korábban egyéniben szerzett világbajnoki címet kardvívásban (csapatban egy ezüstöt szállított Lipcséből), és sem Márton Anna (kard), sem Kreisz Fanni (tőr) egyéni győzelme nem sorolható a meglepetések közé.

Márton Anna aranyérmes az Universiadén

A 2015-ben világbajnoki bronz-, tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes vívónak a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség tájékoztatása szerint a 64-es főtábla első fordulójában még nem kellett pástra lépnie, majd a második körben 15-2-re verte az amerikai Violet Michelt, a nyolcaddöntőben 15-11-re a fehérorosz Darja Andrejevát, a negyeddöntőben pedig 15-6-ra a japán Takasima Riszát.

A felnőtt világversenyek rutinjával is felvértezett Olasz Anna (10 km nyíltvízi úszás), illetve az egész évben káprázatosan versenyző gátfutónk, Baji Balázs szereztek még aranyérmet a tajvani versenyen.

Ezüstérmet nyert Bányai Zsombor párbajtőr egyéniben, valamint csapatban is (Siklósi Gergely, Berta Dániel és Cho Taeun Sándor társaságában), és Márton Anna is hozzátett egy csapatezüstöt egyéni aranyérméhez kardvívásban (a csapat: Mikulik Júlia, Katona Renáta és Záhonyi Petra). A negyedik ezüstérmet Gyürkés Viktória hozta, aki 3000 akadályon végzett a második helyen.

Majdnem visszalépett, mégis ezüstérmes lett Bányai

A 20 éves Bányai remek vívással menetelt a döntőig, ott azonban kikapott orosz ellenfelétől. Szergej Bida jobban kezdett a fináléban, de Bányai nem hagyta magát, és 11-10-re felzárkózott. Ekkor azonban már vészesen fogyott az ideje, így siettetnie kellett a támadásokat, amiből az orosz jött ki jobban, és végül 15-11-re győzött.

A bronzérmeseink között ott van Gyurta Gergely, aki a budapesti vizes világbajnokságon nyíltvizen, most pedig medencében teljesített remekül (1500 gyors), és egy másik úszónk, Biczó Bence (200 pillangó) is harmadik helyet csípett el Tajpejben. A 110 gát kezd magyar szám lenni, úgy fest, hiszen Kozák Luca is bronzérmet szerzett, ahogy a diszkoszvető Szikszai Róbert is.

MOL Sportágak
MOL Csapat