Az Eb-gólkirálynő szerint fejben túl sokat vett ki vb

2022. szeptember 13. kedd 11:38

Gurisatti Gréta nem elégedett a női pólóválogatott 5. helyével, de az összes körülményt latba vetve nem látja negatívnak az igencsak mozgalmas nyarat.

Érdekesen alakult a magyar pólóválogatottak nyara, hiszen míg a hazai rendezésű világbajnokságon a döntőbe jutó lányok felülmúlták a várakozásokon alul szereplő fiúkat, addig az Európa-bajnokságon megfordult a dolog: Varga Zsolt fiai döntőbe jutottak, az év csapatának választott női válogatott azonban az 5. helyen végzett.

“Egyébként is tendencia volt, hogy azok szerepeltek jól az Eb-n, akiknek a vb nem sikerült annyira jól, és ez a férfi és női szakágra is igaz volt, nálunk például a vb 5. és 7. helyezettjei játszották a finálét."Én is azt gondolom, hogy az egész nyarat egyben kell értékelni, hiszen látni kell a prioritásokat is: a vb volt a nyár főeseménye. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennék csalódott az Eb-szereplésünk miatt” - sóhajtott nagyot Gurisatti Gréta, a női válogatott kiválósága.

Szépségtapasznak is kevés a gólkirályi cím

Gurisatti huszonhét góllal lett az Európa-bajnokság gólkirálya, de a magyar klasszis nem csinál titkot belőle, hogy nem igazán érdekli az egyéni cím, sokkal jobban zavarja, hogy “Splitben nem tudtuk igazán megmutatni a képességeinket.”

 
Fotó: Waterpolo.hu
 

“Nem lettünk rosszabb csapat, taktikailag és fizikálisan is hoztuk azt a szintet, amit a világbajnokságon, ami nem is csoda, hiszen nagyon komoly felkészülést csináltunk végig."Nem is a fentiekkel volt a baj, inkább azt mondanám, hogy mentálisan elfáradtunk, a világbajnokság nagyon sokat kivett belőlünk és nem tudtunk olyan élesek lenni, amilyenre képesek lettünk volna” - magyarázta a gólkirálynő.

Azt azért nem szabad elfelejteni az 5. hely értékelésekor, hogy a mieink több klasszisukat is nélkülözték az Eb-n, ráadásul Rybanska Natasa sérülésével a védekezésünk kapott nagy ütést. Ehhez jött még, hogy az első két fordulóban 24 órán belül kellett lejátszanunk két csúcsrangadót, ami aztán ki is jelölte a mieink útját a tornán.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 

“Ezek objektív tények, de minket profi sportolóként ez csak annyiban érdekel, hogy nem sikerült megoldanunk a problémákat."Nem mentségeket kell keresnünk, hanem ki kell javítanunk azokat a hibákat, amiket elkövettünk. Márpedig pontosan tudjuk, hol és miben hibáztunk.”

“Ami Keszi [Keszthelyi-Nagy Rita] pótlását illeti, azt gondolom, a torna előtt is tudtuk, hogy őt nem egy embernek kell pótolnia, mert az lehetetlen feladat. Nekünk, az olimpikonoknak kellett átvennünk a szerepét úgy a medencében, mint a parton, de ez nem azt jelenti, hogy mindig ugyanazoknak kell az összest gólt lőniük, hiszen korábban sem ez volt ránk a jellemző.”

Nincs miért szégyenkezni

A mieink ötödik helye persze csalódás, hiszen a cél minden versenyen a négy közé jutás, de a körülményeket ismerve valójában csak egyetlen dolog miatt lehet hiányérzetünk: hogy egyik fontos mérkőzésünket sem tudtuk megnyerni.

 
Fotó: LEN Aquatics/Facebook
 

“A görögökkel egy őrült meccset játszottunk, nehezen indult be számunkra a párharc, majd fordítani tudtunk és végül az utolsó negyedben kétgólos előnyről kaptunk ki. A hollandok elleni meccs volt lelkileg a legnehezebb, 24 órán belül két ilyen súlyú rangadót játszani nem könnyű sem mentálisan sem fizikálisan, innentől kezdve biztos volt, hogy nagyon kemény út vár ránk a helyosztókig.”

“Mindezek ellenére én azt gondolom, nincs semmi szégyellnivaló az ötödik helyben. Sokkal többet vártunk magunktól első sorban a mutatott játék képében, mégsem lehetünk igazán dühösek magunkra, hiszen a fiatal csapatunknak meg kell még tanulnia kezelni az ilyen helyzeteket."Ez nem jön magától, edzeni sem lehet rá, át kell élni, és erre sokaknak ez az Eb volt az első lehetőségük."

 
Fotó: Waterpolo.hu
 

 

“Keményen beleálltunk a felkészülésbe, és elvégeztük a munkát, pedig elhiheti mindenki, nem volt könnyű két héttel a vébé után újrakezdeni a napi kétórás konditermi- és úszóedzéseket. Mivel profi sportolók vagyunk, csak akkor nézhetünk egy torna után nyugodt szívvel a tükörbe, ha elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk."Márpedig most ez a helyzet: mindent megtettünk, ám sajnos ki kell mondani, hogy ebben most ennyi volt.”

“Nem azért vagyunk jó csapat, mert nyerünk. Azért vagyunk jó csapat, mert képesek vagyunk egymásért küzdve, taktikailag és mentálisan is kiváló teljesítményt nyújtani. Ebből néha győzünk, néha viszont nem sikerül, de én nem törnék pálcát senki fölött csak azért, mert az Eb nem úgy sikerült, ahogy vártuk” - magyarázta a dunaújvárosi kiválóság.

Párizsra kell készen állni

Ahogy a legtöbb csapatsport, a vízilabda is olimpiacentrikus sportág, így minden versenyt érdemes a következő játékok szempontjából nézni. A mieink óvatosan belekezdtek egy generációváltásba, a fiatal játékosok felbecsülhetetlen rutint szereztek, és ezek a reményeink szerint majd Párizsban fognak kamatozni.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 

“Az Eb egyik nagy eredménye volt, hogy a spanyolok ellen ki tudtunk úgy állni, hogy hittünk benne, legyőzzük őket. Az egész nyár nagy eredménye pedig az volt, hogy a világbajnokságon úgy összeállt a csapat, hogy tényleg a falon is átmentünk volna a siker érdekében. Ez a két dolog azt mutatja, a végcél, azaz a párizsi olimpia kezdetére nagyon-nagyon jó csapatunk lehet.”

“Már tudjuk, hogy azt az állapotot kell elérni, amiben a vb-n voltunk, és mentálisan úgy kell megteremtenünk magunknak az esélyt, mint a spanyolok ellen az Eb-n."Mindenből lehet tanulni, a konzekvenciák levonása pedig nem állhat meg az eredményeknél. Úgy gondolom, jó nyarunk volt, a főeseményen jól teljesítettünk, az Eb-n pedig bár kiütköztek hiányosságok és hibák, egységes csapatként küzdöttünk és soha nem adtuk fel” - zárta a gondolatait Gurisatti.

MOL Sportágak
MOL Csapat